fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη
AGENDA

Ό,τι νέο θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη

Η πιο updated ατζέντα της εβδομάδας είναι εδώ


Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το φθινόπωρο και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή. Μοναδικά δρώμενα που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη στην πόλη πιο ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

59 Δημήτρια: Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι-TALAASH... The Seeking και Atma

dimitria-0.webp

Τα 59α Δημήτρια παρουσιάζουν Δύο μικρά αποσπάσματα μιας ολοκληρωμένης παραγωγής σε χορογραφία της Aditi Mangaldas. Το πρώτο είναι ο κλασσικός ινδικός παραδοσιακός χορός Kathak και το δεύτερο σύγχρονος χορός βασισμένος στο Kathak.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 20:30.

Ταινία "Lee"

lee.webp

H ταινία  αποτυπώνει την πορεία της Λι Μίλερ από μοντέλο του φωτογράφου Μαν Ρέι σε μια απ’ τις σημαντικότερες ανταποκρίτριες και φωτογράφους του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Χάρη στο μοναδικό ταλέντο και το αχαλίνωτο πείσμα της κατάφερε να απαθανατίσει μερικές αξέχαστες εικόνες, μεταξύ των οποίων και μία φωτογραφία της ίδιας στο μπάνιο του Χίτλερ. Σκηνοθεσία: Ellen Kuras. Σενάριο: Liz Hannah, Marion Hume, John Collee. Πρωταγωνιστούν: Alexander Skarsgård, Kate Winslet, Andy Samberg.

Info: Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ Αιθ. 4 (Tσιμισκή 43), Δευτέρα στις 20:15.


Τρίτη

59α Δημήτρια: Ζαμάν Φουντ Stories στην Αγορά Μοδιάνο

agora-modiano-1.jpg

Οι τρεις πολυβραβευμένοι και πολυταξιδευμένοι σεφ της πόλης, Απόστολος Αλτάνης (executive του Hyatt Regency), Σωτήρης Ευαγγέλου (executive του Makedonia Palace) και Δημήτρης Τσανανάς (executive του The Met Hotel), ως Chef Ambassadors στις αποστολές τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μυούν τον κόσμο στις θεσσαλονικιώτικες γεύσεις. Πώς τις ορίζουμε; Ποια είναι τα πιάτα-σφραγίδες; Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια ευδιάκριτη θεσσαλονικιώτικη γαστρονομική σκηνή; Μαζί τους, ο δημοσιογράφος του Γαστρονόμου της Καθημερινής, Γιάννης Παπαδημητρίου, που χρόνια τώρα παρακολουθεί τις κουζίνες και τους νέους πρωταγωνιστές της πόλης, επισκοπεί πάνω στον μύθο και τα όσα διθυραμβικά γράφονται για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, μοναδικής ελληνικής πόλης ενταγμένης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco.

Info: Αγορά Μοδιάνο (Ερμού 24 και Βασιλέως Ηρακλείου 33), Τρίτη στις 19:00.

«Η μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles ξανά στο Θέατρο Αριστοτέλειον

orfaygoystidismixani.jpg

«Βρίσκομαι υπό κατ' οίκον περιορισμό και υποχρεωμένος να υποβάλλομαι σε ορμονοθεραπεία για έναν ολόκληρο χρόνο». Ο Τούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στη ζωή του. Σκηνοθεσία - Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ ο Ορφέας Αυγουστίδης.

Info: Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), Τρίτη στις 20:00.

Γιορτή πανσελήνου: Ξαναχορεύοντας κάτω από το φεγγαρόφωτο

.jpg

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί και φέτος, για πολλοστή χρονιά, την επιτυχημένη Γιορτή της Πανσελήνου, την οποία διοργανώνει από το 2017. Στην πλατεία, ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μεγάρου, και κάτω από το καλοκαιριάτικο «φεγγαρόφωτο» θα παρουσιασθεί ένα υπέροχο μουσικό – χορευτικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών με διαχρονική αξία και ενθουσιασμό, που μαγεύει από τις δεκαετίες '80 και '90 μέχρι και σήμερα τη νεολαία.

Info: Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τρίτη στις 20:00.


Τετάρτη

59α Δημήτρια: Συναυλία MOYSA - Martino Tirimo

photo-10224-0.jpg

Η δυναμική MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στα 59α Δημήτρια με μια ξεχωριστή συναυλία. Σολίστ είναι ο παγκοσμίου φήμης πιανίστας Martino Tirimo, ο οποίος έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Gewandhaus της Λειψίας, η Staatskapelle της Δρέσδης, η Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα, η Ορχήστρα του Κλίβελαντ και οι Ορχήστρες του BBC. Στην εκτεταμένη και βραβευμένη δισκογραφία του περιλαμβάνονται τα άπαντα έργα για πιάνο των Beethoven, Mozart, Debussy, Janáček, όλες οι Σονάτες του Schubert, και πολλά κοντσέρτα.

Info: Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τετάρτη στις 20:30.

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Βασιλικό Θέατρο - 2ος Χρόνος

862788.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας είναι μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μια βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής του που παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Δεν δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Μελίνα Αποστολίδου, Μομώ Βλάχου, Γιάννης Γκρέζιος κ.ά. Μουσικοί επί σκηνής: Δάνης Κουμαρτζής (κιθάρα), Αμαλία Σάνη (τσέλο), Κατερίνα Ταβλαδωράκη (κλαρινέτο).

Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), Τετάρτη στις 19:00.


Πέμπτη

«Όταν Ξανά Πέθανα» του Λάκη Λαζόπουλου στο Ράδιο Σίτυ

0910-n.jpg

Ένας άνθρωπος πεθαίνει και ξαφνικά βρίσκεται όρθιος στο νεκροταφείο καθώς ένα από τα νεύρα του δεν έχει πεθάνει και συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Ανατινάζεται το σύμπαν του και έτσι στα τριήμερα του, τους περιμένει στο νεκροταφείο να συζητήσουν μαζί του όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Τι έγινε κι αυτός πήδηξε από τον 6ο όροφο του ψυχιατρείου μαζί με το κούφωμα; Τι έχει να του πει ο κολλητός του; Η μάνα του; Η δεύτερη γυναίκα του; Η γκόμενα του; Η καθαρίστρια; Ο αδερφός του; Ο πεθαμένος ψυχίατρος και κυρίως, τι έχει να του αποκαλύψει η πρώτη του γυναίκα, η Παρθένα Χοροζίδου, που έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια και ζει σε ένα μοναστήρι. Γέλιο, με ένα σκοτάδι που έγινε φως, ίντριγκες, πάθη και δύο διαφορετικές πλευρές του ίδιου ανθρώπου ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Μπορούν να υπάρξουν δύο χαρακτήρες σε έναν άνθρωπο; Κείμενο - Σκηνοθεσία: Λάκης Λαζόπουλος. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Παρθένα Χοροζίδου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής κ.ά.

Info: Ράδιο Σίτυ (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 11 - Παρασκευοπούλου 9), Πέμπτη στις 19:30.

«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη στο Alte Fablon - 2ος Χρόνος

834028.jpg

Σε ένα πολύ κοντινό μέλλον (ή και σε ένα ακόμη κοντινότερο παρόν) δυο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο ρούχων. Στις συναντήσεις τους μιλούνε για τα παιδιά τους, για τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ του Διαδικτύου, για την τρομερή δύναμη της Εξέλιξης. Ωστόσο σύντομα οι θεατές μαθαίνουν και για μια Αρένα, για δημόσιους αποκεφαλισμούς κοριτσιών σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, για ένα αγόρι που γυαλίζει το τσεκούρι του, για το άρωμα του πεύκου που ευωδιάζει στα φρεσκοπλυμένα ρούχα. Τι σημαίνει εντέλει η Εξέλιξη; Και πώς μπορεί να είναι καλοσύνη ένα τσεκούρι που κατεβαίνει; Από ποια αίματα καθαρίζουν τα ρούχα στο πλυντήριο; Ένα δυστοπικό θρίλερ για την κυρίαρχη Ευγονική – και τα εγκλήματα των καλών ανθρώπων που περιμένουν υπομονετικά να τελειώσει το πλυντήριό τους. Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος. Επί σκηνής: Ελένη Δημοπούλου, Μαγδαληνή Μπεκρή. Αφηγητής: Ραφαήλ Παρασκευόπουλος.

Info: Alte Fablon (Φιλίππου 71), Πέμπτη στις 21:15.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

arkhaiologhiko-moysio-thessalonikis-1.webp

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, που λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, με τη συμμετοχή των 50 χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση. 

Info: Το ΑΜΘ, σε διάλογο με τη θεματική των ΕΗΠΚ που έχει οριστεί για το 2024: «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», προγραμματίζει τη δράση: Ημερίδα «Νιώθοντας το νερό: Ανιχνεύοντας τις αισθήσεις μέσα από το νερό» - Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Παρασκευή 12:30 - 18:30. Αφήγηση Αρχαίων Μύθων «Διόνυσος, ο περιπλανώμενος θεός της χαράς!» - Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Σάββατο 18:00 - 19:00. Performance «Voicing Water Άννα Παγκάλου» - Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Κυριακή 09:00 - 17:00 & 18:00 - 19:00.

Το Αυθεντικό Oktoberfest επιστρέφει στην Αγορά Μοδιάνο

583a7076-1-scaled.jpg

Μετά την τεράστια επιτυχία της περσινής διήμερης γιορτής που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αγορά Μοδιάνο, το Oktoberfest έρχεται και πάλι για να εκπλήξει τους λάτρεις του παραδοσιακού γερμανικού φαγητού, της παγωμένης μπύρας, και φυσικά της καλής διασκέδασης. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 το απόγευμα και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου από τις 13:00 το μεσημέρι, η στολισμένη στα χρώματα της Βαυαρίας, Αγορά Μοδιάνο φέρνει τις πιο αυθεντικές γεύσεις της Γερμανίας σε ένα νέο διήμερο φεστιβάλ φαγητού με πολλές εκπλήξεις που δεν πρέπει να χάσεις. Δεκάδες γευστικοί συνδυασμοί εμπνευσμένοι από την γερμανική κουζίνα ετοιμάζονται και παρουσιάζονται αποκλειστικά για το διήμερο του Oktoberfest από τα καταστήματα της Αγοράς Μοδιάνο, ενώ δεν λείπουν φυσικά και οι γνωστές αγαπημένες γευστικές επιλογές από κλασικά ή vegan hot dogs, πρέτσελ, μπύρες μέχρι και πιροσκί με λουκάνικο. Την γιορτή πλαισιώνει και τις δύο ημέρες το πρώτο μουσικό ραδιόφωνο της πόλης, ο Plus Radio 102,6 που μαζί με τους dj και ραδιοφωνικούς παραγωγούς του: ο Sergio T και η Ζωγραφιά Κολωνιάρη, έρχονται στην Αγορά Μοδιάνο για να ξεσηκώσει το κοινό και να μοιράσουν μοναδικά Oktoberfest-γεύματα μέσα από διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν live στο ισόγειο της Αγοράς Μοδιάνο.

Info: Αγορά Μοδιάνο (Ερμού 24 και Βασιλέως Ηρακλείου 33), Παρασκευή από τις 17:00, Σάββατο από τις 13:00.

«Ο Παππούς έχει Πίεση» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο Κολοσσαίον

pappous-poster-1920-1080-1920x1080.jpg

Ένας παππούς, τρεις εξωφρενικές εγγονές, ένας «μπάτσος», ένας ιδεολόγος νεαρός, ένας «φόνος» κι ένα ρομαντικό δείπνο με φακές οδηγούν μια θεότρελη ελληνική οικογένεια σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Τρεις αδελφές σε σημείο καμπής στη ζωή τους, η αναρχική Πόπη, που «πέφτει» στον έρωτα ενός «μπάτσου», η φοβισμένη Φώφη, που κηρύσσει την προσωπική της επανάσταση και θέτει νέους όρους και κανόνες στη ζωή της και, η καριερίστα Μαρία, που έχει στόχο να γίνει επιτέλους μάνα, μπλέκονται σε ανεξέλεγκτες παρεξηγήσεις. Συνδετικός κρίκος όλων, ο αριστερός και με άνοια Παππούς, ο οποίος γίνεται η ιδεολογική έμπνευση για την ίδρυση του νέου πολιτικού κινήματος, με το όνομα «Ψάξου». Το κίνημα που δημιουργήθηκε από τον Χάρη, τον σύντροφο της Μαρίας, φιλοδοξεί να γίνει η φωνή της νεότερης γενιάς των Ελλήνων. Κείμενο: Δήμητρα Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης. Παίζουν: Άρης Αντωνόπουλος, Μαριλού Κατσαφάδου, Κρατερός Κατσούλης κ.ά.

Info: Κολοσσαίον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150), Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:30.

Salonica Bar Week 2024

bartender-making-refreshing-cocktail.jpg

Το Salonica Bar Week, η πιο συναρπαστική εβδομάδα διασκέδασης πλησιάζει! Από την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, η τοπική bar σκηνή της πόλης ετοιμάζει μοναδικές εμπειρίες για τους καταναλωτές, από guest shifts, bar take-overs σε συνεργασία με τα καλύτερα μπαρ του εξωτερικού, θεματικά parties και πολλά άλλα που δε πρέπει να χάσουμε!

Info: Κεντρικές περιοχές Θεσσαλονίκης, καθημερινά στις 22:00, δείτε περισσότερα εδώ.

7ο Olympic Day Run Greece 2024

1500m-0117w.jpg

Το "Olympic Day Run" Greece αποτελεί τον μοναδικό στη χώρα Ολυμπιακό Αγώνα Δρόμου και πραγματοποιείται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΓΑΣ, το ΔΚΟ OLYMPiA και τους κατά τόπους Δήμους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να τιμήσει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους. Από το 2018 και κάθε χρόνο Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, καθώς και εκπρόσωποι των διεθνών και ελληνικών Ολυμπιακών θεσμών ενώνονται στο υπέρτατο δρομικό γεγονός με κορυφαίους δρομείς και ενεργούς πολίτες του κόσμου, για να αναδείξουν την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά στον παγκόσμιο Ολυμπιακό και αθλητικό χάρτη.

Info: Νέα Παραλία - Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, Κυριακή 17:45, 17:50 & 19:30. Πλατεία ΧΑΝΘ, Κυριακή στις 21:00. Περισσότερες πληροφορίες κι εγγραφές εδώ.

BBQ στο Αγρόκτημα

bbq-at-the-farm-dt.png

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διοργανώνει το «BBQ στο Αγρόκτημα», την πρώτη φιλανθρωπική εκδήλωση της σχολικής χρονιάς, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:00 στο καταπράσινο δασάκι του campus. Διασκεδάστε με την οικογένειά σας και απολαύστε ένα παραδοσιακό barbeque. Εκπαιδευτικά και κινητικά παιχνίδια θα διασκεδάσουν τα παιδιά. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα Υποτροφιών των μαθητών και σπουδαστών, καθώς και άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς της Σχολής και του Perrotis College.

Info: Μαρίνου Αντύπα 54, Θέρμη, Κυριακή στις 13:00. Εισιτήρια εδώ.