fbpixel

Search icon
Search
Ο σχεδιαστής επίπλων Hervé Van der Straeten μας υποδέχεται σ' ένα αισθητικά άρτιο διαμέρισμα στο Παρίσι, που «παντρεύονται» μοναδικά κομμάτια υψηλής αισθητικής
MAGAZINE

Ο σχεδιαστής επίπλων Hervé Van der Straeten μας υποδέχεται σ' ένα αισθητικά άρτιο διαμέρισμα στο Παρίσι, που «παντρεύονται» μοναδικά κομμάτια υψηλής αισθητικής

From Paris with Love…


Αν θα έπρεπε να τονιστεί ένα χαρακτηριστικό της αισθητικής του σχεδιαστή επίπλων Hervé Van der Straeten, αυτό θα ήταν η εκλεπτυσμένη φιλοσοφία που την περιβάλλει - κάτι που είναι εμφανές και στις δημιουργίες του αλλά και στο μοναδικό διαμέρισμά του στο Παρίσι. Αυτός ο υπέροχος χώρος στο Île Saint-Louis, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, κατασκευάστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και ήταν το σπίτι του διάσημου ζωγράφου της Σχολής Barbizon, Charles-François Daubigny, στα μέσα του 18ου αιώνα. Ένα διαμέρισμα άκρως ελκυστικό λόγω της θέσης του, ακριβώς στις όχθες του Σηκουάνα, που του προσφέρει μια απίστευτη γοητεία, πέραν της εξαιρετικής διαρρύθμισης και αισθητικής του.

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, ένας επιτυχημένος και άκρως δημιουργικός άνθρωπος, είναι γνωστός παγκοσμίως για τα design έργα του. Οι δημιουργίες του, οργανικές και την ίδια στιγμή εκθαμβωτικά γεωμετρικές, ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη πρωτοτυπία τους. Το σύνολο της δουλειάς του αποτελεί παράδειγμα της εκλεπτυσμένης παραδοσιακής γαλλικής δεξιοτεχνίας, εμποτισμένης με προνοητικές προσεγγίσεις.

herve-van-der-straeten-02-stephan-julliard.jpg

Στο σπίτι του Van der Straeten, το κρεμ κυριαρχεί σε συνδυασμό με το απαλό aqua green και το ροζ μπεζ. Κι αυτό γιατί θέλησε να αποτελέσουν αυτές οι αποχρώσεις τον ιδανικό καμβά, ώστε τα δυνατά σε σχεδιασμό έπιπλα και έργα Τέχνης να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στο αισθητικό σύνολο, σε μεγάλο βαθμό, πρωταγωνιστούν έπιπλα και αντικείμενα του ίδιου, σε συνδυασμό με στοιχεία που εκ πρώτης όψης μοιάζουν αντιφατικά. Το «πάντρεμα» των δικών του δημιουργιών με κομμάτια παλιότερων δεκαετιών αλλά και με σύγχρονα στοιχεία, κλασικές αντίκες και μοντέρνα design items συνθέτουν το τέλειο σκηνικό.

To έργο του ίδιου του σχεδιαστή, από τη φύση του, προσφέρεται για συνδυασμό με κομμάτια διαφορετικών στιλ, καθώς μπορεί να υπερβαίνει τα όρια, δίχως να στέκεται σε μια συγκεκριμένη εποχή, γιατί αντικατοπτρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή και η προσέγγισή του και η επιλογή των έργων Τέχνης είναι εξίσου εκλεκτική, με αριστουργήματα από τον 16ο αιώνα μέχρι σύγχρονες εμβληματικές φωτογραφίες παραλίας του Massimo Vitali. Περιηγούμαστε, λοιπόν, σ’ ένα κλασικό παριζιάνικο διαμέρισμα με την παραδοσιακή δομή και σχεδιαστική φιλοσοφία, τέλειο, όχι όμως σταθερό και βαρετό, με μια πιο bohemian και κομψή ματιά!

ALL ABOUT THE DESIGNER

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό επίπλων και τον κόσμο της Τέχνης; 

Στην πραγματικότητα, ποτέ κανείς δεν αποφασίζει πραγματικά να γίνει σχεδιαστής, αλλά προσωπικά στάθηκα τυχερός που από νεαρή ηλικία ήξερα τι ήθελα να κάνω.

Περιγράψτε μου τη σχεδιαστική σας φιλοσοφία.

Πολλή ελευθερία, πολλή δουλειά.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσής σας; 

Αν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, όλα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Τι είδους αντικείμενα ή έπιπλα προτιμάτε να σχεδιάζετε; 

Μου αρέσει η ποικιλομορφία του σχεδιασμού και διασκεδάζω πολύ όταν συγκεκριμένα σχεδιάζω τραπέζια κονσόλας.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιο αγαπημένο σας έπιπλο που έχετε σχεδιάσει; 

Την κονσόλα Cristalloïde.

Καλλιτέχνης ή σχεδιαστής; Μπορείτε να ξεχωρίσετε μία από τις δύο ιδιότητές σας; 

Ο σχεδιασμός επίπλων είναι για μένα μια πολύ ευγενής δραστηριότητα. Δε βρίσκω τον λόγο να υπερτονίσω κάποιον από τους δύο ρόλους.

herve-van-der-straeten-14-stephan-julliard.jpg

THE PARIS HOUSE

Τι σημαίνει για εσάς το σπίτι σας;

Είναι το εργαστήριό μου! Ένα κτίριο του 17ου αιώνα με ψηλά ταβάνια, πολλά δωμάτια που έχουν θέα στον ποταμό, με ένα μείγμα από έπιπλα διαφορετικής εποχής. Είναι γαλήνιο και γοητευτικό.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας γωνιές και γιατί;

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, απολαμβάνω το κρεβάτι μου δίπλα στο παράθυρο που είναι το τέλειο μέρος για να διαβάσω, να παρακολουθήσω τις δραστηριότητες του ποταμού και τη ζωή.

Ποια είναι τα διακοσμητικά στοιχεία που αγαπάτε σε αυτό;

Tο παλιό τζάκι και το coffee table του Pierre Charpin.

herve-van-der-straeten-08-stephan-julliard.jpg

HIGH AESTHETICS

Πώς βλέπετε τη μόδα σήμερα;

Η μόδα έχει γίνει πλέον βιομηχανία και ως εκ τούτου έχει χάσει λίγο από την ποίηση που είχε.

Από την άλλη, πώς ορίζετε το στιλ;

Για μένα το στιλ είναι αυτοπεποίθηση.

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στιλ;

Είναι κομψό και αριστοκρατικό.

Τι σημαίνει για εσάς καλή αισθητική;

Η καλή αισθητική σε κάνει να αισθάνεσαι ή να σκέφτεσαι. Ο συνδυασμός των δύο είναι ακόμη καλύτερος!

Δώστε μου παραδείγματα καλής αισθητικής.

Ένα πρόσωπο χαμογελαστό, το pavillon του Ludwig Mies van der Rohe στη Βαρκελώνη, ρούχα που διαρκούν στον χρόνο, ένα made-to-mesure ζευγάρι παπούτσια και η διασκέδαση στο σπίτι, σερβίροντας τα καλύτερα στους φίλους σας.

herve-van-der-straeten-10-stephan-julliard.jpg

L is for LIFESTYLE

Τι είναι για εσάς η ευτυχία;

Tο να είσαι εξίσου χαρούμενος για τη σχέση σου με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό σου.

Ποιο είναι το motto σας;

«Αγκαλιάστε τη ζωή σε όλες τις υπέροχες εκφάνσεις της».

Και ποια είναι η έμπνευσή σας στη ζωή;

Ακούστε τον εαυτό σας και αξιοποιήστε αυτήν τη γνώση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MASSIMO VITALI

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery! 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024