fbpixel

Search icon
Search
Ο μάγειρας και nomad chef Ανδρέας Λαγός μας υποδέχεται στο ιδιαίτερο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας
MAGAZINE

Ο μάγειρας και nomad chef Ανδρέας Λαγός μας υποδέχεται στο ιδιαίτερο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας

Γνωρίστε καλύτερα τον food expert


Έχοντας περάσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του ζωής μέσα σε κουζίνες εστιατορίων, ο Ανδρέας Λαγός πιστεύει ότι το φαγητό αφορά στην επικοινωνία, στο να μοιράζεσαι, να περνάς καλά. «Γνώρισα και λάτρεψα τη μαγειρική στο νησί μου, τη Σάμο, όπου έμαθα ν’ αναγνωρίζω την αξία των αγνών, εποχικών προϊόντων. Η καριέρα μου άλλαξε πορεία κοντά στα 30, όταν αποφάσισα να ταξιδέψω έξω από τα στενά όρια της κουζίνας ενός εστιατορίου, με στόχο να προωθήσω τη δική μου φιλοσοφία για τη μαγειρική και το φαγητό και να προσεγγίσω ένα ευρύτερο κοινό μέσω της παροχής υπηρεσιών private chefing, συνεργασιών σε οργανωτικό και συμβουλευτικό επίπεδο με εστιατόρια, ξενοδοχεία, μονάδες εστίασης και παραγωγής προϊόντων, αρθρογραφίας σε περιοδικά και sites και συγγραφής βιβλίων. Μέσα από τις συνταγές μου επιβεβαιώνω ότι το αυθεντικό φαγητό επαναφέρει μνήμες κι εμπειρίες που χορταίνουν τα μάτια κι ευφραίνουν την ψυχή. Μοιράζομαι αυτήν τη φιλοσοφία μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, μέσα από συνεργασίες με διακεκριμένους επαγγελματίες και επιχειρηματίες».

Naturally talented

img-5747.jpg
Έχει δύο αγαπημένα χρώματα. Το κίτρινο, το χρώμα του ήλιου και του αγαπημένου του εσπεριδοειδούς, του λεμονιού. Το μπλε, το χρώμα του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας. Και τα δύο αυτά χρώματα τα έχει καθημερινά στη ζωή του, στα χρώματα του σπιτιού του, στα ρούχα του, στη μαγειρική και τα σκεύη του.

Ο ίδιος γεννήθηκε με τη μαγειρική. Για τον ταλαντούχο και ευγενικό αυτόν άνθρωπο της γεύσης, η ζωή σταματάει όταν ξεκινάει η μαγειρική. Ήταν μια εσωτερική ανάγκη. Μαγείρεψε πρώτη φορά για να παίξει. «Κι ευτυχώς εξακολουθώ να βλέπω τη μαγειρική σαν ‘’παιχνίδι’’ Πολλές φορές, δουλεύω 12-15 ώρες κι όταν τελειώνω αναρωτιέμαι τι δουλειά είναι αυτή που σου προσφέρει τόση πληρότητα». Τον ευχαριστεί η μαγειρική, είναι ένα σύμπαν χωρίς όρια. Δεν εξαντλείται ποτέ. Του αρέσει να δημιουργεί έξω από τα στεγανά και τα όρια της κουζίνας. Αυτή, άλλωστε, είναι και η φιλοσοφία του nomad chef. Έχει δουλέψει σε ξενοδοχεία κι εστιατόρια, σε σκάφος, σε καντίνα, σε σουβλατζίδικο, σε φούρνο, σε catering, έχει τελειώσει σχολή κρεοπωλών, ενώ έκανε δυο χρόνια οινολογία. Αυτά που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι το πιο σημαντικό είναι ν’ αγαπάς αυτό που κάνεις και να του δίνεις την ψυχή σου. Επίσης, χρειάζεται σκληρή δουλειά, εστίαση στον στόχο και όρεξη για δια βίου μάθηση. «Η μαγειρική είναι μια τέχνη χωρίς όρια κι αυτή είναι η μαγεία της. Δεν οριοθετείται το κομμάτι της γεύσης και της μυρωδιάς. Αυτό είναι το ωραίο. Απαιτείται δημιουργικότητα, φαντασία, γνώση, αισθητική».

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που συνέβησαν στη ζωή του είναι ότι από πολύ μικρός ήξερε ότι ήθελε ν’ ασχοληθεί με τη μαγειρική. Οι γονείς του, παρά τις αντιρρήσεις τους -ήθελαν να τον δουν γεωπόνο-, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν το όνειρό του και πως αυτό θα τον έκανε ευτυχισμένο τον στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις. «Η μητέρα μου μου άνοιξε την πόρτα της ελευθερίας, μου έμαθε να τολμώ και να είμαι ανεξάρτητος. Τα πρώτα χρόνια ήταν μια περίοδος εξαντλητική και ταυτόχρονα συναρπαστική. Από τότε, όμως, ένιωθα εγκλωβισμένος και ήξερα ότι ο στόχος ήταν να ξεφύγω από τα στενά όρια μιας κουζίνας, να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Και δικαιώθηκα».

img-5676.jpg
Iδιαίτερα σκεύη από το Anton Christ

Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, στόχων, επιμονής, ο ίδιος διανύει μια εξαιρετικά δημιουργική φάση. Ταξιδεύει τακτικά στο Miami, όπου έχει αναλάβει -ως Culinary Director-, την επιμέλεια ενός εστιατορίου με μεσογειακή κουζίνα, που άνοιξε πριν τρία χρόνια. Το συγκεκριμένο project σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εξελιχθεί με τη δημιουργία επιπλέον χώρων και υπηρεσιών και αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή το talk of the town της πόλης. «Είναι πραγματικά μια πολύτιμη εμπειρία για μένα να συνεργάζομαι μ’ εξαιρετικούς επιχειρηματίες και να βιώνω ένα διαφορετικό mentality στον τρόπο διαχείρισης μιας επιχείρησης εστίασης. Επίσης, δουλεύω εντατικά με τη στενή συνεργάτιδά μου την ιδέα ενός δικού μου phygical χώρου κι ετοιμάζω με μεγάλο ενθουσιασμό το νέο βιβλίο μου».

Home Sweet Home

img-5588.jpg

Το ραντεβού για τη φωτογράφιση δόθηκε στο νέο του σπίτι, το δικό του καταφύγιο, ένα διαμέρισμα στον κέντρο της Αθήνας. Μια μονοχρωματική, ξεκούραστη αίσθηση. Καμία φλυαρία, τίποτα το περιττό. Απέριττος σχεδιασμός και άπλετο φως. Το σπίτι ακολουθεί μια λιτή διάταξη που αναπαράγει τις καθαρές γραμμές του μοντερνισμού. «Λατρεύω το κέντρο γιατί σφύζει από ζωή. Επέλεξα μια κατοικία με μεγάλες βεράντες στον τελευταίο όροφο μιας Bauhaus πολυκατοικίας. Με βοήθησε πολύ ο αρχιτέκτονας και καλός μου φίλος Πυθαγόρας Κοσμίδης, ο οποίος επιμελήθηκε τη διάταξη των χώρων, τα υλικά κατασκευής, τα χρώματα. Η διακόσμηση βασίζεται στο τρίπτυχο ιδιοκατασκευές, design, τέχνη». Σε σχέση με το σπίτι, λατρεύει ν’ ασχολείται με τον κήπο του, να μαζεύει τους καρπούς από το μποστάνι του, να χαζεύει τα χρώματα του αττικού ουρανού πάνω από την πόλη. Φυσικά, αγαπημένη του γωνιά δε θα μπορούσε να είναι άλλη πέρα από την κουζίνα. «Εκεί δημιουργώ, σκέφτομαι, μαγειρεύω, συζητώ με φίλους μου, παίρνω αποφάσεις».

Style Matters

img-5817.jpg

Στιλ σημαίνει να είσαι απλός, ανεπιτήδευτος, να είσαι ο εαυτός σου. Όμως, το στιλ εκφράζεται τόσο από την εξωτερική εμφάνιση όσο και από το πώς συμπεριφέρεσαι, όπως τονίζει. «Η απλότητα και η αυθεντικότητα είναι δείγμα καλής αισθητικής. Το chic που, κατά τον YSL, οφείλει να είναι απαρατήρητο». Αντιθέτως, ως κακό γούστο ορίζει την ανικανότητα κάποιου ν’ αντιλαμβάνεται την ομορφιά της απλότητας. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει το βασικό γνώρισμα του δικού του στιλ αυτό θα ήταν οι καλοί τρόποι, ενώ θεωρεί τον Jean Paul Gaultier ευφυία και αξεπέραστο στον κόσμο της μόδας.

My favorites

img-5608.jpg

Οίκος μόδας Jacquemus, Mary Katranzou

Άρωμα Melograno της Santa Maria Novella

Βιβλίο Amaze. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, που εξερευνά τη βιωσιμότητα της σχέσης των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον & Τo Δώρο του Στέφανου Ξενάκη

Details για τον χώρο σου Τα κεριά της Diptyque και οι πορσελάνινοι λαγοί μου

Gadget Apple home pad

Φετίχ Panama hat

Ξενοδοχείο Mediterraneo Kastelorizo

Μουσείο Guggenheim στο Bilbao

Εστιατόριο Osteria Francescana στη Modena γιατί υμνεί την ιταλική ύπαιθρο και φιλοξενία. Το Θαλασσάκι στα Υστέρνια της Τήνου για τις αυθεντικές γεύσεις του.

Γεύση Φρεσκοκομμένα λαχανικά από το μποστάνι μας στη Σάμο, ψωμί ζυμωμένο στο χέρι.

Η Αθήνα μου: H λίστα του Ανδρέα Λαγού με τα αγαπημένα του σημεία στην πόλη

Φαγητό: Το νεοσύστατο μe στο Κολωνάκι, του φίλου και συνεργάτη μου Ηλία Σταυρόπουλου

Ποτό: Στο 42 για εξαιρετικό Bellini

Secret spot: Το μαγειρείο Ήπειρος στη Βαρβάκειο

Shopping spots: Το Anton Christ στο Κολωνάκι για μοναδικού design μαγειρικά σκεύη. Η λαϊκή της Καλλιδρομίου για φρέσκα λαχανικά, φρούτα και λουλούδια

Πάρκο Εθνικός κήπος

Μουσείο Το μουσείο της Ακρόπολης

Σινεμά Η Αίγλη στο Ζάππειο

Αρχαιολογικός χώρος Το θέατρο Ηρώδου του Αττικού

Fitting spot Ο περιφερειακός του Λυκαβηττού

Μy Life Lessons

img-5527.jpg
Πουκάμισο & παντελόνι, Dante Men

- Δεν μπορώ ν’ αντισταθώ ποτέ… στη φυσικότητα. Στην άμεση ανθρώπινη επικοινωνία.

- Δεν αντέχω... τους κακεντρεχείς ανθρώπους κι αυτούς που εκπέμπουν αρνητική ενέργεια.

- Ευτυχία είναι... να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα, να μετατρέπεις την καθημερινότητά σου σε γιορτή. Ευτυχία είναι, επίσης, να νιώθεις ευγνωμοσύνη για ό,τι έρχεται και προς όσους είναι ουσιαστικά δίπλα σου.

- Το motto μου είναι... Keep it simple.

- Το mantra μου για να’ αντιμετωπίσω μια δύσκολη μέρα… Προετοιμάσου κατάλληλα. Η μάχη κερδίζεται πριν καν ξεκινήσει.

- Μια στιγμή της ζωής μου που με καθόρισε… ήταν όταν επέλεξα συνειδητά για κάποιο διάστημα την “απομόνωση” και ενδοσκόπηση ως συνθήκη δημιουργικής σκέψης, που οδηγεί σε νέες ιδέες και ανακαλύψεις.

- Με εμπνέουν… οι άνθρωποι που ονειρεύονται και ανακαλύπτουν τον τρόπο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, βρίσκουν χρόνο ν’ αγαπούν και ν’ αγαπιούνται.

Motto:

Η μαγειρική είναι μια τέχνη χωρίς όρια κι αυτή είναι η μαγεία της. Δεν οριοθετείται το κομμάτι της γεύσης και της μυρωδιάς. Αυτό είναι το ωραίο. Απαιτείται δημιουργικότητα, φαντασία, γνώση, αισθητική.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ