fbpixel

Search icon
Search
MAGAZINE

O Θεσσαλονικιός ζωγράφος Θανάσης Δάπης εξωτερικεύει στα έργα του τα συναισθήματα του για τη ζωή

Ανήσυχος και δημιουργικός θέτει στο επίκεντρο το πάθος του για την Τέχνη


O Θεσσαλονικιός ζωγράφος Θανάσης Δάπης εξωτερικεύει στα έργα του τα συναισθήματα του για τη ζωή

Πραγματοποιώντας σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. κι έχοντας πάρει μέρος σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα, κατάλαβε νωρίς πως η ζωγραφική είναι η μοναδική του επιλογή. Τα έργα του συνθέτουν αφηρημένες εικόνες, όπου ενσωματώνει ρεαλιστικά στοιχεία, μ’ έμπνευση από την καθημερινότητα και τους ανθρώπους. Ο ίδιος μάς μιλάει για όσα συγκροτούν το δημιουργικό του σύμπαν, αποκαλύπτοντας τα όνειρά του.

Early Years

Μεγάλωσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια, περνώντας άπειρες ώρες στην gallery της γιαγιάς μου. Από μικρός κατάλαβα πως η ζωγραφική είναι μονόδρομος. Το πρώτο μου ταξίδι στα 3,5 ήταν στη Βενετία, όπου πήγα στην “Biennale” με τη μητέρα μου. Όταν στο λύκειο έπρεπε ν’ αποφασίσω με τι θέλω ν’ ασχοληθώ, σκέφτηκα τον Κομφούκιο: «Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δε θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου». Η Σχολή Καλών Τεχνών μ’ έβαλε στη λογική να ψάχνω και μου έδειξε τον τρόπο να βρίσκω. Δυνατή εμπειρία ήταν το πρόγραμμα Erasmus στη Μαδρίτη, το 2017.

161540165-1150068242090321-901921496847439871-n.jpg
Instagram: @athan.dapis

About Art

Τέχνη για μένα είναι η στάση που διατηρεί κανείς απέναντι σε ό,τι υπάρχει γύρω του. Ό,τι κάνουμε μπορεί να μετουσιωθεί σε Τέχνη. Όσα δεν μπορώ να εκφράσω διαφορετικά, μου βγαίνουν ζωγραφίζοντας κι έτσι ανακαλύπτω περισσότερο τον εαυτό μου. Επέλεξα τη ζωγραφική, γιατί σ’ αυτήν ήμουν καλύτερος. Ίσως στο μέλλον να καταπιαστώ και με κάτι άλλο ή τη φωτογραφία.

The essence of inspiration

Εμπνέομαι από τη ζωή, κάτι που με πλήγωσε, από οικείους ανθρώπους, ταινίες, τη μουσική. Τα έργα μου είναι mixed media -σχεδόν πάντα χρησιμοποιώ spray. Μια πρόσφατη εμπειρία μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να στραφώ στο μαύρο χρώμα και τις ποιότητες που παράγονται αναμειγνύοντας διαφορετικά υλικά αυτού του χρώματος. Οι καλλιτέχνες που θαυμάζω είναι οι J. M. Basquiat, Cy Twombly και Antoni Tàpies.

New Data

Η πανδημία μού έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω το Instagram account μου, @ebnefsis, όπου εκφράζω τις σκέψεις μου. Μέσω των quotes μου, στοχεύω να κάνω τον χρήστη ν’ αναλογιστεί, να ταυτιστεί και να γελάσει. Δέχομαι μηνύματα από κάθε γωνιά του πλανήτη κι έτσι εξελίσσομαι προσωπικά κι επαγγελματικά. Στις ημέρες μας, η σχέση δημιουργού-θεατή έχει γίνει και ψηφιακή, επομένως ο καλλιτέχνης φροντίζει και για την ηλεκτρονική παρουσίαση της δουλειάς του.

Bright Future

Ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να μένει ανεπηρέαστος απ’ ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι στο χέρι του να εκμεταλλευτεί καταστάσεις προς όφελός του. Σχεδιάζω τη δημιουργία ενός ατελιέ στο κέντρο της πόλης κι ελπίζω να μου εξασφαλίσει συνεργασίες με galleries κι εκθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική. Τον Ιούνιο, θα πάρω μέρος σε μία ομαδική έκθεση στην gallery Lola Nikolaou, στη Θεσσαλονίκη.

Eternal Inspo & Favorites: 4 Top Loves

1

Biennale της Βενετίας, η πρώτη έκθεση που θαύμασε

2

J. M. Basquiat, ο αγαπημένος του καλλιτέχνης

3

Quote by @ebnefsis

4

Με το πρώτο του έργο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2021