fbpixel

Search icon
Search
Οι 20 πόλεις που είναι καλύτερα να ζεις το 2024
LIFE & CAREER

Οι 20 πόλεις που είναι καλύτερα να ζεις το 2024

Εσείς ποια θα επιλέγατε;


Κάθε χρόνο, η Economist Intelligence Unit (EIU) αξιολογεί τις πόλεις σε όλο τον κόσμο για τη βιωσιμότητά τους, δημοσιεύοντας τον πολυαναμενόμενο Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας 2024. Η έκθεση της EIU εξετάζει 173 πόλεις χρησιμοποιώντας 30 δείκτες που χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως η σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και οι υποδομές, και στη συνέχεια τις κατατάσσει σε μια κλίμακα 100 βαθμών. Ο στόχος; Να δείξει πόσο άνετη και καλύτερη είναι η ζωή σε αυτές τις πόλεις.

Η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς 

shutterstock-2503293533.jpg

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Βιέννη της Αυστρίας - ένα μέρος που φημίζεται για το απαράμιλλο μείγμα πολιτιστικού πλούτου και βασικών δημόσιων υπηρεσιών - διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης πόλης στον κόσμο για να ζει κανείς. Συνολικά, η Δυτική Ευρώπη παραμένει η πιο βιώσιμη περιοχή στον κόσμο με 8 πόλεις στην πρώτη 20άδα. Στη δεύτερη θέση του καταλόγου - επίσης για τρίτη συνεχή χρονιά - βρίσκεται η Κοπεγχάγη της Δανίας. Η Ζυρίχη της Ελβετίας εκτόπισε τη Μελβούρνη της Αυστραλίας για να καταλάβει την τρίτη θέση στον κατάλογο το 2024 - θέση που κατείχε το 2022.

Τι λένε λοιπόν τα αποτελέσματα για την παγκόσμια ευημερία; Η φετινή έκθεση αποκαλύπτει μια πιο θετική τάση, η οποία οφείλεται κυρίως σε σημαντικές βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, τα κέρδη αυτά αντισταθμίζονται κάπως από την πτώση των βαθμολογιών σε αρκετές κορυφαίες πόλεις. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είχαν επίσης αντίκτυπο στον συνολικό δείκτη.

shutterstock-2506360351.jpg

Και φέτος, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα με τα 20 καλύτερα μέρη για να ζει κανείς - αλλά ανέβηκαν σε κατάταξη, με τη Χονολουλού να καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως η καλύτερη πόλη της Αμερικής για να ζει κανείς για 2η συνεχή χρονιά. Μια αξιοσημείωτη τάση στις ΗΠΑ είναι ότι οι μικρότερες πόλεις τείνουν να ξεπερνούν τις μεγαλύτερες μητροπόλεις. Εκτός από τη Χονολουλού στην κορυφή, το Πίτσμπουργκ (νούμερο 3), η Βοστώνη (νούμερο 7) και η Μινεάπολη (νούμερο 10) βρέθηκαν στη λίστα με τα 10 κορυφαία μέρη.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές

Παρά το γεγονός ότι κυριαρχεί στην πρώτη 20άδα με 8 πόλεις στη λίστα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνολική πτώση λόγω της επιδείνωσης των βαθμολογιών σταθερότητας. Η έξαρση των διαδηλώσεων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, που καλύπτει θέματα από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό έως τις γεωργικές πολιτικές της ΕΕ, αντανακλά υποβόσκουσες κοινωνικές εντάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη μελλοντική σταθερότητα. 

shutterstock-2502328529.jpg

Το μεγαλύτερο άλμα στην παγκόσμια κατάταξη έκανε το Χονγκ Κονγκ, το οποίο σημείωσε βελτίωση στη βαθμολογία του για τη σταθερότητα. Η πόλη έχει επίσης καταγράψει βελτίωση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης με την πάροδο των ετών. Το πολιτικό τοπίο του έχει σταθεροποιηθεί, με τους κινδύνους διαταραχών από μαζικές διαδηλώσεις να είναι πλέον αμελητέοι. Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια και οι τοπικοί κανονισμοί που θεσπίστηκαν νωρίτερα το 2024 έχουν αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν έντονες αντιθέσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει επηρεάσει σημαντικά το Τελ Αβίβ, το οποίο υποχώρησε κατά 20 θέσεις και βρίσκεται στην 112η θέση.

Από την άλλη πλευρά, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, σημείωσαν σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες τους για τη βιωσιμότητά τους. Φέτος, σκαρφάλωσαν στην υψηλότερη βαθμίδα της βιωσιμότητας στον δείκτη. Και οι δύο πόλεις σημειώνουν υψηλή βαθμολογία στη σταθερότητα, τις υποδομές και την εκπαίδευση και έχουν σημειώσει σταθερή βελτίωση στη συνολική βαθμολογία τα τελευταία χρόνια. 

Η Σαουδική Αραβία σημείωσε επίσης καλές επιδόσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι πόλεις της Σαουδικής Αραβίας έχουν δει ισχυρές επενδύσεις στις εγχώριες υποδομές, την εκπαίδευση και την υγεία, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές για τους ξένους τουρίστες και τους ομογενείς και να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Οι προσπάθειες αυτές ανταμείφθηκαν με μετακινήσεις προς τα πάνω στην κατάταξη. 

Οι 20 καλύτερες πόλεις για να ζήσει κανείς στον κόσμο

1. Βιέννη, Αυστρία

2. Κοπεγχάγη, Δανία

3. Ζυρίχη, Ελβετία

4. Μελβούρνη, Αυστραλία

5. Κάλγκαρι, Καναδάς (ισοβαθμεί με τη Γενεύη)

5. Γενεύη, Ελβετία (ισοπαλία)

7. Σίδνεϊ, Αυστραλία (ισοβαθμεί με το Βανκούβερ)

7. Βανκούβερ, Καναδάς (ισοπαλία)

9. Οσάκα, Ιαπωνία (ισοβαθμεί με το Όκλαντ)

9. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία (ισοπαλία)

11. Αδελαΐδα, Αυστραλία

12. Τορόντο, Καναδάς

13. Ελσίνκι, Φινλανδία

14. Τόκιο, Ιαπωνία

15. Περθ, Αυστραλία

16. Μπρισμπέιν, Αυστραλία

17. Φρανκφούρτη, Γερμανία (ισοβαθμεί με το Λουξεμβούργο)

17. Λουξεμβούργο, Λουξεμβούργο (ισοπαλία)

19. Άμστερνταμ, Κάτω Χώρες

20. Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία

Πηγή: Forbes