Ο Ντίνος Φωτεινάκης είναι ένας από τους πιο επιδέξιους σεφ της γενιάς του. Έχοντας περάσει από τις κουζίνες του Παρισιού και στη συνέχεια έχοντας μεγαλουργήσει στο Bill & Coo της Μυκόνου, σήμερα δημιουργεί ένα μενού πολλαπλών γευστικών απολαύσεων στο ανερχόμενο Bungalow 7 της Αθήνας.
Ανήσυχος, πρωτοπόρος και χαρισματικός, ο Ντίνος Φωτεινάκης ξεχωρίζει στην ελληνική γαστρονομία. Ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στον Jean-Charles Metayer στο Calypso, υπό την καθοδήγηση του executive chef Divellec. Στη συνέχεια και για πολλά χρονιά ήταν στο πολυβραβευμένο εστιατόριο Σπονδή, όπου, μαζί με τον Arnaud Bignon, κατέκτησαν το πολυπόθητο δεύτερο αστέρι Michelin. Σειρά είχε η Μύκονος και το Bill & Coo, για να φτάσει σήμερα στο πολυσυζητημένο αθηναϊκό εστιατόριο Bungalow 7. «Η εμπειρία μου στο Παρίσι στα πρώτα χρόνια της πορείας μου ήταν καθοριστική. Εντυπωσιάστηκα από τις κουζίνες και την οργάνωση και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να σιγουρευτώ πως θέλω να ασχοληθώ με τη γαστρονομία», λέει.
Η ενασχόλησή του με τη μαγειρική ξεκίνησε μέσα από το σπίτι του, όπου πάντα υπήρχε κίνηση στην κουζίνα: «Μεγάλη οικογένεια, μεγάλες παρέες... Το μαγείρεμα και η επικοινωνία γύρω από το τραπέζι ήταν -και συνεχίζει να είναι- τρόπος ζωής. Η γιαγιά μου, από την Κωνσταντινούπολη, με έπαιρνε στον κήπο και μου έδειχνε τις τομάτες που φύτευε και τα μυρωδικά, και μου εξηγούσε πού χρησιμοποιείται το καθένα. Ήξερα από μικρός ότι θέλω να γίνω είτε γεωπόνος είτε μάγειρας».
Λάτρης της ελληνικής κουζίνας, στο μενού που ετοιμάζει στο Bungalow 7 αντλεί έμπνευση από την ιστορία της Αθηναϊκής Ριβιέρας και τη σημασία που είχε η περιοχή των Αστεριών στη διαμόρφωση της κοσμοπολίτικης αύρας της Αθήνας εκείνης της εποχής: «Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μενού, στο οποίο ο καθένας θα βρει το αγαπημένο του πιάτο και γεύση. Για να εξηγήσω τον χαρακτηρισμό “κοσμοπολίτικο”: κάνω λόγο για γεύσεις, στις οποίες κάθε επισκέπτης θα εντοπίσει κάτι που θα του αρέσει, θα απολαύσει, με πιάτα κυρίως μεσογειακά, αλλά και με επιρροές πού και πού ασιατικές. Με πολύ ωραίο τρόπο σερβιρίσματος σε έναν υπέροχο χώρο. Από urban επιλογές που θα συνοδεύσουν και όμορφα το ποτό έως κοπές κρέατος και ζυμαρικά, αλλά και sushi από την εξειδικευμένη ομάδα του sushi chef».
Για την περίοδο των γιορτών που αποχαιρετήσαμε, ο Ντίνος ξεχώρισε γι' άλλη μια χρονιά το Λονδίνο ως τον απόλυτο προορισμό για όσους αγαπούν τις εορταστικές γεύσεις. Όπως προτείνει: «Δε γίνεται να μην περάσεις από το Fortnum & Mason για τις επιλογές σε τσάι ή μπισκότα στις τόσο ωραίες συσκευασίες και μετά να μην κατευθυνθείς με σιγουριά στις παραδοσιακές pub που κάθε χρόνο σερβίρουν και κάποια πιάτα αποκλειστικά για τις γιορτές, όπως το αγαπημένο μου Beef Wellington».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025