fbpixel

Search icon
Search
Ογκοπλαστική Μαστού και Αποκατάσταση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
MAGAZINE

Ογκοπλαστική Μαστού και Αποκατάσταση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο χειρουργός μαστού Κωνσταντίνος Ζαραμπούκας MD, μας εξηγεί για τις σύγχρονες τεχνικές ογκοπλαστικής και άμεσης αποκατάστασης του μαστού


Βιώνοντας τη δυσάρεστη εμπειρία αντιμετώπισης του καρκίνου μαστού, οι γυναίκες έρχονται συχνά αντιμέτωπες και με το άγχος για το ποια μορφή θα έχει ο μαστός τους έπειτα από μια ογκολογική χειρουργική επέμβαση. Καθώς οι μέθοδοι προληπτικού ελέγχου και θεραπείας του καρκίνου του μαστού έχουν εξελιχθεί, η νόσος μπορεί να είναι και πλήρως ιάσιμη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πρώιμης διάγνωσης. Έτσι, η γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματότυπου, έχει το δικαίωμα να επιθυμεί να διατηρήσει τον μαστό και τη θηλυκότητά της. Αυτό καθίσταται πλέον δυνατό, εφαρμόζοντας σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, όπως η ογκοπλαστική χειρουργική μαστού σε περιπτώσεις τμηματεκτομής και η άμεση αποκατάσταση σε περιπτώσεις μαστεκτομής.

Όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στη διατήρηση της θηλυκότητας.

Τι είναι η ογκοπλαστική χειρουργική μαστού;

shutterstock-419109004.jpg

Πρόκειται για εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές αφαίρεσης όγκων του μαστού, σε συνδυασμό με μεθόδους πλαστικής χειρουργικής, κατά τις οποίες διατηρείται το σχήμα και η μορφή του μαστού. Οι τομές περιορίζονται σε μη ορατά σημεία εντός του στηθόδεσμου, τα ράμματα είναι ενδοδερμικά-απορροφήσιμα και τα σημάδια της επέμβασης φαίνονται μόνο αμυδρά. Οι κύριες τεχνικές που πραγματοποιούμε είναι οι:

• RoundBlock, B-plasty, J/Lateral/Vertical-Μammoplasty (με παραλλαγές): Είναι δυνατή η αφαίρεση μεγάλων βλαβών ακόμη και από μικρούς μαστούς, ενώ διατηρείται το σχήμα και η θηλή του μαστού.

• Inferior/Superior Pedicle Mammoplasty: Σε μεγάλους πτωτικούς μαστούς αφαιρείται o όγκος σε συνδυασμό με ανόρθωση και τη συμμετρικοποίηση του υγιούς μαστού.

• Τεχνική κρημνού Grisotti: Σε κεντρικούς όγκους, όπου πρέπει να αφαιρεθεί η θηλή, διατηρείται η κεντρική προβολή του μαστού και δημιουργείται δερματικό έδαφος για νέα τεχνητή θηλή.

Πώς επιτυγχάνεται η άμεση αποκατάσταση;

Σε ογκολογικές περιπτώσεις που πρέπει να διενεργηθεί ολική μαστεκτομή, η γυναίκα μπορεί να έχει άμεσα νέο μαστό, εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές μαστεκτομής με διατήρηση του δέρματος ή και της θηλής (Skin/NAC Sparing Mastectomy). Στην ίδια επέμβαση γίνεται άμεσα αποκατάσταση του μαστού με οπισθομυϊκή τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης ή expander, ανάλογα με τις ενδείξεις.

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη επέμβαση;

Βασικοί παράγοντες επιλογής της επέμβασης και επιτυχίας της θεραπείας είναι ο άριστος προεγχειρητικός σχεδιασμός με τη διάγνωση (Core Biopsy, MRI μαστών), καθώς και η συνολική θεραπευτική προσέγγιση από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, πάντα σε συνεργασία με την ασθενή.

zarampoukas-kon-img-300ppi-fullsize.jpg
Ευχαριστούμε τον Μαστολόγο και Ειδικό Χειρουργό Μαστού, Κωνσταντίνο Ζαραμπούκα MD, με εξειδίκευση στην Ογκοπλαστική και στις Επεμβατικές Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Μεθόδους για τις Παθήσεις του Μαστού, μετεκπαιδευθέντα στην Ιταλία, στη Μονάδα Μαστού EUSOMA της Pavia, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.


Info: Εγνατία 92, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 522700

WB: BreastΜed.gr, FB: @BreastMed.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023