fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο κεντρίζει το ενδιαφέρον μας αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ό,τι νέο κεντρίζει το ενδιαφέρον μας αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Οι πιο updated προτάσεις για την πόλη είναι εδώ


Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το φθινόπωρο και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή. Μοναδικά δρώμενα που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας την επιστροφή μας στην πόλη πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Πάνος Μουζουράκης - «Μεγαλώνω» στην Ακτή Αρετσούς

6507d6cb5f972.jpg

O Πάνος Μουζουράκης σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση γεμάτη εκπλήξεις. Από τους σπουδαιότερους και πιο πολυδιάστατους καλλιτέχνες και performer της γενιάς του, έχει ετοιμάσει για το κοινό ένα συναρπαστικό live και είναι έτοιμος για ακόμα μια φορά να μας εντυπωσιάσει με το απαράμιλλο ταλέντο του, τον πηγαίο αυθορμητισμό του, τη μοναδική του σκηνική παρουσία και την ιδιαίτερη φωνή του.

Info: Πλαζ Αρετσούς (Νικολάου Πλαστήρα, Καλαμαριά), Δευτέρα στις 21:00.

Σωκράτης Μάλαμας στο Θέατρο Γης

ag1-6191-e1660939924221.jpg

Ο Σωκράτης Μάλαμας ξανά στη Θεσσαλονίκη! Μαζί του στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη και δίπλα του σταθερά η μπάντα του. Με τον Γιάννη Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, τον Κυριάκο Ταπάκη στο λαούτο και στο μπουζούκι, τον Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Καλογιάννη Βεράνη στο βιολί, την τρομπέτα και το τραγούδι, το Νίκο Μαγνήσαλη στα τύμπανα, τον Γιάννη Μάλαμα στα κρουστά και το τραγούδι. Με ένα πρόγραμμα που θα έχει τα αγαπημένα μας και όσα δεν χορταίνουμε να τραγουδάμε παρέα.

Info: Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας), Δευτέρα στις 21:00.

Αρχιτεκτονική & Δημιουργικότητα στη Θεσσαλονίκη

ktirio-invitation.jpg

Μια ακόμη εξαιρετική εκδήλωση διοργανώνει το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, με την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Αρχιτεκτονική & Δημιουργικότητα στη Θεσσαλονίκη» τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2. Μια σειρά από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης θα παρουσιάσουν τα τελευταία έργα τους ενώ σε ένα πάνελ που αναμένεται να είναι εξίσου ενδιαφέρον με αυτό της προηγούμενης ημερίδας, αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σαλόνι συζήτησης όπου θα συμμετέχουν καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και σημαντικοί παράγοντες της πόλης.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία), Δευτέρα στις 17:30.


Τρίτη

Κώστας Ευαγγελάτος - Έκθεση «Ζωγραφικές οπτικές συνάφειες»

893213.jpg

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα παρουσιάσει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου Ζωγραφικές Οπτικές Συνάφειες. Πρόκειται για ζωγραφικές συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου, αφαιρετικού χαρακτήρα με νεφελογραφικά φόντα στα οποία αναδύονται αρχιτεκτονικά στοιχεία, κιονόκρανα, ανθρώπινα πρόσωπα και σώματα καθώς και αιθέριες μορφές συμβολικής διάστασης. Οι μορφές συνδυάζουν αρχαϊκά και σύγχρονα ρεαλιστικά μοτίβα, με αδρά περιγράμματα, υποβλητικές, έντονες και τολμηρές χρωματικές τονικότητες και αποχρώσεις αρμονικών συζεύξεων και διανοητικών συναφειών.

Info: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Βαφόπουλου 3), εγκαίνια την Τρίτη στις 19:30.

Ταινία "Greedy People"

new-project.webp

Όταν ένας αστυνομικός και ο πρωτάρης συνάδελφός του βρίσκουν ένα εκατομμύριο δολάρια δίπλα σε ένα πτώμα, αποφασίζουν να λύσουν το μυστήριο, να κρατήσουν κρυφό τον φόνο και να κρατήσουν τα χρήματα. Όταν η σύζυγος του ενός ανακαλύψει τα λεφτά και οι φήμες για τη δολοφονία αρχίζουν να διαδίδονται στην μικρή, νησιωτική κωμόπολη, η κατάσταση περιπλέκεται, οδηγώντας σε ξεκαρδιστικά κακές και θανάσιμες αποφάσεις. Σκηνοθεσία: Potsy Ponciroli. Σενάριο: Mike Vukadinovich. Πρωταγωνιστούν: Himesh Patel, Joseph Gordon-Levitt, Lily James.

Info: Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ Αιθ. 4 (Tσιμισκή 43), Τρίτη στις 19:40 και στις 22:00.


Τετάρτη

Reworks Festival 2024 18-22 Σεπτεμβρίου

reworks2024.webp

Το 20ό reworks festival έρχεται στις 18 με 22 Σεπτεμβρίου 2024. Ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 20 ετών, το μακροβιότερο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και πολιτισμού στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να γιορτάσει με μια επετειακή έκδοση αντάξια της πορείας του reworks. Για δυο δεκαετίες το reworks είναι ο συνδετικός κρίκος του κοινού με τις νέες μουσικές τάσεις παγκοσμίως, ένα παράθυρο στις τέχνες και τον πολιτισμό του σήμερα και του αύριο. Με περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες, αναρίθμητες ώρες μουσικής και περισσότερους από 230.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, το reworks χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει.

Info: 18-22 Σεπτεμβρίου, δείτε περισσότερα εδώ.

Αλκίνοος Ιωαννίδης - Summer Tour στο θέατρο Δάσους

alkinoos-ioannidis.jpg

H επανένωση της ιστορικής μπάντας του Αλκίνοου Ιωαννίδη αποτέλεσε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. 24 χρόνια μετά τις πρώτες τους κοινές εμφανίσεις και της ηχογράφησης του live album «Εκτός τόπου και χρόνου», οι σπουδαίοι μουσικοί συνεχίζουν και αυτό το καλοκαίρι τις εμφανίσεις τους σε ιδιαίτερους χώρους και φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικότητα, συγκίνηση κι ενέργεια.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Τετάρτη στις 21:00.

Παύλος Παυλίδης στη Μονή Λαζαριστών

paulos-paulidis-1jpg-MjrMa.webp

Ο Παύλος Παυλίδης έρχεται για μια εμφάνιση στη Μονή Λαζαριστών στις 18 Σεπτεμβρίου. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου του δίσκου «Μπρανκαλεόνε» που αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από το κοινό και τις δύο εξαιρετικές, sold out συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Παύλος επιστρέφε​ι​ στην πόλη. 

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Τετάρτη στις 21:00.


Πέμπτη

Δημήτρια 2024: Μεταμορφώσεις

dimitria-0.webp

Τα Δημήτρια, η μεγαλύτερη και πιο ιστορική γιορτή πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, έρχονται για 59η συνεχόμενη χρονιά με ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με τον παγκοσμίως τιμώμενο συγγραφέα Φραντζ Κάφκα κι ένα πρόγραμμα πολλαπλών αναγνώσεων και δράσεων. Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορός, σινεμά, λογοτεχνία, γαστρονομία και performances συνθέτουν το παλίμψηστο του φετινού 59ου φεστιβάλ, που από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου, μέσα από επάλληλα γεγονότα και δράσεις θα παρουσιάσει πολυεπίπεδες εκδοχές και στρωματογραφίες τέχνης και αστικής κουλτούρας.

Info: 19 Σεπτεμβρίου - 1 Νοεμβρίου, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Ελένη Σιμώνη - Έκθεση "We have all the time in the world"

poster.jpg

Η Gallerie Mikrou σας καλωσορίζει στο ξεκίνημα μιας νέας δημιουργικής χρονιάς με την εικαστική έκθεση της Ελένης Σιμώνη. Η έκθεση "We Ηave Αll the Τime in the World" αποτελεί μια ωδή στη ζωή και στον θάνατο ταυτόχρονα. Με έντονες αυτοβιογραφικές αναφορές η καλλιτέχνης ακουμπάει θέματα όπως η γέννηση, ο θάνατος και ο έρωτας με τον «εφήμερο και ροζ» τρόπο που πάντα παίζει με βαριές έννοιες η Ελένη Σιμώνη. Τα περισσότερα από τα έργα έχουν αναφορές στη γη ως «μητέρα» όλων μας και στην ικανότητά της να αναγεννιέται ξανά και ξανά. Η καλλιτέχνης επιλέγει την έννοια της αγάπης ως τον πιο σημαντικό παράγοντα στη ζωή μας παίζοντας με τα παιδικά όνειρα, τον έρωτα, τη μητρότητα και προσπαθεί να αναλύσει μέσα από τα έργα της τι συμβαίνει τελικά πριν νιώσουμε αυτά τα υπέροχα συναισθήματα και αφού τελειώσουν στο χώρο και στο χρόνο. Σύνθετες τεχνικές (mixed media) όπως φωτογραφίες επεξεργασμένες με αλκοόλ και χρώματα, αφηρημένα έργα με ακρυλικά και λάδια και κολάζ από παλιές φωτογραφίες ερωτικών περιοδικών αποτελούν χαρακτηριστικό της καλλιτέχνιδας.

Info: Gallerie Mikrou (Αρριανού 11), εγκαίνια την Πέμπτη στις 20:00. Διάρκεια έκθεσης: 19/09 - 29-09. Ώρες: 18:00 – 22:00.

Φοίβος Δεληβοριάς στη Μονή Λαζαριστών

70cc-11.jpg

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, στη μοναδική του μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη αυτό το καλοκαίρι, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, κατεβαίνει απ' την «Ταράτσα» στον «ακάλυπτο» των τραγουδιών του: στην πάντα εξομολογητική κι εκτεθειμένη προσωπική του δισκογραφία, έχοντας στο πλευρό του τους σπουδαίους και διαρκώς «αλλιώτικους» μόνιμους συνεργάτες του: τον Σωτήρη Ντούβα, τον Κωστή Χριστοδούλου, τον Κώστα Παντέλη, τον Γιοέλ Σότο και τον Χρήστο Λαϊνά.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Πέμπτη στις 21:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

«Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Δάσους

amletjpg.webp

Tον Άμλετ, το κορυφαίο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζει η 5η Εποχή. Με τον Άμλετ, ο Σαίξπηρ καταθέτει στο παγκόσμιο θέατρο ένα έργο μνημειώδες που, αιώνες τώρα, έχει δημιουργήσει τη δική του μυθολογία. Μια κατάδυση στην ουσία του ανθρώπου και ταυτόχρονα ένα requiem στη σκοτεινή πλευρά του. Μέσα από τον Άμλετ, ο Σαίξπηρ μας περιγράφει την εποχή του, που είναι και δική μας εποχή. Ένα κείμενο υπερχρονικό και βαθιά πολιτικό. Ο Θέμης Μουμουλίδης, επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, με μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών, με επικεφαλής τον Αναστάση Ροϊλό στον ρόλο του Άμλετ. Επεξεργασία κειμένου- Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Παίζουν: Αναστάσης Ροϊλός, Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Συριόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30.

Jack Savoretti στη Μονή Λαζαριστών

ab677762000056b8db334979cd25c713abafbfed.jfif

O Jack Savoretti έρχεται ξανά στην Ελλάδα για δυο μοναδικές συναυλίες τον Σεπτέμβριο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια της περιοδείας του για το νέο του άλμπουμ "Miss Italia", ο αγαπημένος καλλιτέχνης του ελληνικού κοινού, θα εμφανιστεί με το συγκρότημά του την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών. Έτσι, λοιπόν, θα τον απολαύσουμε ξανά επί σκηνής να ερμηνεύει τα νέα του τραγούδια αλλά και τις μεγάλες επιτυχίες του "What More Can I Do", "Greatest Mistake", "Love is On The Line", "Who’s Hurting Who", "Whiskey Tango", "Too Much history", αλλά και το διαχρονικό "Senza Una Donna" από την πρόσφατη συνεργασία με τον Zucchero.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Σάββατο στις 21:00.

«Η Λίμνη των Κύκνων» - Romae Capital Ballet στο Μέγαρο Μουσικής

limni-ton-kyknon2.jpg

Η Λίμνη των Κύκνων, το μπαλέτο απαράμιλλης ομορφιάς, βασισμένο στη μεγαλοφυή μουσική σύνθεση του Pyotr Ilyich Tchaikovsky είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα όλων των εποχών που εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους του χορού σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 150 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Θέατρο Μπολσόι. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, και μας παρασύρει σε έναν ονειρικό κόσμο μέσα από την πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού. Την παράσταση παρουσιάζει το Romae Capital Ballet, ένα από τα πιο σημαντικά μπαλέτα κλασικού χορού της Ιταλίας, με θριαμβευτικές εμφανίσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Κίνα και Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα γνωστού για την ερμηνεία της παράστασης της Λίμνης των Κύκνων, αλλά και της Giselle και του Ρωμαίου και Ιουλιέτας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία), Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00.

«Ηρακλής - Οι Δώδεκα Άθλοι» στο Κολοσσαίον

hraklhs-oi-dwdeka-athloi-2.jpg

Ο πιο αγαπημένος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας ζωντανεύει σε μια θεατρική παράσταση γεμάτη περιπέτεια, χρώμα, μουσική, ακροβατικές χορογραφίες και εντυπωσιακά fire shows. Η ιστορία του μυθικού ήρωα ζωντανεύει και γνωρίζουμε από κοντά τον κόσμο της αρχαιότητας. Οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή, έρχονται στη σκηνή σαν μια μεγάλη περιπέτεια με μια πλειάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου. Παίζουν: Νικόλας Μπράβος, Νίκος Χρηστίδης, Αντώνης Καλομοιράκης κ.ά.

Info: Κολοσσαίον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150), Σάββατο στις 17:00, Κυριακή στις 11:30 & στις 15:00.