fbpixel

Search icon
Search
Ο Dior μετέτρεψε την εμβληματική πύλη της Ινδίας στη Βομβάη σ' ένα φαντασμαγορικό σκηνικό
TRENDS & CATWALKS

Ο Dior μετέτρεψε την εμβληματική πύλη της Ινδίας στη Βομβάη σ' ένα φαντασμαγορικό σκηνικό

Όλα όσα ξεχώρισαν εχθές το βράδυ


Αυτήν την εβδομάδα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο χθεσινό show του Dior και της Maria Grazia Chiuri στη Βομβάη στην Ινδία για τη Fall 2023 collection, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές τόσο για το σκηνικό όσο και για τις μοναδικές δημιουργίες που παρουσιάστηκαν. 

finale-rtw-fall-2023-show-1.jpg

Η εύρεση ενός νέου έξυπνου τρόπου να μιλάμε για συναισθήματα και συγκινήσεις που μπορούν να μας συνδέσουν με μια χώρα και τον πολιτισμό της είναι ακριβώς αυτό που η Maria Grazia Chiuri θέλησε να επιτύχει σε αυτή τη Dior Fall 2023 collection, με σκοπό να εξηγήσει τη συνεργασία, τις εργασιακές σχέσεις και τη φιλία που τη συνδέει εδώ και πολλά χρόνια με την Ινδία και την Karishma Swali, η οποία διευθύνει το Chanakya ateliers και τη σχολή χειροτεχνίας Chanakya School of Craft, στη Βομβάη. Ένας τόπος ανταλλαγής, μελέτης και χειραφέτησης για πολλές γυναίκες, ένα εργαστήριο εξερεύνησης διαφορετικών τύπων savoir-faire που η δημιουργική διευθύντρια των γυναικείων σειρών Dior έχει εδώ και καιρό, αναδεικνύοντας έτσι το οραματικό πνεύμα του ιδρυτή-couturier.

befunky-collage-2023-03-31t113227668.jpg

Η καλλιτεχνική διευθύντρια, -γνωστή για την αγάπη της στις γυναίκες και στην ενδυνάμωσή τους αλλά και για την τάση της να ταξιδεύει τις συλλογές της σε άλλους πολιτισμούς - άντλησε έμπνευση από τα αρχεία του οίκου, τα οποία αποκάλυπταν μοντέλα Dior που δημιουργήθηκαν από τον Marc Bohan, τον τότε creative director, ο οποίος ταξίδεψε στην Ινδία τον Απρίλιο του 1962, συγκεκριμένα στη Βομβάη και το Δελχί, ξεκινώντας έναν «διάλογο» μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας. Για τον Marc Bohan, αυτές οι παρουσιάσεις ήταν σημαντικά γεγονότα, προαναγγέλλοντας μια νέα αρχή υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση: νεότερους πελάτες και μια πιο δυναμική, σύγχρονη προσέγγιση της μόδας και των έτοιμων ενδυμάτων.

Η Maria Grazia Chiuri επέλεξε χρωματικές παλέτες και υλικά που αποκρυσταλλώνουν βασικές επιρροές που μοιράζονται με την Karishma Swali της Chanakya. Η καλλιτεχνική διευθύντρια των γυναικείων συλλογών Dior εργάζεται πάνω σε διαχρονικές σιλουέτες που έχουν παραμείνει ανέπαφες στο πέρασμα του χρόνου. Μια color block ακολουθία αφιερωμένη στα μεταξωτά - σε αποχρώσεις του πράσινου, κίτρινου, ροζ και μοβ -, ως φόρος τιμής στον Marc Bohan, ενσαρκώνεται από εκλεπτυσμένα βραδινά παλτό, straight skirts, εμπνευσμένες από το σάρι και από τα παραδοσιακά ινδικά κοψίματα, καθώς και παντελόνια, μπολερό, σακάκια και μπλούζες: μια πραγματική ενδυματολογική γενεαλογία που ορίζεται από διαφορετικές κληρονομιές και κουλτούρες μόδας.

befunky-collage-2023-03-31t113335606.jpg

Τα κεντήματα, τα οποία και σ΄αυτήν τη συλλογή έχουν κερδίσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή μετατρέπονται σε εργαλείο για την αξιολόγηση, μέσω της σχέσης του Dior, των ατελιέ Chanakya και της σχολής χειροτεχνίας Chanakya: αυτή η χαρτογράφηση αναμειγνύει και προβάλλει τις διάφορες τεχνικές που, μέσω του έργου της Σχολής, γίνονται το βασίλειο της κληρονομιάς μιας γυναίκας και ταυτόχρονα ένα μέσο εφευρετικότητας και ενδυνάμωσης. Γεωμετρικά σχήματα πλαισιώνουν με χρυσό τις ασημένιες παγιέτες και τα στρας- μαγευτικά διακοσμητικά μοτίβα αναδύονται σε αυτό το καλειδοσκόπιο χρωμάτων στο μετάξι των pajamas, των μπλούζων και των φορεμάτων.

Η συλλογή, που παρουσιάστηκε στη Βομβάη, είναι η έκφραση ενός κοινού εδάφους χάρη σε αυτό το έργο, το οποίο γιορτάζει πλήρως τη συνεργασία μεταξύ Dior και Chanakya. Αυτός ο δημιουργικός διάλογος διαιωνίζει πολύτιμες απεικονίσεις εξαιρετικού savoir-faire, επιβεβαιώνοντας τον ακλόνητο δεσμό μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας.

befunky-collage-2023-03-31t113437222.jpg

Στο μαγευτικό show παρευρέθηκαν και πολύ A-listers, τόσο της Ινδίας όσο και της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής. Μεταξύ των ηθοποιών του Bollywood που παρευρέθηκαν ήταν η θρυλική Rekha, το είδωλο της μόδας Sonam Kapoor Ahuja και η Anushka Sharma, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, τον Ινδό παίκτη του κρίκετ Virat Kohli. Plus,η Freida Pinto, η Simone Ashley του "Bridgerton", η Anoushka Shankar και η αρχισυντάκτρια του Vanity Fair Radhika Jones έδωσαν το «παρών». Άλλοι καλεσμένοι ήταν η ηθοποιός Maisie Williams από το 'Game of Thrones' και οι Ταϊλανδοί ηθοποιοί Mile και Apo από το 'KinnPorsche'.

Παρακολουθήστε το ολόκληρο το show παρακάτω και περισσότερα looks στη gallery!