fbpixel

Search icon
Search
O Guardian υμνεί τη Θεσσαλονίκη ως τον must-visit γαστρονομικό προορισμό
#GREEKSDOITBETTER

O Guardian υμνεί τη Θεσσαλονίκη ως τον must-visit γαστρονομικό προορισμό

Ένα αφιέρωμα-ωδή στην πόλη και τις ομορφιές της


Για μία ακόμη φορά, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτή η πόλη με τις μοναδικές μυρωδιές, την ιδιαίτερη αισθητική, τα θετικά vibes και τον κόσμο, που υποδέχεται τους επισκέπτες με μεγάλη χαρά και διάθεση... Μέσα από ένα πλούσιο αφιέρωμα με πολλές λεπτομέρειες κι ιδιαίτερες προτάσεις και με τη συμβολή του Ελληνοαμερικανού chef, Diane Kochilas και της local expert, Chantal Jaspers, ο Guardian υμνεί αυτόν τον τόπο κι εξηγεί, τους λόγους για τους οποίους αποτελεί go to προορισμό για τους gastronomy-lovers. «Τι είναι αυτό που κάνει το φαγητό και το ποτό στη Θεσσαλονίκη τόσο ξεχωριστά;», αναρωτιέται ο Guardian, που κάνει για μία ακόμη φορά focus στην πόλη μας κι εσείς, μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε, για να μάθετε όλες τις απαντήσεις.

Η Θεσσαλονίκη αποκτά τη λάμψη που της αξίζει!

The Breakfast

bougatsa-krema-fin6-RxIKM.jpg

First things first, μία ιδανική μέρα στην πόλη επιβάλλεται να ξεκινήσει με ένα πολύ καλό και γευστικό πρωινό. Συνεπώς, το Νο1 step για τον συντάκτη του άρθρου, ήταν να δοκιμάσει την περίφημη μπουγάτσα σε όλες τις εκδοχές της. «Αν έχετε περπατήσει στα μικρά στενά της πόλης τις πρώτες, πρωινές ώρες, σίγουρα θα έχετε μυρίσει το άρωμα της φρεσκοψημένης, μπουγάτσας», σημειώνει. Έκανε μία στάση στα πιο γνωστά spots της πόλης, όπως το Serraikon κι η Bougatsa Bantis και δοκίμασε τις δύο πιο δημοφιλείς επιλογές -με τυρί και κρέμα- ενώ για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής, συστήνει ανεπιφύλακτα την Bougatsa Giannis, προκειμένου να δοκιμάσουν την μπουγάτσα με σοκολάτα, που θα τους κλέψει την καρδιά. 

On the go επιλογές, αποτελεί το κουλούρι Θεσσαλονίκης και φυσικά, έχει κι αυτό την τιμητική του! Το αφράτο, φρεσκοψημένο, καυτό αυτό snack, που έχει συνδεθεί με μία άλλη εποχή και θυμίζει κάτι από την Byzantine-era. Η κλασική εκδοχή του, η αλμυρή με το ανθότυρο και τη γαλοπούλα και η γλυκιά με τη σοκολάτα, το ταχίνι και τα dark-chocolate chips, αποτελούν must-try!

Spices & Μeat

ergon-agora-round-1-10-min.jpg
Ergon Agora

Έντονα αρώματα, καρυκεύματα, διαφορετικές γεύσεις που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις... Σε ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να δοκιμάσει κανείς πολλά, διαφορετικά πιάτα, είτε αγαπάει το κρέας, είτε προτιμάει το ψάρι. Θα διευρύνει τους γαστρονομικούς του ορίζοντες, θα γευτεί μικρούς θησαυρούς, θα γνωρίσει την παράδοση αυτού του τόπου. Ωστόσο, υπάρχει ένα πιάτο, που παίζει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποιο είναι αυτό; Τα ζουμερά πικάντικα σουτζουκάκια με την κόκκινη σάλτσα.

Το γαστρονομικό ταξίδι -ωστόσο- δεν σταματάει εδώ! Υπάρχει ένα ακόμη πιάτο, που έκλεψε την καρδιά του συντάκτη και το συστήνει με κλειστά μάτια. Αυτό, δεν είναι άλλο από το μπουγιουρντί. «Στη Θεσσαλονίκη, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα καρυκεύματα. Σίγουρα, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας», σημειώνεται. Οι έντονες γεύσεις κι οι μυρωδιές αποτελούν βασικά συστατικά των παραδοσιακών συνταγών και δεν είναι τυχαίο, ότι και το μπουγιουρντί συγκεντρώνει επάνω του όλα τα φώτα. Η φρεσκοψημένη φέτα, με την ντομάτα, το φρέσκο πιπέρι και τα chilli flakes, τι ρίγανι και το παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που χρειάζεται κανείς, για να λατρέψει τη γαστρονομία της πόλης. Το Ergon Agora θεωρείται το go to place, για όσους θέλουν να το απολαύσουν!

Desserts

e1573739774820-qhxc1.png

Αν σας ρωτήσει κάποιος, ποιο είναι το αγαπημένο γλύκισμα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ποια θα ήταν η απάντησή σας; Για τον Guardian, τα πράγματα είναι πολύ απλά κι αυτό, είναι τα τρίγωνα. Το dessert αυτό με το φύλλο κρούστας και την λαχταριστή, βελούδινη κρέμα που συγκινεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, από την πρώτη κιόλας δοκιμή. Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές, διαφορετικές παραλλαγές, αλλά η αλήθεια είναι πως σε αυτή την περίπτωση, η κλασική επιλογή είναι κι η καλύτερη!

The Drinks 

44871fba74ea5a45a6f01ccc84d0a380-efwxw.jpg
Ypsilon

Όπως η μπουγάτσα αποτελεί σταθερά και παραδοσιακά αγαπημένη επιλογή για το πρωί -ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνετε ένα break από τη διατροφή σας- έτσι, υπάρχει αντίστοιχα κι ένα είδος καφέ, που έχει ταυτιστεί με την πόλη. Ο φραπές, είναι το απόλυτο summer -κι όχι μόνο- ρόφημα και δεν είναι τυχαίο, ότι σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη θέλουν να τον δοκιμάσουν.  Τα top coffee spots που προτείνει ο Guardian είναι το minimalist Ypsilon με τα ιδιαίτερα vibes του, αλλά και το Loux, που ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και τη μοναδική θέα που προσφέρει, σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης.

Last but not least, δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Θεσσαλονικείς είναι λάτρεις του καλού κρασιού. Η Malagousia, το Assyrtiko, το κόκκινο Xinomavro και το Limnio είναι μερικά μόνο από τα πιο famous που επιλέγουν ντόπιοι και ταξιδιώτες, ενώ μερικές από τις πιο δημοφιλείς ετικέτες βρίσκονται στο Chilai, αλλά και στο Ktima Gerovassiliou, που αποτελεί must-visit για τους wine-lovers που θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον.