fbpixel

Search icon
Search
O Σταύρος Ξαρχάκος εξυμνεί και αναβιώνει το δημοτικό τραγούδι μέσα από μια νέα δράση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
ARTS & CULTURE

O Σταύρος Ξαρχάκος εξυμνεί και αναβιώνει το δημοτικό τραγούδι μέσα από μια νέα δράση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με πρωτοβουλία της Lidl Ελλάς, οι καρδιές των Ελλήνων θα χτυπήσουν και πάλι δυνατά


Πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στην ημερομηνία-ορόσημο για τον Ελληνισμό, στην 25η Μαρτίου όπου ξεκινούν κι επίσημα οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η φετινή χρονιά φαίνεται πως αποκτά νέο νόημα μέρα με τη μέρα. Αν μάλιστα κανείς σκεφτεί πως το 2021 έρχεται μετά από μια παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, η συμβολική φόρτιση γίνεται μεγαλύτερη. 

Κάπως έτσι σκεπτόμενη και η Lidl Ελλάς, καταφέρνει να πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά και να βρίσκεται μπροστά των γεγονότων, αναπτύσσοντας την πρωτοβουλία «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι». Πρόκειται για ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή της σημασίας και της διαχρονικότητας της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. 

Είναι γεγονός πως το δημοτικό τραγούδι αντιπροσωπεύει κάτι συναισθηματικά δυνατό, καθώς ακουμπάει τις ευαίσθητες χορδές του ένδοξου παρελθόντος αλλά και της χρόνιας παράδοσής μας. Σκεφτείτε μόνο, ότι δεν πρόκειται για ένα απλό μουσικό είδος, αλλά για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και «ρέει» στο DNA των Ελλήνων.

Στο τιμόνι αυτής της πρωτοβουλίας, ο καταξιωμένος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόκειται να δημιουργήσει μια συλλογή από τα 63 σημαντικότερα δημοτικά τραγούδια, που γράφτηκαν τα τελευταία 200 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει προσπαθήσει να επικαιροποιήσει το δημοτικό τραγούδι -κάτι που κάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ακόμα πιο σημαντική και πραγματικά εμπνευσμένη.

Η Lidl Ελλάς λοιπόν και πάλι, καταφέρνει κάτω από έναν κοινό άξονα να ενώσει το ηθικό πνεύμα των Ελλήνων, τονώνοντας ιδιαίτερα την εθνική ταυτότητά τους και ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Μέσα από τρεις κύκλους δράσεων θα δοθεί η ιστορία της χώρας αλλά και η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας από το 1821 έως σήμερα, επιδιώκοντας την παραγωγή μιας νέας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

xarxakos-23zsV.jpg

Ο πρώτος κύκλος

Πρόκειται για την ηχογράφηση 21 τραγουδιών, τα οποία αποτελούν νέες μελοποιήσεις και ανασκευές δημοτικών κειμένων και τραγουδιών, ήδη υφιστάμενων δημοτικών στίχων. Οι διασκευές και μελοποιήσεις θα γίνουν από 7 σύγχρονους συνθέτες και στιχουργούς με πηγή έμπνευσης τα δημοτικά κείμενα και τραγούδια. Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Δήμητρα Γαλάνη και Θωμάς Κωνσταντίνου, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Πολέμη, Ταφ Λάθος, Palov & Mishkin και New York Gypsy All Stars.

Ο δεύτερος κύκλος

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου των δράσεων, θα πραγματοποιηθεί μια μοναδική συναυλία στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη όπου θα εκτελεστούν δημόσια άλλα 21 δημοτικά τραγούδια, σε επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα. Πρόκειται για μια «μουσική κιβωτό» από εμβληματικά δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Εθνεγερσία: από τον Θούριο του Ρήγα στα κλέφτικα και τα ιστορικά που αποτυπώνουν τη συλλογική ταυτότητα και μνήμη. Στη συγκεκριμένη φάση συμμετέχει και το συγκρότημα Polis Ensemble παρέα με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου και του Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, υπό την επιμέλεια - ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

Ο τρίτος κύκλος

O τρίτος κύκλος και τελευταίος κύκλος περιλαμβάνει μία συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, κατά την οποία ο κ. Ξαρχάκος θα παρουσιάσει και θα διευθύνει ένα καινούργιο έργο του. Πρόκειται για μια σουίτα για ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και τραγουδίστρια την Ηρώ Σαϊα με πηγή έμπνευσης 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια. 

Don't Miss

Φυσικά, όλες οι μουσικές δημιουργίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό, καθώς θα φιλοξενηθούν στον www.200xroniadimotikotragoudi.gr που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

Παρακολουθήστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του προγράμματος από τη Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς και τον Σταύρο Ξαρχάκο: