fbpixel

Search icon
Search
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μοιράζεται απόψεις περί γεύσης και μία συνταγή
#GREEKSDOITBETTER

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μοιράζεται απόψεις περί γεύσης και μία συνταγή

Δημιουργικός και γεμάτος ενέργεια, μας μίλησε για όσα συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη του


Αν και οι γονείς του διατηρούσαν επί πολλά χρόνια πιτσαρία, όταν τελικά σπούδασε τη μαγειρική, κατάλαβε ότι ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Ο Γιώργος Τσούλης μπορεί να έγινε γνωστός μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση (όπως Jenny Jenny κι Ελένη) αλλά ουσιαστικά το ταλέντο και το μεγάλο πάθος του για τις γεύσεις τον κάνουν να ξεχωρίζει και να θεωρείται ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους σεφ της γενιάς του. Πριν λίγο καιρό λάνσαρε το δικό του κανάλι στο YouTube με συνταγές, το οποίο πάει ήδη εξαιρετικά καλά, ενώ γενικώς στα social media συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες followers που ακολουθούν πιστά τον ίδιο, αλλά και τις συνταγές του. Ο ίδιος μας μίλησε για την πορεία του μέχρι στιγμής, την άποψή του για τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή και τους σεφ-celebrities, αποκάλυψε τα μελλοντικά σχέδιά του και μοιράστηκε μαζί μας μια αγαπημένη του, super καλοκαιρινή συνταγή! 

Με πολύ χιούμορ κι ευχάριστος στην κουβέντα του –το προσωπικό του hashtag είναι #tsoulamageiremata- είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε τη συνέντευξή του όσο κι εμείς!

Τονίζεις ότι θεωρείς τον εαυτό σου μάγειρα –όχι ακόμα σεφ-, γιατί έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου. Σε ποιο σημείο, λοιπόν, κερδίζει κανείς αυτόν τον πολυπόθητο τίτλο; Πιστεύω ότι ποτέ δεν έρχεται αυτή η στιγμή, γιατί είναι μία δουλειά που συνέχεια μαθαίνεις και εξελίσσεσαι. Πάντα θα υπάρχουν καινούργια πράγματα να ανακαλύψεις. Το «μάγειρας» μου αρέσει περισσότερο σαν όρος, είναι πιο ρομαντικό.

Μεγάλωσες βοηθώντας τον πατέρα σου στην οικογενειακή πιτσαρία. Τι θυμάσαι με μεγαλύτερη νοσταλγία από εκείνη την εποχή; Τα τραπέζια που κάναμε μετά τη δουλειά με τα παιδιά που δούλευαν εκεί.

Ήταν αυτό αρκετό για να αναπτύξεις την αγάπη σου για τη γαστρονομία; Τι άλλο συνέβαλε; Δεν ήταν η δουλειά μου στην οικογενειακή πιτσαρία αυτό που μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη γαστρονομία. Ουσιαστικά, από τη στιγμή που πήγα στη σχολή μαγειρικής Le Monde, ανακάλυψα ότι αγαπώ τη γαστρονομία γιατί τότε συνειδητοποίησα, ότι σε αυτόν τον τομέα, όταν κάνεις τη δουλειά σου με πάθος, δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργία.

Δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι ομολογουμένως μεγάλος στον τομέα σου, πώς κατάφερες να ξεχωρίσεις; Πιστεύεις ότι σε βοήθησε η τηλεοπτική πορεία σου σ' αυτό; Και η τηλεοπτική πορεία μου με βοήθησε και η τύχη με βοήθησε και η σκληρή δουλειά από εμένα και την ομάδα μου βοήθησαν στο να ξεχωρίσω. Η συνταγή της επιτυχίας είναι πάντα ένας συνδυασμός πραγμάτων και καταστάσεων.

Για πες μας τώρα, λοιπόν. Που απολαμβάνει κανείς τις γεύσεις σου; Στο Trattoria Terazzini στο Περιστέρι, όπου είμαι Executive Chef και σε είκοσι μέρες μπορώ με χαρά να σας ανακοινώσω, ότι τα #tsoulomageiremata θα έχουν πλέον τον δικό τους χώρο στα Μελίσσια, όπου είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Μπορεί οποιοσδήποτε να περάσει να τον κεράσουμε τις λιχουδιές που φτιάχνουμε μαζί με καφεδάκι!  

Στα εστιατόρια με κλειστή κουζίνα, οι θαμώνες αγνοούν έως ένα σημείο τι γίνεται «πίσω από τις πόρτες». Περιέγραψε μας με δυο λόγια το κλίμα που επικρατεί συνήθως. Δεν έχει διαφορά, αν η κουζίνα είναι ανοιχτή ή κλειστή. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι ίδιες και στις δύο περιπτώσεις, με πολύ κούραση, άγχος, νεύρα, αλλά και γέλιο, δημιουργία, διακρίσεις και αρώματα.

Παράλληλα, διατηρείς κι ένα κανάλι στο YouTube. Σε ποιους απευθύνεται το «Μη Μασάς»; Ποιος είναι ο χαρακτήρας της εκπομπής; Το κανάλι μου στο YouTube ξεκίνησε πρόσφατα και χαίρομαι που επιτέλους το ίδρυσα γιατί είναι ένας τρόπος να έχω το δικό μου μέσον μέσα από το οποίο μπορώ να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο και να του μεταδίδω την αγάπη μου για τη μαγειρική παρουσιάζοντας με εύκολο και γρήγορο τρόπο συνταγές για όλες τις περιστάσεις! Δεν έχει ηλικιακό περιορισμό, οι ηλικίες στις οποίες απευθύνομαι ξεκινούν από 10 έως 110! Ο χαρακτήρας των video που ανεβαίνουν στο Giorgos Tsoulis YouTube channel είναι χαλαρός, βγάζει γέλιο και σου φτιάχνει τη διάθεση καθώς σου μαθαίνει μαγειρική με γρήγορες, εύκολες και οικονομικές λύσεις για όλους!

Οι σεφ πλέον αντιμετωπίζονται και ως celebrities. Που αποδίδεις αυτό το φαινόμενο; Όποιο κανάλι και να γυρίσεις έχει μαγειρική η οποία πάντα ήταν και θα είναι ένα αγαπημένο θέμα των τηλεθεατών. Αν το καλοσκεφτείς, και οι σεφ της προηγούμενης γενιάς ήταν πολύ αναγνωρίσιμοι και αγαπητοί από το κοινό απλά η εικόνα τους ήταν διαφορετική και όπως είναι φυσιολογικό με τις γενιές αλλάζει αυτό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος μάγειρας και πώς κατάφερες εσύ να την ξεπεράσεις; Να διατηρείς την υπομονή σου και να διαχειρίζεσαι το άγχος. Κανένα από τα δύο δεν έχω καταφέρει ακόμα!

giorgos-tsoulis-1.jpg

Ποιους άλλους ξένους ή Έλληνες μάγειρες θαυμάζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους; Δε θεωρώ δίκαιο να σου πω ονομαστικά ποιους ξεχωρίζω γιατί είναι πολλοί αυτοί που θαυμάζω. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τις διακρίσεις που αποσπούμε παγκοσμίως και από το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον hot spot της Ευρώπης για φαγητό, ποτό και καφέ.  

Διαφέρει ο Γιώργος εντός κι εκτός κουζίνας; Εννοείται ότι διαφέρω. Δεν έχω καμία σχέση! Εκτός κουζίνας είμαι πολύ πιο κουλ και χαλαρός, ενώ εντός κουζίνας γίνομαι πολύ αυστηρός.

Ετοιμάζεις ένα δείπνο όπου μπορείς να καλέσεις πέντε διάσημες προσωπικότητες –όποιες θέλεις, εν ζωή ή μη- ποιες θα ήταν αυτές; Πανταζής, Καράς, Μέριλιν Μονρόε, Άντονι Μπουρντέν, Jennifer Lawrence!

Πώς χαλαρώνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Γυμναστική, μουσική και όχι, δε μαγειρεύω!

Πες μας γι’ αυτό το καλοκαίρι ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις στη γαστρονομία και ποια είναι προσωπικά η αγαπημένη σου; Οι τάση αυτή τη στιγμή είναι στο υγιεινό και στα απλά πράγματα, “back to the roots” που λένε. Αυτή η τάση μου αρέσει, μου αρέσουν οι καθαρές γεύσεις.

Ποιο είναι το motto στην κουζίνα και ποιο στη ζωή σου; Στη ζωή μου το μότο είναι ότι «όλα για κάποιο λόγο γίνονται» και στην κουζίνα το μότο μου είναι «ότι μέσα από την αποτυχία έρχεται η επιτυχία, φτάνει να μην τα παρατήσεις».

FAVORITES

  1. Υλικό που προτιμάς στις συνταγές σου: Ελαιόλαδο
  2. Καλοκαιρινό φρούτο: Νεκταρίνι
  3. Cocktail: Δεν πίνω κοκτέιλ!
  4. Cook-Book: «Το Μεγάλο Βιβλίο της Κουζίνας» του Alain Ducasse

Ο Γιώργος Τσούλης προτείνει: Γρανίτα με καρπούζι, τζίντζερ & δυόσμο

granita-karpouzi.jpg

  • Προετοιμασία: 5 λεπτα
  • Εκτέλεση: 10 λεπτα
  • Αναμονή: 8 ωρες
  • Μερίδες: 8
  • Βαθμός δυσκολίας: 1

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125 ml νερό
  • ½ κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 1 κιλό & 300 γρ. καρπούζι
  • 20 γρ. τζίντερ
  • 5 – 6 φύλλα δυόσμου
  • Χυμό από ½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό, σιγοβράζουμε για 6 λεπτά και μόλις γίνει ένα πηχτό σιρόπι, το αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα δυόσμου και το χυμό λεμόνι και σκεπάζουμε το μπολ με μία διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε για 5 – 10 λεπτά.
  2. Περνάμε το καρπούζι και το τζίντζερ από τον αποχυμωτή, αδειάζουμε το ζουμί μέσα στο σιρόπι, ανακατεύουμε και έπειτα αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ίσιο σκεύος.
  3. Το βάζουμε στην κατάψυξη και το αφήνουμε για μία ημέρα να παγώσει. Tip: Προσθέτουμε το λεμόνι μέσα στην κατάψυξη για να μη ζαχαρώσει.
  4. Την επόμενη μέρα για να το σερβίρουμε ξύνουμε τη γρανίτα με ένα πιρούνι και σερβίρουμε σε μπολάκι.