fbpixel

Search icon
Search
Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR εγκαινιάζει μια σουίτα με την υπογραφή του στο Simplon-Orient-Express της Βενετίας
DESIGN NEWS

Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR εγκαινιάζει μια σουίτα με την υπογραφή του στο Simplon-Orient-Express της Βενετίας

Μαζί με την Belmond παρουσιάζουν το πολυτελές βαγόνι L'Observatoire


O Γάλλος καλλιτέχνης JR έχει το ταλέντο κινείται σχεδιαστικά από τον έναν κόσμο στον άλλον, καταφέροντας να αντεπεξέλθει με επιτυχία σε κάθε challenge που ο ίδιος βάζει για τον εαυτό του. Πρόσφατα, ανέβηκε στο Venice Simplon Orient Express της Belmond στο Gare de l'Est του Παρισιού, για να παρουσιάσει το σχέδιό του για το νέο βαγόνι "L'Observatoire" του τρένου, το οποίο θα αρχίσει να υποδέχεται τους επιβάτες του τον Μάρτιο του 2025.

rjvuatxqn55yu7ufbrsrcc-768-80jpg.webp


Τα τρένα αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της ιστορίας του JR. «Μεγάλωσα στα προάστια», θυμάται. «Έπαιρνα το τρένο για το Παρίσι και κολλούσα τις πρώτες μου φωτογραφίες σε αυτό, πάνω από τους χάρτες του μετρό». Αξίζει να σημειωθεί το project "Women are Heroes", στο οποίο ο καλλιτέχνης φωτογράφισε γυναίκες στο Ναϊρόμπι της Κένυας και κάλυψε ένα ολόκληρο τρένο με τα μάτια τους. Αυτό, ειδικότερα, ήταν που έκανε τον γενικό διευθυντή της VSOE Pascal Deyrolle να τον σκεφτεί για τον σχεδιασμό ενός νέου βαγονιού πριν από τέσσερα χρόνια. 

rpzcwwcwfmbsmm2jcf3aec-768-80jpg.webp


Στο βαγόνι, που είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες και η ετοιμόρροπη κατάστασή του, ο JR ήταν ελεύθερος να αναμορφώσει πλήρως το εσωτερικό του, αρκεί τα στοιχεία σχεδιασμού να παρέμεναν πιστά στην προέλευσή του πριν από το 1945. Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια ιδιωτική σουίτα, με ξεχωριστούς χώρους παντού - δερμάτινους καναπέδες κι ένα πτυσσόμενο τραπέζι για φαγητό, ένα κρεβάτι δίπλα σε ένα παράθυρο για διάβασμα ή ακρόαση παλιών βινυλίων, αλλά και μια ντισκομπάλα στην οροφή για χορό.

z6h9voya4jctcpn8qazlac-768-80jpg.webp


Για το έργο, ο JR προσπάθησε να δημιουργήσει ένα «κουκούλι» όπου τα πάντα γίνονται αντιληπτά ως στρογγυλεμένα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει μια κομψή καμπυλότητα σε όλο τον χώρο, η οποία εξομαλύνει το χάσμα μεταξύ οροφής και τοίχων. Αυτή η καμπυλότητα αποτέλεσε πρόκληση για τους Ιταλούς τεχνίτες, οι οποίοι κάλυψαν τις επιφάνειες με μοτίβα από λέπια ψαριού, κατασκευασμένα από 9.800 μεμονωμένα κομμάτια σε διαφορετικά υλικά - ξύλο και ψευδάργυρο στο σαλόνι και πράσινο δέρμα ζωγραφισμένο στο χέρι στην κρεβατοκάμαρα.

wgd2fsygq8jeiiggwpxy9c-768-80jpg-1.webp


Ο JR αναφέρεται στο όλο εγχείρημα ως «ωδή στους τεχνίτες», στη μαγεία της χειροτεχνίας και στις πανάρχαιες ευρωπαϊκές παραδόσεις. Η μαρκετερί από ξύλο είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, από την τοιχογραφία με τα αυστριακά βουνά στον διάδρομο μέχρι τα διακοσμητικά πάνελ, οι λεπτομέρειες των οποίων παραπέμπουν στην ιστορία του JR. Η κρεβατοκάμαρα, η οποία βρίσκεται στο ένα άκρο του βαγονιού, περιλαμβάνει μια ορειχάλκινη μπανιέρα και τη βιτρό απεικόνιση ενός δέντρου, κατασκευασμένη από τον Franz Mayer από το Μόναχο, έργα του οποίου κοσμούν εκκλησίες από τον 19ο αιώνα. Πάνω από το κρεβάτι, ένας στρογγυλός φεγγίτης προσφέρει μια διαρκώς μεταβαλλόμενη θέα των αστεριών. Πατώντας ένα κουμπί, ανοίγει και κλείνει όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής. Στην άλλη άκρη του βαγονιού, μια βιβλιοθήκη κρύβει μια πόρτα που οδηγεί σε έναν μυστικό χώρο, τον οποίο ο JR αποκαλεί «αίθουσα τσαγιού», με τζάκι και άλλον έναν στρογγυλό φεγγίτη. 

mwhtfi6qgqpcmfwswrzlac-768-80jpg.webp
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Πηγή: Wallpaper | Φωτογραφίες: Courtesy of Belmond