Σε μια μοναδική συνάντηση μόδας, τέχνης και γαστρονομίας, ο οίκος Prada παρουσιάζει το Mi Shang, το πρώτο του αυτόνομο fine dining εστιατόριο στην Ασία, τοποθετημένο στον δεύτερο όροφο της ιστορικής έπαυλης Rong Zhai στη Σανγκάη. Το εγχείρημα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον εμβληματικό σκηνοθέτη Wong Kar Wai, ο οποίος εμπνεύστηκε από τις αισθητικές και αφηγηματικές γραμμές των ταινιών του για να δημιουργήσει έναν χώρο όπου η Ανατολή και η Δύση αντικατοπτρίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται.
Ενώνοντας το Μιλάνο με τη Σανγκάη

O ίδιος ο Wong περιγράφει την ιδέα ως μια "tête-bêche συμβίωση", ένας όρος που αναφέρεται σε ζεύγη γραμματοσήμων τοποθετημένων ανάποδα και αντικριστά, συμβολίζοντας τη συμμετρία και την πολιτιστική αντιπαράθεση μεταξύ Μιλάνου και Σανγκάης. Αυτή η θεματική της αντανάκλασης αποτελεί διαρκές μοτίβο στο έργο του σκηνοθέτη και βρίσκει εφαρμογή στον σχεδιασμό του Mi Shang, όπου υλικά και αισθητικές λεπτομέρειες δημιουργούν έναν διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη ζωή στην Ανατολή και τη Δύση.

Το Rong Zhai, κτίσμα του 1918, πέρασε στα χέρια της Prada το 2011 και, έπειτα από έξι χρόνια προσεκτικής αποκατάστασης, άνοιξε ως πολιτιστικό κέντρο. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται έργα τέχνης, συλλογές από αντίκες και πραγματικά σπάνια αντικείμενα που ενισχύουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ιταλική και την κινεζική δημιουργικότητα.
Ένα σκηνικό βγαλμένο από το "In the Mood for Love"

O διάδρομος που οδηγεί στο εστιατόριο παραπέμπει στις κινηματογραφικές σκηνές του "In the Mood for Love", με εντυπωσιακά φωτιστικά στην οροφή που καθοδηγούν τους επισκέπτες. Η είσοδος τους οδηγεί στη βιβλιοθήκη του εστιατορίου, με επιλεγμένους τίτλους που αφορούν στην κινεζική χειροτεχνία, τις διακοσμητικές τέχνες και το ιταλικό design. Στον ίδιο χώρο δεσπόζει το έργο "Rising Clouds, Blooming Flower", δημιουργία του Wong με το Duo Yun Xuan Art Centre, βασισμένο στις τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ξυλογραφίας.

Το κυρίως dining room αναδημιουργεί την ατμόσφαιρα της νύχτας από το In the Mood for Love, συνδυασμένη με την αισθητική κομψότητα του ιταλικού οίκου. Στην pâtisserie που βρίσκεται αριστερά, κυριαρχεί το χειροποίητο ξύλο κερασιάς και οι ορειχάλκινες λεπτομέρειες, συνδέοντας τον χώρο με το πρώτο κατάστημα της Prada στο Μιλάνο, που άνοιξε τις πόρτες του το μακρινό 1913. Η καρδιά του εστιατορίου είναι το café, με μπαρ εμπνευσμένο από τα κοινωνικά σαλόνια της Σανγκάης του 1910-1930, φτιαγμένο από ντόπιους τεχνίτες που επιμελήθηκαν και την αποκατάσταση των ξύλινων κατασκευών του κτιρίου.

Στην αίθουσα μελέτης, εκτίθενται σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα, ενώ ο εξωτερικός κήπος θυμίζει τα πρώτα lounge της Σανγκάης που υποδέχονταν γυναίκες στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Prada αναφέρει: «Το Mi Shang ενσωματώνει την αφηγηματική αισθητική του Wong Kar Wai, δημιουργώντας έναν εκλεπτυσμένο διάλογο που ενώνει την τέχνη, την ιστορία, την κουλτούρα και τη γαστρονομία».

Την κουζίνα υπογράφουν ο βραβευμένος σεφ Lorenzo Lunghi και ο ζαχαροπλάστης Diego Crosara, με μενού που γεφυρώνει Ιταλία και Κίνα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον τρίτο όροφο της έπαυλης όπου φιλοξενείται το "Apartment", ένας ιδιωτικός χώρος με bespoke υπηρεσίες κι επιλεγμένα προϊόντα Prada. Οι υπόλοιποι χώροι του Rong Zhai παραμένουν αφιερωμένοι σε εκθέσεις τέχνης και πολιτιστικές δράσεις, διατηρώντας τον ρόλο του κτιρίου ως σύγχρονο πολιτιστικό σταυροδρόμι.
Φωτογραφίες: Prada