fbpixel

Search icon
Search
Ωδή στην ελληνικότητα: Μια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο «μυρίζει» καλοκαίρι
MAGAZINE

Ωδή στην ελληνικότητα: Μια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο «μυρίζει» καλοκαίρι

Έχει μετατραπεί στο καλοκαιρινό καταφύγιο του interior designer Andrew Sheinman της "Pembrooke & Ives"


Μια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο μετατράπηκε στο καλοκαιρινό καταφύγιο του interior designer Andrew Sheinman της "Pembrooke & Ives", συνδυάζοντας κοσμοπολίτικη αύρα και αυθεντικά ελληνικά στοιχεία.

Μοιάζει με το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο που ξεπροβάλει μέσα από τη γη, για να απολαύσει όλα τα πλουσιοπάροχα αγαθά του ελληνικού τόπου. Στην άγρια αλλά τόσο γοητευτική Σέριφο, σε μια όμορφη πλαγιά που οι παρυφές της βυθίζονται στο Αιγαίο και αντικρίζει μόνο ομορφιά, χτίστηκε το αρχικό σπίτι, το 1998. Ο Andrew Sheinman, ιδρυτής της βραβευμένης εταιρίας interior design “Pembrooke & Ives” με έδρα τη Νέα Υόρκη, και η σύζυγός του, Helen, ερωτεύτηκαν το νησί και αγόρασαν το σπίτι το 2005. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα ιδανικό καλοκαιρινό ορμητήριο, κι έτσι διατήρησαν όλη την αρχική δομή, προσθέτοντας με τα χρόνια επιπλέον δωμάτια, βεράντες και κήπους.

16serifos12517.jpg
Μοντέρνο design και παραδοσιακά στοιχεία της ελληνικής νησιώτικης αρχιτεκτονικής συνθέτουν με αριστοτεχνικό τρόπο ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.


Σε μικρή απόσταση από το κεντρικό λιμάνι του νησιού, η κατοικία μοιάζει να είναι χτισμένη πάνω στο νερό, απολαμβάνοντας παράλληλα μοναδική θέα στο πέλαγος, που δε διακόπτεται καθόλου από άλλα σπίτια. Μόνο η θάλασσα και το νησί της Σίφνου φαίνονται στον ορίζοντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σπίτι να παρέχει μια αίσθηση απίστευτης ιδιωτικότητας, καθώς είναι μόνο του και απομακρυσμένο, περιτριγυρισμένο από κήπους με ταράτσα και ελαιώνες, λεμονιές και συκιές. Είναι, επίσης, χτισμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργεί πολλούς άνετους χώρους προστατευμένους από τα σκληρά στοιχεία του νησιού, όπως ο καυτός ήλιος και τα δυνατά μελτέμια.

Το βασικό καθιστικό ορίζουν κτιστοί καναπέδες που διακοσμήθηκαν με ριγέ μαξιλάρια από ύφασμα Les Toiles du Soleil, ενώ το κεντρικό τραπέζι είναι custom made, ώστε να συνδυάζεται ιδανικά. Η εκτύπωση της Βασίλισσας Ελισάβετ II που πρωτοστατεί στον χώρο και συγκεντρώνει τα βλέμματα είναι του Andy Warhol, ενώ σοφά επιλεγμένα έργα τέχνης χαρίζουν με διακριτικότητα ενδιαφέρον και στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Όπως και κάθε οικογενειακό εξοχικό, επικεντρώνεται στη φιλοξενία και τη διασκέδαση, τη συγκέντρωση της οικογένειας και των φίλων σε άνετα σκηνικά που εμπνέουν να απολαύσει κανείς τις χαρές του καλοκαιριού.

23serifos12639.jpg
Ένα λιτό κρεβάτι δανείζεται τα χρώματα της θάλασσας, ενώ η κουνουπιέρα το κάνει ονειρικό.


Η πρόθεση ήταν οι ένοικοι να αισθάνονται άνετα και να χρησιμοποιούν με ευκολία τους χώρους, που σχεδιάστηκαν για να είναι παράλληλα ευχάριστοι και σύγχρονοι. Τεχνίτες χρησιμοποίησαν τοπικά υλικά για τη δημιουργία των πιο πολλών στοιχείων μέσα στο σπίτι, ενώ διαμορφώθηκαν διάφορα πολυλειτουργικά εξωτερικά σημεία για μαγείρεμα, φαγητό και χαλάρωση.

Έτσι, στα διάφορα επίπεδα του υπαίθριου χώρου που αναπτύσσονται έχουν προστεθεί καθιστικά ή και τραπεζαρίες στεγασμένες με ψάθινες πέργκολες, όπου στρώνονται χαρούμενα και χρωματιστά γεύματα για την οικογένεια και τους φίλους, που μαζί με τις μυρωδιές της νησιωτικής γης και την υπέροχη αιγαιοπελαγίτικη θέα χαίρονται με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό καλοκαίρι!

04serifos12390.jpg
Δίπλα στο κύμα με φόντο την απολαυστική θέα στο Αιγαίο στήνονται υπέροχα οικογενειακά γεύματα με χρώμα, ήλιο, ευωδιές, ελληνικές γεύσεις κι απέραντη ομορφιά.

About

Ο Andrew Sheinman άφησε την πατρίδα του, το Λονδίνο, σε ηλικία 19 ετών, για να ακολουθήσει μια καριέρα στον τομέα της ανδρικής μόδας στη Νέα Υόρκη. Η είσοδός του στον κόσμο του interior design ήρθε το 1984, όταν το Westbury Hotel στη Madison Avenue τον προσέλαβε για να σχεδιάσει πέντε από τα δωμάτιά του. Ο Andrew αποδέχτηκε την πρόκληση, χωρίς επίσημη κατάρτιση στον σχεδιασμό, αλλά διαθέτοντας δημιουργική ματιά και εγγενή επιχειρηματική οξυδέρκεια. Το εύρος του project αυξήθηκε γρήγορα στα 300 δωμάτια, καθώς έγινε αντιληπτό το ταλέντο του στη δημιουργία εφευρετικών, εντυπωσιακών και λειτουργικών εσωτερικών χώρων υψηλής ποιότητας. Από αυτό το έργο γεννήθηκαν οι "Pembrooke & Ives".

Από την ίδρυση του γραφείου, το 1987, μέχρι σήμερα, ο Sheinman και η ομάδα των 60 σχεδιαστών του έχουν ολοκληρώσει περισσότερα από 500 projects -ιδιωτικές κατοικίες, σκάφη και τζετ για μερικές από τις πιο σημαντικές διασημότητες και CEOs του κόσμου- στη Νέα Υόρκη. Με τα χρόνια, κι ενώ η εταιρία μεγάλωνε, ο ίδιος προσπάθησε να διατηρήσει μια μοναδικά χειροτεχνική προσέγγιση στη δουλειά του. Συνδυάζει διαφορετικές επιρροές, από Wiener Werkstatte μέχρι Art Deco, και από το κίνημα Arts & Craft μέχρι και τον μινιμαλισμό.

Πάντα τον γοήτευε το πώς το απτικό, το γεωμετρικό και το εργονομικό μπορούν να ενωθούν σ’ έναν κομψό σχεδιασμό, κι έτσι προσπαθεί να επιτύχει αυτήν την ισορροπία σε κάθε έργο του. Στόχος της ομάδας του είναι να δημιουργεί διαισθητικούς, μοναδικούς χώρους, που δεν είναι απλώς υπέροχοι, αλλά -επί της ουσίας- εξυψώνουν τον τρόπο ζωής όσων τους χρησιμοποιούν. Και καθώς το υπέροχο design έχει τη δύναμη να αλλάξει ζωές και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται διαφορετικά, το πραγματικό μέτρο στη σχεδίαση ενός χώρου είναι τελικά το πώς σε κάνει να νιώθεις.

Εξερευνήστε την gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Ricardo Labougle

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022