Γεννημένος το 1952, ο Λευτέρης Λαζάρου από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήθελε να ασχοληθεί με τη μαγειρική, βαθιά επηρεασμένος από τον αγαπημένο του πατέρα, που εργαζόταν ως καραβομάγειρας. Πίσω από τον πάγκο της κουζίνας βρέθηκε στα 15 του χρόνια, με τον ίδιο να ταξιδεύει σε πολλές χώρες του κόσμου και να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αμέτρητες πτυχές της διεθνούς γαστρονομίας. Έτσι, με τα χρόνια αρίστευσε στο να προσαρμόζει τις ελληνικές γεύσεις στις διάφορες κουλτούρες.
Όσο περνούσαν τα χρόνια, ωστόσο, ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη να «αράξει» στη στεριά. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1987 άνοιξε το εστιατόριο Βαρούλκο στον Πειραιά, το οποίο παρέμεινε πιστό στις μνήμες από τα παιδικά του χρόνια και τα ταξίδια με τον πατέρα του, ενθουσιάζοντας αμέσως κάθε ουρανίσκο και κερδίζοντας επάξια την κοινή γνώμη.
Το 1994 το Βαρούλκο βραβεύεται με τον πρώτο Χρυσό Σκούφο, ενώ το 2002 ο Λευτέρης Λάζαρου κερδίζει το πρώτο του αστέρι Michelin, διάκριση που το εστιατόριο εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά. Δυο χρόνια αργότερα, το 2004, «μετακόμισε» από τον Πειραιά στην οδό Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας τις υπέροχες θαλασσινές γεύσεις του προσβάσιμες σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.
30 χρόνια δημιουργίας
Με θέα τη θάλασσα που τόσο αγαπά, ο Λευτέρης Λάζαρου «πειράζει» και αναγεννά τα αγαπημένα του πιάτα και δημιουργεί νέες γεύσεις, με το Varoulko Seaside να αναδεικνύεται σε έναν πολυχώρο γεύσης. Το 2016 υπήρξε μια εξίσου σημαντική χρονιά για το εστιατόριο, αφού ο διάσημος σεφ υποδέχτηκε ξανά στην κουζίνα έναν παλιό μαθητή του ως συνοδοιπόρο του, τον Γιάννη Παρίκο, ο οποίος ανέλαβε χρέη chef de cuisine.
Σήμερα ο Λευτέρης Λάζαρου και η ομάδα του σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους τρεις δεκαετίες ζωής. Από αρχές Δεκεμβρίου το εστιατόριο σερβίρει δύο ειδικά μενού αφιερωμένα στο χθες και το σήμερα του Βαρούλκου. Το «Επετειακό Μενού» αφηγείται την ιστορία του εστιατορίου μέσα από πιάτα που σημάδεψαν την πορεία του, όπως o λαχανοντολμάς με γέμιση κιμά γαρίδας και σάλτσα κουρκουμά, αλλά και η αχνιστή πεσκανδρίτσα με πουρέ σελινόριζας, φύλλα σέλινου και κρέμα λεμόνι. Το «Νέο Μενού Γευσιγνωσίας» δείχνει το παρόν και το μέλλον του. Το ψητό καλαμάρι ελληνικής αλιείας με κρέμα καπνιστής ρέγκας, κουνουπίδι και ντολμά με ριζότο σουπιάς και το μπαρμπούνι με κρέμα αρακά αρωματισμένο με φιστίκι Αιγίνης, καπνιστό τσάι και τσιπς ρυζιού με μελάνι σουπιάς αποτελούν τις νέες εμπνεύσεις της ομάδας του εστιατορίου.
"Με το ίδιο πάθος για δημιουργία της πρώτης μέρας και με τη μοναδική φιλοξενία του Λευτέρη Λαζάρου, το ταξίδι του Βαρούλκου στη θάλασσα των γεύσεων συνεχίζεται"