Με κεντρικό άξονα την φιλικότητα προς το περιβάλλον, την προστασία της βιοποικιλότητας και τον σεβασμό προς τις ανθρώπινες και ηθικές αξίες, κινείται εδώ και είκοσι οχτώ χρόνια ελπίζοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη. Ο Αμερικανός βραβευμένος ηθοποιός υποψήφιος τρεις φορές για Όσκαρ και περιβαλλοντολόγος, Leonardo DiCaprio, έχει κάνει πράξη τον αλτρουισμό και την συνεχή ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα, επικοινωνώντας στο κοινό μια εναλλακτική και «πράσινη» προσέγγιση ζωής. Σημαντικά χρονικά «ορόσημα» συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν με δυναμικό τρόπο την ενεργό του δράση. Το 1998, μια εποχή - σταθμός, αποτελεί την έναρξη του έργου του με την ίδρυση του ιδρύματος "Leonardo DiCaprio" υποστηρίζοντας οργανισμούς και πρωτοβουλίες αφιερωμένες στην αειφορία.

Από τότε, ο Leonardo έχει «χτίσει» μακροχρόνιες σχέσεις με μερικούς από τους μεγάλους ηγέτες και στοχαστές στον πλανήτη, μένοντας συνεχώς αφοσιωμένος στα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Εκτός από το WWF, συμμετέχει στη διοικητική δομή του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC), του Global Green USA και του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων (IFAW). Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έχει εργαστεί στρατηγικά με στόχο να μετατοπίσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε βασικά ζητήματα. Μια σειρά από media projects, όπως και οι ταινίες μικρού μήκους, "Water Planet" και "Global Warning", αλλά και το περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ, "The 11th Hour", το οποίο μεταδόθηκε το 2007 κάτω από την «ομπρέλα» της δικής του εταιρείας παραγωγής, Appian Way, μετέφεραν με επιτυχημένο τρόπο οικολογικές ειδήσεις.
Η νέα "cruelty free" συνεργασία

Η νέα του προσπάθεια έχει "vegan" και "cruelty free" χαρακτήρα επεκτείνοντας τις δράσεις του σε πρωτοπόρες συνεργασίες. Ενταγμένος πλήρως ως επενδυτής, αλλά και σύμβουλος στις Aleph Farms και Mosa Meat, δύο κύριες εταιρείες παραγωγής βόειου κρέατος, οι οποίες βασίζονται στα ζωικά κύτταρα, ο DiCaprio έχει ως στόχο να προωθήσει αυτόν τον «πράσινο» τρόπο ανάπτυξης του κρέατος, το οποίο παρασκευάζεται από μια μικρή ποσότητα ζωικών κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον στο πλαίσιο μιας διαδικασία που δημιουργεί πραγματικό κρέας χωρίς την ανάγκη σφαγής ζώων. Ο ίδιος σε σχετική δήλωσή του έχει αναφέρει: «Οι Mosa Meat και Aleph Farms προσφέρουν νέους τρόπους ικανοποίησης της παγκόσμιας ζήτησης για βόειο κρέας, επιλύοντας παράλληλα μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα της τρέχουσας βιομηχανικής παραγωγής βοείου κρέατος. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω μαζί τους ως σύμβουλος και επενδυτής, καθώς ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το βόειο κρέας, παραγόμενο στο εργαστήριο, στους καταναλωτές».
Η οικολογική λύση των ζωϊκών κυττάρων

Το κρέας με βάση τα κύτταρα είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συνεχίσουν να τρώνε κρέας, αλλά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις της βιομηχανικής παραγωγής κρέατος. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η αγορά κρέατος με βάση τα κύτταρα θα μπορούσε να φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τον ανεξάρτητο σύμβουλο έρευνας CE Delft, η παραγωγή βοείου κρέατος με βάση τα κύτταρα προβλέπεται να μειώσει τον αντίκτυπο στο κλίμα κατά 92%. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία να αξιοποιηθεί «έξυπνα» η γη, η οποία χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη κτηνοτροφία για ενδιαιτήματα που θα μειώσουν φυσικά τις εκπομπές ή για την παραγωγή περισσότερης τροφής για τους ανθρώπους. Και από την άποψη της υγείας, τα αυτοματοποιημένα και αποστειρωμένα περιβάλλοντα στα οποία παράγεται και παρασκευάζεται το κυτταρικό κρέας εξαλείφει τη χρήση αντιβιοτικών (τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στα εκτρεφόμενα ζώα) και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για παθογόνους παράγοντες, μολυσματικές ουσίες και τροφιμογενείς ασθένειες που σχετίζονται με εντατική κτηνοτροφία.