fbpixel

Search icon
Search
Ο Louis Vuitton αποχαιρέτησε τον Virgil Abloh μέσα από ένα συγκινητικό show στο Μαϊάμι
TRENDS & CATWALKS

Ο Louis Vuitton αποχαιρέτησε τον Virgil Abloh μέσα από ένα συγκινητικό show στο Μαϊάμι

Παρουσιάζοντας την τελευταία SS22 του σχεδιαστή


Η είδηση του θανάτου του μοναδικού σχεδιαστή Virgil Abloh «έσκασε σαν βόμβα» την Κυριακή το βράδυ. Ο δημιουργός του διάσημου fashion brand  Off-White και creative director της ανδρικής συλλογής του οίκου Louis Vuitton, έφυγε από τη ζωή στα 41 έπειτα από μία ιδιωτική, διετή μάχη με το αγγειοσάρκωμα, μία σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου. Αμέσως μετά τον θάνατό του, ο Louis Vuitton ανακοίνωση πως θα παρουσιάσει στο Μαϊάμι την SS22 menswear collection, για να « αποτίσει φόρο τιμής στη ζωή και την κληρονομιά μιας δημιουργικής ιδιοφυΐας».

The show

262621312-286665700054790-1888655634194789961-n.jpg
Image source: @ancremagazine

Εχθές το βράδυ, μπροστά σ' ένα κοινό, γεμάτο από διασημότητες και «μεγάλα» ονόματα από τον χώρο της μόδας, το fashion house αποκάλυψε τις δημιουργίες του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή. Υπήρχε μία τεράστια, πολύχρωμη φιγούρα του Abloh, η οποίο κρατώντας το μονόγραμμα LV κοιτούσε προς τον ουρανό, παρουσιάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την καλλιτεχνική στάση που είχε πάντα. Καθώς όλη η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του σχεδιαστή, το τέλος του show δε θα μπορούσε να είναι λιγότερο συγκινητικό. Μια σειρά από drones χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν τη μορφή μιας σαΐτας, το «VA» ως φόρο τιμής στην πολιτεία της Βιρτζίνια απ΄όπου καταγόταν ο Virgil και το συγκινητικό μήνυμα «Virgil was here».

262183088-903422213899101-3944530857247926654-n-1.jpg
Image source: @wavefr

«Με βαθιά λύπη έμαθα τον θάνατο του Virgil Abloh. Ο Virgil δεν ήταν μόνο φίλος, σπουδαίος συνεργάτης, δημιουργική ιδιοφυΐα και οραματιστής, αλλά κι ένας από τους καλύτερους πολιτιστικούς «φορείς» επικοινωνίας της εποχής μας. Άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές. Ως αφοσιωμένος υποστηρικτής της κοινότητάς του μέσω των φιλανθρωπιών και του πάθους του, ήταν ένας αιώνιος αισιόδοξος που πίστευε ότι όλα ήταν δυνατά. Στο ίδιο πνεύμα, εμείς στη Louis Vuitton θα συνεχίσουμε περήφανα να γιορτάζουμε την κληρονομιά του με ένα τελευταίο show στο Μαϊάμι, σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Είναι τιμή μου που τον αποκαλώ φίλο μου. Οι βαθύτερες σκέψεις μου είναι με τη γυναίκα του, τα παιδιά, τους γονείς, την οικογένειά του και ολόκληρη την κοινότητα που συγκινήθηκε από το μεγαλείο του», δήλωσε ο Michael Burke, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Louis Vuitton. 

The collection 

louis.jpg

Ο Abloh ονόμασε τη συλλογή και το video αυτής "Amen Break". Πρόκειται για μία τέλεια απεικόνιση του πώς ένα αυθεντικό drum break που ηχογραφήθηκε από τους Winstons, ένα συγκρότημα funk και soul, το 1969 έγινε το πιο αυθεντικό drum break δείγμα. «Ονόμασα τη συλλογή έτσι γιατί νομίζω ότι είναι τόσο βαθιά: Είναι αυτή η ιδέα ότι κάτι μπορεί να επαναληφθεί από τόσους πολλούς καλλιτέχνες σε τόσα πολλά τραγούδια σε σημείο που «λιώνει». Παρεμπιπτόντως, δεν αποζημιώθηκαν για αυτό. Και οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι το μοτίβο των ντραμς στο αγαπημένο τους τραγούδι προερχόταν από ένα πολύ συγκεκριμένο σόουλ τραγούδι — και είναι ένα δείγμα που το κάνει δυνατό», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Virgil Abloh γι' αυτό το show. 

Προσπαθώντας λοιπόν, να αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο πώς το hip-hop και η ζούγκλα εξελίχθηκαν σε rave μέσα από υποκουλτούρες, χώρες και χρόνο μέχρι να γίνουν mainstream, ο Abloh δημιούργησε μία συλλογή γεμάτη χρώματα, στοιχεία που απογειώνουν τη δυναμική και καταπληκτικά αξεσουάρ, τα οποία μπορούν να κερδίσουν μία θέση στη γκαρνταρόμπα και των δύο φύλων. Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν αυτό του σκάκι, δείχνοντας την σύγκρουση μεταξύ της κουλτούρας των κουστουμιών και των αθλητικών tracksuits. Τα συγκεκριμένα σύνολα απογειώθηκαν με τα αξεσουάρ που θύμιζαν σκάκι, όπως ήταν τα τεράστια καπέλα, τα γούνινα headpieces αλλά και τις μακριές φούστες, όπως ακριβώς η βασίλισσα, οι ιππότες και τα πιόνια!

louis-1.jpg

Η κορύφωση της συλλογής ήρθε στο δεύτερο μισό, όταν παρουσιάστηκε η «μάχη» ενάντια στα γκρίζα κοστούμια. Τα φωτεινά χρώματα και το tie-dye, σημείο αναφοράς του rave σε neon πράσινο, κίτρινο και μπλε ηλεκτρίκ ξεπηδούν από τις εικόνες του look-book και μας παρουσιάζουν μία πολύ χαρούμενη και γοητευτική μόδα, η οποία μας περιμένει την επόμενη άνοιξη. Η τελευταία συλλογή ενός ανθρώπου που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αφήσει το δικό του στίγμα όχι μόνο με τις δημιουργίες του αλλά και με ολόκληρη τη στάση του απέναντι στη ζωή. 

Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία του Off-White αλλά και τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Louis Vuitton menswear. Όσον αφορά το πρώτο, να θυμίσουμε ότι ο Daniel Lee, έφυγε απρόσμενα από τον οίκο Bottega Veneta, χωρίς κάποια σαφή εξήγηση. Πρόκειται για ένα σχεδιαστή με εκκεντρικές, μοντέρνες και πρωτοποριακές ιδέες, ακριβώς όπως και ο Abloh. Στο προσκήνιο όμως υπάρχει και ο Kanye West, χρόνια φίλος του Virgil, ο οποίος του είχε προσφέρει τη θέση του creative director στο δικό του fashion brand, Donda...