fbpixel

Search icon
Search
Nutrigenomics: Η διατροφή ακριβείας έρχεται να καλύψει κάθε ανάγκη
MAGAZINE

Nutrigenomics: Η διατροφή ακριβείας έρχεται να καλύψει κάθε ανάγκη

H επιστήμη της γενετικής «ξεκλειδώνει» την προσωποποιημένη διατροφή, εξηγεί η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Έλενα Πάτρα


Γνωρίζοντας ότι η επιστήμη της γενετικής «ξεκλειδώνει» την προσωποποιημένη διατροφή, η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Έλενα Πάτρα μας μιλάει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη "Nutrigenomics" (Διατροφογενομική), απαντώντας στις ερωτήσεις μας και αναλύοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη διατροφή ακριβείας.

Ποια ποσότητα βιταμίνης D ή μαγνησίου είναι ιδανική για τον οργανισμό σας; 

Είναι οι συστάσεις γενικού πληθυσμού επαρκείς για εσάς ή χρειάζεστε περισσότερα ιχνοστοιχεία; Μπορείτε να καταναλώσετε καφέ χωρίς περιορισμό; Το καινοτόμο τεστ Διατροφογενετικής μπορεί να εντοπίσει τις προσωπικές σας ανάγκες και να δώσει απαντήσεις.

Τι είναι η Διατροφογενετική;

H έρευνα σε αυτόν τον τομέα μελετά τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο γονιδίωμα. Νέα δεδομένα από την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA βοηθούν στην κατανόηση της σχέσης των θρεπτικών συστατικών και της γονιδιακής έκφρασης, καθώς και της διατροφής στην εκδήλωση ορισμένων παθήσεων βάσει γονιδίων. Τα γονίδιά μας επηρεάζουν κι επηρεάζονται από τη διατροφή, συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα κι απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, σχετίζονται με το emotional eating και την αθλητική απόδοση, και μπορεί να προδιαθέτουν για συγκεκριμένες νόσους, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης. Η επιστήμη της Διατροφογενετικής & Διατροφογενομικής απαντά στα ερωτήματα της διαφορετικότητας μεταξύ των ατόμων σε κοινά διατροφικά ερεθίσματα.

shutterstock-308858474.jpg

Τι προσφέρει ένα τεστ Διατροφογενετικής;

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός! Η καινοτομία της τεχνολογίας των συγκεκριμένων τεστ προσφέρει τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τις απολύτως εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός μέσω της ανάλυσης του DNA, ώστε να παρέχουμε πλήρως εξατομικευμένες συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής. Ενδεικτικά, η διατροφή ακριβείας μάς επιτρέπει να διερευνήσουμε την προσωπική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, την ευαισθησία στην κατανάλωση υδατανθράκων, στα κορεσμένα λίπη, στην καφεΐνη, στο αλκοόλ και στο αλάτι, και κατά συνέπεια τις ανάγκες πρόσληψης σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ή περιορισμούς κατανάλωσης. Με ένα τέτοιο τεστ -το οποίο πραγματοποιείται μια φορά στη ζωή σας- μπορούμε να περιγράψουμε τον ρόλο συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στη γονιδιακή ρύθμιση του δικού σας DNA, και να εκτιμήσουμε τη γενετική προδιάθεση για διατροφοεξαρτώμενες ασθένειες βάσει γενετικών δεικτών. Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν λύση αδυνατίσματος ούτε διαγνωστικά εργαλεία, και δε στοχεύουν στον διατροφικό αποκλεισμό ή σε απαγορεύσεις.

Πώς πραγματοποιείται το τεστ;

Κατά την επίσκεψή σας στο γραφείο και σε λιγότερο από 5΄ συλλέγουμε κυτταρικό δείγμα από το εσωτερικό του στόματος, το οποίο επεξεργάζεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο γενετικής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε λίγες ημέρες, για να αναλύσουμε μαζί τις ανάγκες σας και να διαμορφώσουμε ένα απολύτως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Επιλέξτε το είδος του γονιδιακού προφίλ που θέλετε να διερευνήσετε (διατροφική συμπεριφορά, άθληση ή μικροθρεπτικά συστατικά) ή πραγματοποιήστε έναν πλήρη έλεγχο κι αποκτήστε λεπτομερή γνώση των αναγκών του οργανισμού σας. Αναβαθμίστε τις γνώσεις για το σώμα σας, τη λειτουργία και τη μακροβιότητά του και κάντε το καλύτερο για τον εαυτό σας ακολουθώντας εμπεριστατωμένες, ακριβείς κι εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις.

elena-patra-0038-aylo.jpg

Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Έλενα Πάτρα MSc, Υπ. Διδάκτορα κι επιστημονική συνεργάτιδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (IHU).

Info: Αδριανουπόλεως 12, τηλ. 2310 420335, www.elenapatra.gr, Instagram: patra.elena

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022