fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο θα απολαύσουμε αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ό,τι νέο θα απολαύσουμε αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Οι καλύτερες προτάσεις για την πόλη είναι εδώ


H νέα εβδομάδα μάς βάζει σε καλοκαιρινό mood, φέρνοντας νέες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις σε δρώμενα και events για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Η Μαρίνα Σάττι στη Μονή Λαζαριστών

satti-b-1.jpg

Pop, mainstream και ethnic, σαγηνευτική, αισθησιακή αλλά και τρυφερή, κυρίαρχη και λαμπερή, η Μαρίνα Σάττι, εκπροσώπησε φέτος την Ελλάδα στην Eurovision με το ΖARI της ξεσηκώνοντας το κοινό εντός και εκτός της χώρας ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να μεταφέρει, σε κάθε σκηνή το καλοκαίρι ένα δυναμικό live. Η Μαρίνα δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, κάθε χρόνο φέρνει και μια νέα πρόταση στη μουσική της, μέσα από ένα χαρμάνι αναφορών, επιρροών και επιλογών που ξαφνιάζουν και ανανεώνουν διαρκώς τη σχέση της με το κοινό. Φέτος, ειδικά, μας καλεί στις συναυλίες της με φόρα και διάθεση ανατροπής. Μέσα από απρόσμενες προσεγγίσεις και πειραματισμούς με pop και urban στοιχεία, η Μαρίνα δεν σταματά να αναδομεί με απαράμιλλη φρεσκάδα όλο το εύρος από την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων ως την trap. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Δευτέρα στις 21:30.

Ο Σωκράτης Μάλαμας στο Θέατρο Γης

malamas.jpg

Τι θα ήταν το συναυλιακό καλοκαίρι μας χωρίς τον Σωκράτη Μάλαμα; Ήρθε όπως κάθε χρόνο η στιγμή να κλείσουμε ραντεβού στις ανοιχτές μουσικές σκηνές και τα θέατρα, εντός και εκτός των πόλεων, στις εξοχές και όπου θα έρθει φέτος για να μας συναντήσει ο Σωκράτης. Εκκίνηση από τη Θεσσαλονίκη, στις 17 Ιουνίου στο Θέατρο Γης κι επόμενη στάση στην Αθήνα την 1η Ιουλίου, στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Μαζί του στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη και δίπλα του σταθερά η μπάντα του. Με τον Γιάννη Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, τον Κυριάκο Ταπάκη στο λαούτο και στο μπουζούκι, τον Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Καλογιάννη Βεράνη στο βιολί, την τρομπέτα και το τραγούδι, το Νίκο Μαγνήσαλη στα τύμπανα, τον Γιάννη Μάλαμα στα κρουστά και το τραγούδι. Με ένα πρόγραμμα που θα έχει τα αγαπημένα μας και όσα δεν χορταίνουμε να τραγουδάμε παρέα.

Info: Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας), Δευτέρα στις 21:00.

Σινεμά με Θέα: Fallen Leaves

mv5bn2ywngu4njktmtu3zi00odc2lwjimtktzmy0nzm4ote1ytdjxkeyxkfqcgdeqxvynje4ote4otc-at-v1.jpg

Το Fallen Leaves είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή του σινεμά, τον Aki Kaurismäki. Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Με ρομαντική διάθεση, αλλά και βαθιά ριζωμένα στην πραγματικότητα, τα Πεσμένα φύλλα σε αγκαλιάζουν σαν μια μαλακή κουβέρτα στη φθινοπωρινή ψύχρα για να σου θυμίζουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και το μεγαλείο της απλότητας. Σκηνοθεσία-σενάριο: Aki Kaurismäki. Παίζουν: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov, Janne Hyytiäinen, Nuppu.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 21:30.


Τρίτη

«Μάσκες Νυκτός» στο Θέατρο Τ

877363.jpg

Μέτα από την πρώτη παρουσίαση και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης, ο vatiras επιστρέφει με την ονειρική κωμωδία Μάσκες Νυκτός, που ανεβαίνει στο Θέατρο Τ σε σύλληψη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ. Μετουσιώνοντας τα αληθινά όνειρα και τα προσωπικά βιώματα των οκτώ ηθοποιών του θιάσου σε φαινομενικά παράταιρες εικόνες που ακροβατούν ανάμεσα στην κωμωδία και την ποίηση, οι Μάσκες Νυκτός είναι μια παράσταση αλλιώτικη, που δεν βασίζεται σε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια πρωτότυπη σκηνική αφήγηση που συνδυάζει μια πληθώρα θεατρικών ειδών (θέατρο της επινόησης, σωματική κωμωδία, θέατρο μάσκας, κλόουν, μπουρλέσκ κ.ά.) και, αξιοποιώντας κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα κατασκευασμένα με υλικά καθημερινής χρήσης, δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο που μας προσκαλεί να τον εξερευνήσουμε· έναν γρίφο που μας προκαλεί να τον ερμηνεύσουμε (ή και όχι)· μια μοναδική εμπειρία που εξάπτει τη φαντασία μας και ανανεώνει την αντίληψή μας για το τι είναι θέατρο. Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Δραματουργική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ. Παίζουν: Κωνσταντίνος Δράκος Μυσιρλόπουλος, Γιώργος Νέστωρας, Εύα Τσακίρη, Mαρία Φαμιλίτου, Αναστάσης Φιλοξενίδης, Μαρία Κυριακή Φωτιάδου, Μαρία Χασεκίδου, Μέλινα Ψαροπούλου.

Info: Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Τρίτη στις 21:30.

Ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν»

the-summer-with-carmen.jpg

Ανάλαφρη και αστεία, η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή («Απόστρατος») είναι ένας πολύχρωμος ύμνος στο αιώνιο καλοκαίρι της νεότητας και στην απεριόριστη δύναμη της φιλίας. Μια ιστορία παρατεταμένης ενηλικίωσης στον δρόμο για την αυτογνωσία, που αναθεωρεί το τι σημαίνει να ξεμένεις Αύγουστο στην Αθήνα. Ή αλλιώς, μια κωμωδία για την τραγωδία της αυτογνωσίας. Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής. Σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Ξενοφών Χαλάτσης. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Τσιαντούλας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Νικόλας Μίχας, Βασίλης Τσιγκριστάρης.

Info: Απόλλων θερινός (Σαρανταπόρου 4), Τρίτη στις 22:45.

Ομαδική έκθεση "Visualbility Vol 2" - EuroPride 2024

gr.jpg

Με μια ομαδική εικαστική έκθεση, στην οποία ογδόντα Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο EuroPride 2024, που φέτος διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση με τίτλο "Visualbility Vol.2" διοργανώνεται μαζί με την ομάδα Double Trouble, σε συνεργασία με το Thessaloniki Pride και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας. Μέσα από στοχασμούς γύρω από έννοιες όπως το σώμα, οι "κανόνες", οι αξίες, η ελευθερία, η χειραφέτηση, η ενδυνάμωση, η μνήμη, η ταυτότητα, οι συλλογικές αναπαραστάσεις, η σεξουαλικότητα, η αγάπη και τα φύλα, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας αλλά και άλλων μορφών τέχνης όπως ψηφιακές δημιουργίες και performance. Έχοντας διαφορετικές αφετηρίες και ερεθίσματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και υλικά, επιχειρούν να περάσουν μηνύματα συμπερίληψης, αυτοδιάθεσης και υποστήριξης του διαφορετικού.

Info: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α), Τρίτη 18:00 - 21:00.


Τετάρτη

Έκθεση «Αντωνία Παπατζανάκη: Απειροελάχιστοι Σχηματισμοί»

878343.jpg

Η Γκαλερί Donopoulos International Fine Arts παρουσιάζει την έκθεση «Αντωνία Παπατζανάκη: Απειροελάχιστοι Σχηματισμοί», που θα διαρκέσει από τις 6 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2024. Σε αυτήν την έκθεση η Αντωνία Παπατζανάκη εξετάζει τα μυστήρια της οργανικής ζωής που ενέπνεαν πάντα τους καλλιτέχνες να αναδημιουργήσουν, μέσω της τέχνης τους, μια τελετουργική αναπαράσταση των ανεπαίσθητων, φυσικών δομών που συνιστούν τους ζωντανούς οργανισμούς.

Info: Donopoulos International Fine Arts (Αγίας Θεοδώρας 3), Τετάρτη 11:00 - 14:00.

Ο Χρήστος Θηβαίος στο Θέατρο Κήπου

screenshot-1-18.jpg

Ο Χρήστος Θηβαίος σε παλιά και νέα τραγούδια του! Μία διαδρομή ανάμεσα στην τραγουδοποιία και στις ερμηνείες του. Μαζί με τους σπουδαίους μουσικούς που τον συντροφεύουν, ακολουθεί την πρόκληση των τραγουδοποιών: «Προσπάθησε να εκφράσεις μία ιδέα σε 3 λεπτά». 

Info: Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ), Τετάρτη στις 21:00.

Η Μαρίνα Σπανού στη Μονή Λαζαριστών

874937.jpg

Η Μαρίνα Σπανού έρχεται μαζί με την κιθάρα και τους μουσικούς της να μοιραστεί τις καινούριες της ιστορίες «από τον πεζόδρομο στην Πλάκα σ' ένα μπαρ στο Παγκράτι και στο άδειο μετρό, από τον γωνιακό φούρνο κάτω από του Φιλοππάπου σε μια Κυψέλη που είχαμε φανταστεί, από ένα θερινό σινεμά στο μπαρ που τελικά άδειασε χωρίς να προλάβουμε να πούμε όλα όσα θέλαμε, από θάλασσες που ονειρευτήκαμε σε καρτ ποστάλ που δε δώσαμε και μείνανε στις πάνινες μας τσάντες μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, από μικρά μπαλκόνια σε αστέρια που ονομάσαμε στις ξύλινες μας οροφές, από τα 25 τετραγωνικά σε όλα τα ταξίδια που σχεδιάσαμε
αλλά τελικά δεν πήγαμε ποτέ Μια περιπλάνηση στα μπιστρό της Γαλλίας, σε ένα διαφορετικό Παγκράτι, στην Ικαρία που μαθαίνει να μεγαλώνει, στην Άνδρο που μαθαίνει να περιμένει, στην πανσέληνο της Κυψέλης που ζήσαμε, στην Επίδαυρο που σε είδα πρώτη φορά, σε ένα Λονδίνο που δεν είχες ξαναδεί, σε ένα γράμμα που ακόμη γράφω για τα μέρη που υποσχέθηκες να πάμε, ακόμη τα θυμάμαι στον κόσμο μου».

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Τετάρτη στις 21:00.


Πέμπτη

Βάλια Λολίδου, Kyklothymia - Έκθεση "Barely Perceptible"

879326.jpg

Το The Eye Altering φιλοξενεί το "Barely Perceptible", μια διατομική έκθεση της Βάλιας Λολίδου και της Kyklothymia. Η καλλιτεχνική τους συνεργασία παράγει ένα πολυφωνικό περιβάλλον όπου το γυναικείο σώμα γίνεται ο πυρήνας μιας αφήγησης που αφορά τη δυαδική, αντιθετική, ακόμα και ανταγωνιστική σχέση μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου, μέσα και έξω, εαυτού και άλλου. Οι καλλιτέχνιδες μεταμορφώνουν τον χώρο της γκαλερί σε έναν τόπο συμβάντων που το κέντρο του καταλαμβάνεται από μια συνδημιουργημένη γυναικεία φιγούρα. Το σώμα αυτής της φιγούρας δεν θα μπορούσε να είναι απλώς ένα σώμα. Αποτελεί μια αμφισβητούμενη περιοχή σύγκλισης όπου οι υπάρχουσες προκαταλήψεις σχετικά με τις σωματικές και κοινωνικές λειτουργίες του γυναικείου κορμιού καταρρίπτονται.

Info: The Eye Altering (Παϊκου 2, εντός στοάς), Πέμπτη 17:00 - 21:00.

Πάνος Βλάχος Summer Tour 2024 στη Μονή Λαζαριστών

9f3efd530b5d8f46ebbd77249415b684-xl.jpg

Ο άγνωστος τραγουδοποιός παρουσιάζει τραγούδια του γνωστού ηθοποιού σε ένα αυτοσχέδιο light metal λαϊκοέντεχνοpop πάρτι με underground στοιχεία ethnic απολιτίκ trip hop. Ο Πάνος Βλάχος θα χαρίσει μια άκρως καλοκαιρινή βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό!

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Πέμπτη στις 21:30.

Sasha & John Digweed στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

sasha-digweed-nov-2017-fi.jpg

Το Kapani project, η ομάδα Chicness και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα μαγευτικό event ηλεκτρονικής μουσικής. Την Πέμπτη 20 Ιουνίου στήνουν το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού στην Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Υποδεχόμαστε δύο ζωντανούς θρύλους της παγκόσμιας ηλεκτρονικής μουσικής σε ένα Β2Β για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη Sasha & John Digweed. Με ένα μοναδικό μουσικό στιγμιότυπο με την συμμετοχή της Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA. Ετοιμαστείτε για ένα μοναδικό party, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου θα αιχμαλωτιστείτε από το ιδιαίτερο κι εκρηκτικό Β2Β του sasha & Digweed, που περιβάλλεται από μια μουσική ατμόσφαιρα μυστηρίου και ισχυρά grooves.

Info: Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Πέμπτη στις 17:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

arhaiologiko-moyseio-thessalonikis.jpg

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μια συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του ΠαΜακ στο αίθριο του μουσείου, υπό το φως της πανσελήνου.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Παρασκευή στις 20:30.

Dali Cybernetics The Immersive Experience

221223-mw-fever-dali-241-print.jpg

Η επίσημη έκθεση Dali Cybernetics, μια παραγωγή που περιοδεύει ανά τον κόσμο κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ένα σύμπαν καθηλωτικών εικόνων, χρωμάτων και εφέ. Ο εικαστικός κόσμος του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Salvador Dalí ζωντανεύει με καταπληκτικό τρόπο μαγεύοντας όλες τις ηλικίες.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Γ', Τρίτη - Κυριακή 09:30 - 21:30.

Έκθεση «Απόηχοι. Μαρτυρίες μιας γενιάς»

gh.webp

Η The Basket Gallery συμμετέχει στο EuroPride 2024 Thessaloniki φιλοξενώντας την έκθεση «Απόηχοι. Μαρτυρίες μιας γενιάς». Μέσα από τα πορτραίτα και την αφήγηση πέντε ανθρώπων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας βγαίνει στο προσκήνιο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας ΛΟΑΤΚΙ+ γενιάς. Μια γενιά που ήρθε αντιμέτωπη με μια συντηρητική κοινωνία και βίωσε διακρίσεις και προπηλακισμούς. Τόλμησε τη φυλομετάβαση. Πέρασε από τις συμπληγάδες του AIDS και θρήνησε απώλειες αγαπημένων φίλων και εραστών. Χειραφετήθηκε μέσα από τους αγώνες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Γιόρτασε την ορατότητα στο Pride. Πανηγύρισε το σύμφωνο συμβίωσης και τον γάμο. Και τώρα βλέπει στο γύρισμα του βίου της τις προκλήσεις της τρίτης ηλικίας. Μια εγκατάσταση με φωτογραφικά πορτραίτα και προβολή βίντεο. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την εμπειρία τους σκανάροντας ένα QR code για να δουν στο κινητό τους βίντεο με τη μαρτυρία των προσώπων που απεικονίζονται στα πορτραίτα.

Info: The Basket Gallery (Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων 36), Παρασκευή 17:00 - 20:30, Σάββατο και Κυριακή 11:00 - 15:00.

Περιοδική έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο»

875397.jpg

Με την έκθεση «Από εδώ και πέρα: Ιστορίες για το επόμενο αύριο» σηματοδοτείται ένας κύκλος επανεξέτασης των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, με στόχο να δημιουργηθούν νέα σημεία επαφής και σύνδεσης του κοινού με τα έργα, το Μουσείο και την ιστορία του. Ιστορίες που προέκυψαν από τα ερευνητικά ή άλλα ενδιαφέροντα του συνόλου του προσωπικού του Μουσείου, αλλά και τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών ομάδων, ιστορικών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού, θα λειτουργήσουν ως προτάσεις όχι άλλης μιας γραμμικής θεώρησης της ιστορίας της τέχνης και των σχετικών προσεγγίσεων, αλλά ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ), Παρασκευή - Κυριακή 10:00 - 18:00.