Πολλές μελέτες, αλλά και η εμπειρία μου, δείχνουν ότι η πιο δύσκολη ώρα για να διατηρήσει κάποιος το υγιεινό, ημερήσιο πρόγραμμά του είναι το βράδυ. Καλοκαιρινές ιδέες για υγιεινά, βραδινά τσιμπολογήματα, ώστε να κοιμάστε χωρίς τύψεις!
Ανακαλύψτε τα παρακάτω!
- Αβγά βραστά με ντοματίνια, avocado και λεμόνι
- Γιαούρτι με φράουλες, κεράσια ή πεπόνι και μία κουταλιά σπόρους chia ή λιναρόσπορο
- Παγωτό χωρίς ζάχαρη
- Πιτσάκια στον φούρνο με βάση από μανιτάρια, γεμιστά με λαχανικά
- Ομελέτα με πολύχρωμες πιπεριές και άνηθο
- Μπουκιές από αγγουράκι και τόνο καπνιστό με μουστάρδα
- Cottage cream με ντοματίνια
- Ζυμαρικά από φακή ή ρεβίθι με σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά
- Σαλάτα αγγούρι, ντομάτα, με ανθότυρο ή φέτα χαμηλών λιπαρών
- Φακοσαλάτα με λαχανικά και φέτα χαμηλή σε λιπαρά
The recipes!
Πιτσάκια μανιταριών Portobello γεμιστά με λαχανικά
Υλικά
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. πιπεριές, ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
Για τα μανιτάρια
- 4-6 μανιτάρια portobello, χωρίς κοτσάνια
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 κ. σ. μπαλσάμικο ξίδι
- 2 κ. σ. χυμός λεμονιού
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C και στρώστε σε ένα ταψί λαδόχαρτο. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε ελαιόλαδο και σοτάρετε για 1΄-2΄ τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κολοκυθάκι, ανακατεύοντάς τα μέχρι να μαραθούν. Αφήστε τα στην άκρη, αφού δοκιμάστε αν σας ικανοποιούν ως προς το αλάτι.
Για τα μανιτάρια: Ανακατέψτε σ’ ένα μπολ το μπαλσάμικο, το λάδι, τον χυμό λεμονιού. Μ’ ένα πινέλο απλώστε το μείγμα στα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές και τοποθετήστε τα στο ταψί όπου έχετε στρώσει τη λαδόκολλα. Αλατίστε τα. Ψήστε τα για 15΄-20΄. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, βγάλτε τα και γεμίστε τα με τα λαχανικά. Αφήστε τα στο grill για περίπου 5΄-10΄, ώστε να ροδοψηθεί η γέμιση. Extra: Προσθέστε τυρί light αν σας αρέσει.
Δροσερή σαλάτα με φακές και μυρωδικά!
Υλικά (για 4 άτομα)
- 2 φλ. τσαγιού μεσαίες φακές
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κ. σ. ξίδι
- 2 κ. σ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 μεγάλη, σφιχτή ντομάτα σε κυβάκια ή 10 ντοματίνια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κ. σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 πρέζα ξερή ρίγανη
- ¼ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 200 γραμ. τυρί φέτα light με 12% λιπαρά
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τις φακές για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν, όχι, όμως, να λιώσουν. Τις σουρώνετε και τις αδειάζετε σ’ ένα μπολ. Σ’ ένα βαζάκι που κλείνει με καπάκι, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνετε το βάζο και το ανακινείτε για να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνετε τις φακές και βάζετε το μπολ στο ψυγείο για 20΄. Στη συνέχεια, προσθέτετε την ντομάτα, το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και τη φέτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε.
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2021