Η γνησιότητα στην κεντρική ιδέα μιας δημιουργίας καταφέρνει πάντα να διακρίνει την ταυτότητά της. Ειδικά όσον αφορά ένα γαστρονομικό spot, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Απαιτείται προσπάθεια, αγάπη και πολλή μελέτη για να στελεχωθεί κάτι το καινοτόμο και επιδραστικό. O Βρετανός διάσημος chef, Heston Blumenthal έχει εκφράσει: «Για μένα, το φαγητό έχει να κάνει τόσο με τη στιγμή, την περίσταση, την τοποθεσία και την παρέα όσο και με τη γεύση.»
Η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να εξελίσσεται μέσα από ενδιαφέρουσες προσθήκες. Τέσσερις ολοκαίνουριοι προορισμοί μας προσκαλούν σε ιδιαίτερα ταξίδια γευσιγνωσίας. Μερικούς από αυτούς θα τoυς απολαύσουμε σύντομα. Αυθεντικότητα, πρωτοτυπία και υψηλή ποιότητα αποτελούν τα κεντρικά συστατικά της ταυτότητάς τους. Τα ιδιαίτερα concepts τους είναι έτοιμα να ξυπνήσουν τις αισθήσεις μας και να μας ξεναγήσουν σε μακρινούς τόπους, μέσα από κάθε απόλαυση. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί το μαγικό υλικό της πολλά υποσχόμενης "συνταγής" τους.
Let's meet them!
Grook Taproom
Στην καρδιά της πόλης, ένα κλασικό taproom προετοιμάζεται για να μας μυήσει στο μαγικό σύμπαν της ζυθοποιίας. Το Grook Taproom πλησιάζει για να φέρει μια νέα ματιά στους κανόνες προετοιμασίας και σερβιρίσματος της high quality μπύρας. Η δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους του με τους Soulfood, τους διοργανωτές του street food festival και του ιδιοκτήτη του ''Hoppy Pub'' και beer expert, Γιώργου Αλεξάκη. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του ακολουθεί πιστά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα κασόνια μπύρας. Η υπογραφή της αρχιτεκτονικής επιμέλειας ανήκει στον Δημήτρη Καλέμη.
Το εσωτερικό του περιλαμβάνει έναν ικανοποιητικό αριθμό δέκα με δεκαέξι βρυσών, οι οποίες εναλλάσσονται φρέσκες από κάθε γωνιά του κόσμου. Εκτός όμως από αυτές, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και ιδιαίτερες επιλογές της δικής τους παραγωγής, με έμφαση στα αγνές πρώτες ύλες. Η ιδανική συντροφιά, η οποία θα «ντύσει» το σκηνικό είναι η μουσική από βινύλιο, η οποία θα μας ταξιδεύει σε νοσταλγικές εποχές. Κάθε φορά, θα μπορούμε να επιλέξουμε το κομμάτι που μας γοητεύει και σίγουρα το βράδυ μας θα αποκτήσει τη διασκέδαση που του ταιριάζει.
Info: Ερνέστου Εμπράρ 6, κέντρο. Instagram: @grooktaproom. Αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του σε δύο εβδομάδες. Ώρες λειτουργίας: 15:00 - 00:00.
La Sirena
Προχωρώντας στη Ναυάρχου Κουντουριώτου, δίπλα στη γοητευτική αλμύρα της πόλης, κάνουμε μια στάση ένα fresh στέκι - ωδή στην μεξικάνικη και μεσογειακή γαστρονομική ταυτότητα, μια πρωτότυπη και άκρως λαχταριστή συνάντηση. Στο "La Sirena", ταξιδεύουμε σε ξεχωριστούς προορισμούς, χάρη στην ιδιαίτερη διακόσμηση αποικιακού στιλ με ποικίλα κρεμαστά pieces. Οι soft αποχρώσεις του λευκού αλλά και του kotto αγκαλιάζουν τους τοίχους και μονοχρωματικά πλακάκια τα τραπέζια. Τις εντυπώσεις κλέβει η large μοναστηριακή τραπεζαρία, η οποία επικρατεί στο κέντρο του, έτοιμη να μας καλωσορίσει με την πιο νόστιμη υπόσχεση.
Ξεχωριστές αρωματικές νότες μας οδηγούν στην half open κουζίνα, συμπληρώνοντας σε αρμονία την cozy family ατμόσφαιρα. Από το exotic σκηνικό δεν λείπει το μεγάλο bar, στο οποίο έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να γευτούμε unique cocktais. Πρωταγωνιστής της κουζίνας του είναι πέντε διαφορετικά tacos, τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε σε ένα μοναδικό food pairing. Handmade, με κύριο υλικό το καλαμποκάλευρο Βενεζουέλας, τα συναντάμε σε ανοιχτή πίτα, συνοδευόμενα από λαχταριστό μοσχάρι, καυτή πανσέτα, φρέσκο μπακαλιάρο. Πέρα, όμως, από τις συγκεκριμένες επιλογές, τα vegan tacos με ψητά μανιτάρια πλευρώτους, κέιλ, γλυκοπατάτα ή πατζάρι και χειροποίητη γουακαμόλε υπόσχονται να απογειώσουν τον ουρανίσκο, δημιουργώντας μικρές μαγικές εκρήξεις.
Info: Ναυάρχου Κουντουριώτου 13, λιμάνι. Instagram: @lasirena.skg
Poster
Στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού, σε μια από τις καλλιτεχνικές περιοχές της πόλης, ένα ενδιαφέρον γαστρονομικό μονοπάτι ετοιμάζεται. Το εστιατόριο "Poster" της Beetroot design group συνεχίζει τις γευστικές του δοκιμές για να είναι άρτια εξοπλισμένο και επιμελημένο για τις πρώτες μας επισκέψεις.
Πριν λίγους μήνες, ο διακεκριμένος chef του, Βασίλης Χαμάμ, είχε μοιραστεί μαζί μας: «Θα υπάρχει ένα open kitchen, με ένα μακρόστενο set up 5 μέτρων. Ο κόσμος θα κάθεται στο bar, εμείς μαγειρεύουμε από πίσω. Θα σερβίρουμε φυσικά κρασιά, με έμφαση στον Ελληνικό αμπελώνα. Ευελπιστούμε να βρούμε και κάποιους ανθρώπους, που κάνουν κρασί στη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, εννοώντας πέρα από τα σύνορα, δηλαδή, Αλβανία, Λίβανο και άλλα, και να έχουμε μια τέτοια λίστα, που να αφορά στο παρόν και στο παρελθόν της πόλης, ως κόμβο συνάντησης πολλών πολιτισμών. Η κουζίνα θα χωρίζεται στα δύο. Θα υπάρχουν bar snacks, ως συνοδεία κρασιού ακόμη και για κάποιον που έρχεται μόνος του. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε και αρκετά μικρά πιάτα, που θα είναι ελληνική, δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από τη Μέση Ανατολή. Ο πατέρας μου είναι από εκεί, με αυτές τις επιρροές μεγάλωσα και αυτό το στοιχείο θα καθρεφτίζεται και εδώ».
Info: Πάικου 1, Βαλαωρίτου-Συγγρού. Instagram: @poster_thessaloniki
Sushi Box
Ένα creative concept τιμά την γαστρονομική παράδοση της Ιαπωνίας και ετοιμάζεται να μας συνεπάρει στα μοσχομυριστά σοκάκια της. Το Sushi Box αποτελεί μια νέα γευστική πρόταση της πόλης, η οποία πρόκειται να χαρίσει τη δική της σφραγίδα στο sushi delivery. Στον χώρο του, κυριαρχεί απλότητα και φυσικά υλικά, με ιδιαίτερη έμφαση στα dark παλέτες, στον χαμηλό φωτισμό, στα ιδιαίτερα φυτά και στην κυριαρχία γεωμετρίας. Ανυπομονούμε να μάθουμε σύντομα ακόμη περισσότερα νέα για το main menu του.
Info: Βασιλικής Ταβάκη 19. Θέρμη. Instagram: @sushibox_gr