fbpixel

Search icon
Search
Ο Christian Louboutin επέλεξε ένα μικρό γραφικό χωριό της Πορτογαλίας για να ανοίξει το πρώτο του ξενοδοχείο
MAGAZINE

Ο Christian Louboutin επέλεξε ένα μικρό γραφικό χωριό της Πορτογαλίας για να ανοίξει το πρώτο του ξενοδοχείο

Το εξαιρετικά γοητευτικό Vermelho Melides, με την υπέροχα διακριτική ατμόσφαιρα


Το πρώτο hospitality project του Christian Louboutin, εγκαταστάθηκε σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό στην καρδιά των Melides, ενός χωριού στο Alentejo της Πορτογαλίας, μιας περιοχής που ο σχεδιαστής αγαπάει ιδιαίτερα, καθώς δελεάζει με την καταπράσινη φύση της και την εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

9860a227-d4b2-4740-bf7b-456b67a10d81.jpeg

Ο ίδιος ανακάλυψε για πρώτη φορά τις Melides πριν από δώδεκα χρόνια, στον δρόμο της επιστροφής του από το νοσοκομείο του Santiago, στο οποίο μεταφέρθηκε όταν τραυματίστηκε επικίνδυνα, ενώ σκίτσαρε μια νέα συλλογή στο καταφύγιό του στην Comporta. Γοητευμένος από την ονειρική εικόνα του πευκοδάσους της περιοχής και τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε το φως που έπεφτε πάνω στη λιμνοθάλασσα του ρυζιού, αγόρασε αργότερα και αποκατέστησε μια μικρή καλύβα ενός ψαρά.Έκτοτε, επιστρέφει σε αυτήν κάθε Ιούνιο, για να σχεδιάσει τη χειμερινή του συλλογή.

Έχοντας πολλούς φίλους πάντα γύρω του, ο Louboutin έχει δημιουργήσει χώρους σε όλο τον κόσμο, για να καλωσορίζει όσους αγαπά σ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής που φέρει την υπογραφή του. Με τα δεκατρία υπνοδωμάτιά του, το Vermelho Melides δεν αποτελεί εξαίρεση.Γεννημένο από την επιθυμία του να προτείνει έναν μυστικό προορισμό για απόδραση σ’ ένα από τα ομορφότερα χωριά της χώρας, το ξενοδοχείο έχει την ψυχή ενός maison de vacances για όποιον θέλει να συναντηθεί με φίλους για ένα Σαββατοκύριακο ή να γιορτάσει μια ειδική περίσταση.

7d26389d-097b-4ba5-8043-e7bd1afc0faa.jpeg

Καθόλου τυχαία, το όνομα του ξενοδοχείου -“Vermelho” σημαίνει «κόκκινο» στα πορτογαλικά- είναι ένας φόρος τιμής στο χαρακτηριστικό χρώμα-σήμα κατατεθέν του δημιουργού. Η λέξη μοιάζει με τη γαλλική “merveille” (θαύμα) αλλά και με τη “vermeil” - όρος των χρυσοχόων για κάτι επικαλυμμένο με ένα λεπτό στρώμα χρυσού. Ενσωματώνοντας την πεμπτουσία του τολμηρού πνεύματος που καθορίζει τον Louboutin, πρόκειται για ένα αποκλειστικό, αλλά φιλικό, κατάλυμα, ανοιχτό στον κόσμο, που γιορτάζει το savoir-faire και τις παραδόσεις της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Εδώ, αυτή η μοναδική ευαισθησία του σχεδιαστή, που χαρακτηρίζεται από μια εκλεκτική, μαξιμαλιστική αισθητική, έχει μετατραπεί σε αληθινή τέχνη της ζωής. Ως εκ τούτου, όπως και στα διάφορα σπίτια που έχει σε όλο τον κόσμο, χωρίς κανένα σύμπλεγμα, αντιπαραθέτει στιλ, εποχές, υλικά και χρώματα, για να δημιουργήσει ζεστούς χώρους διαμονής στους οποίους λατρεύει να δέχεται αγαπημένους επισκέπτες. Παθιασμένος με τις τέχνες, τη χειροτεχνία και τους πολιτισμούς όλου του κόσμου, ο Louboutin είναι ένας aesthet που κοιτάζει τα πάντα με περιέργεια. Αυτό το ανεξάντλητο πάθος του για αναζήτηση τρέφεται από πολλές συναντήσεις και, σε κάθε έργο που αναπτύσσει, συνεργάζεται με φίλους, καλλιτέχνες και τεχνίτες των οποίων τη δουλειά θαυμάζει.

41d93deb-3b3e-4b8e-bf24-a45902d5b42f.jpeg

Έτσι, για να ζωντανέψει το Vermelho, βασίστηκε στα ταλέντα της λουζιτανής αρχιτέκτονα Madalena Caiado, με την οποία είχε ήδη συνεργαστεί με αφορμή το σπίτι του στη Λισαβόνα, καθώς και της μακροχρόνιας φίλης του Carolina Irving, η οποία έχει υπάρξει σύμβουλος σε υφαντουργικές δημιουργίες του. Η Patricia Medina, σύμβουλος με έδρα τη Σεβίλλη, συμπλήρωσε την ομάδα, χάρη στην ικανότητά της να συνδέει ντόπιους τεχνίτες με μοναδικό savoir-faire και σύγχρονους οραματιστές της αρχιτεκτονικής.

d5f3cb5d-bec8-4d1a-85f0-611fa915c0e8.jpeg

«Συνειδητοποίησα ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τη φαντασία να σχεδιάζουν ή να έχουν ένα ξενοδοχείο. Μου αρέσει να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Έτσι γεννήθηκε το Vermelho. Αυτό το έργο μού επέτρεψε να αδειάσω την αποθήκη μου, η οποία είναι γεμάτη αντίκες και αντικείμενα που έχω αγοράσει εδώ και πολλά χρόνια! Επιπλέον, υπήρξε μια ευκαιρία να παρουσιαστεί η αριστεία πολλών καλλιτεχνών και τεχνιτών που θαυμάζω», λέει ο Louboutin.Ένας από αυτούς είναι και ο Giuseppe Ducrot.Αφού ο διάσημος σχεδιαστής είδε το μοναδικό στο είδος του κεραμικό σιντριβάνι που έφτιαξε για το ξενοδοχείο Le Sirenuse στο Positano και για τη La Galerie du Passage στο Παρίσι, αποφάσισε να του δώσει «λευκή» κάρτα για να διακοσμήσει τις προσόψεις του Vermelho. Γεννημένος στη Ρώμη το 1966, ο Giuseppe Ducrot είναι ένας από τους κορυφαίους ιταλούς γλύπτες της εποχής του. Στο Vermelho, ο Ducrot έχει δημιουργήσει μια γιγάντια ειδική διακόσμηση, η οποία λειτουργεί σαν περίπατος προς έναν μπαρόκ, αναγεννησιακό κήπο, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων που είναι ενσωματωμένα στην ίδια την αρχιτεκτονική, όπως και τοιχογραφίες του, οι οποίες αναφέρονται σε φανταστικές θεές και Καρυάτιδες για μια εντυπωσιακή mise en scène. 

Παράλληλα, ο Christian Louboutin επένδυσε για άλλη μια φορά και στη φιλία του με τον έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά – μια συνεργασία που μετρά αρκετές δεκαετίες και εκτείνεται σε μέρη σε όλο τον κόσμο. Το περασμένο καλοκαίρι, δημιούργησαν από κοινού την “Greekaba”, μια συλλογή από τσάντες και άλλα αξεσουάρ, εμπνευσμένα από τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ στο Vermelho, ο έλληνας εικαστικός κλήθηκε να ζωγραφίσει τα δωμάτια των σουιτών “Matinha” και “Bagas” στον δεύτερο όροφο, δημιουργώντας ένα ονειρικό σκηνικό.

5037dd78-bc83-47fb-8372-9d38cdd319d5.jpeg

Σχετικά με το νέο project τους, ο Κακανιάς είπε: «Η συνεργασία μου με τον Christian για το Vermelho ήταν μια καταπληκτική εμπειρία μάθησης και δημιουργίας. Αν και το όραμά του για το ξενοδοχείο βασίζεται στον κλασικό πορτογαλικό σχεδιασμό, το αποτέλεσμα είναι σε θέση να ξεπεράσει τα όρια και να σπάσει τους κανόνες, ενσωματώνοντας επιρροές από όλο τον κόσμο και την Ιστορία. Η σουίτα που ζωγράφισα είναι εμπνευσμένη από τη διάσημη Villa Kerylos στη νότια Γαλλία, αλλά αποτίνει και φόρο τιμής σε ιταλικές βίλες με νωπογραφίες του 17ου και 18ου αιώνα και σε φανταστικά μέρη που θα ήθελα να επισκεφτώ. Όπως ο ίδιος ο Christian, είναι ένα μωσαϊκό αναμνήσεων, συναισθημάτων και επιθυμιών». Ακόμη, ο Christian Louboutin ανέθεσε στους τεχνίτες του Azeitão να κατασκευάσουν το δάπεδο του ξενοδοχείου, καθώς και τα πάνελ των υπνοδωματίων, με κόκκινο azulejo. Τα azulejo είναι χειροποίητα παραδοσιακά πλακάκια, ζωγραφισμένα στο χέρι με φυσικές βαφές, με βερνίκια διαφορετικών χρωμάτων στο ισπανομαυριτανικό στιλ του 16ου αιώνα.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Φωτογραφία: Stefan Giftthaler

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ MAIOY 2023