fbpixel

Search icon
Search
Nιώθετε αναβλητικοί; 4 τρόποι για να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση
PSYCHOLOGY

Nιώθετε αναβλητικοί; 4 τρόποι για να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση

Ειδικά κατά τις ημέρες της καραντίνας


Για τους περισσότερους αυτή την περίοδο οι μέρες πηγαίνουν σαν ένα νοητό roller coaster. Άλλες σηκώνεστε νωρίς, κάνετε την πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και παραμένετε στο maximum της παραγωγικότητες ενώ κάποιες "αποχωρίζεστε" τη λίστα υποχρεώσεων και ψάχνετε την πιο βολική γωνία του σπιτιού για να περάσετε τις ώρες σας. 

Αυτή η κατάσταση είναι απόλυτα φυσιολογική καθώς η δουλειά από το σπίτι ή ακόμη και η παραμονή στον ίδιο χώρο για πολλές ώρες μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν το αίσθημα της αναβλητικότητας. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως σε αυτό διαδραματίζει καίριο ρόλο η ψυχική υγεία. 

Παρακάτω θα ανακαλύψετε 5 εύκολους τρόπους για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο!

1. Μείνετε ενυδατωμένοι 

oragnosi-anavlitikotita.jpg

Αφού σηκωθείτε από το νυχτερινό σας ύνπο, το πρώτο και κυριότερο βήμα θα πρέπει να είναι η ενυδάτωση. Αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο για να δώσετε στον οργανισμό σας μια ενίσχυση για να ξεκινήσει να λειτουργεί φυσιολογικά. 

  • Η απώλεια μόλις 2% της περιεκτικότητας σε νερό στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική σας απόδοση.
  • Η ήπια αφυδάτωση (απώλεια υγρών 1-3%) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας, να χαμηλώσει τη διάθεση και να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στη μνήμη και την απόδοση του εγκεφάλου.
  • Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στη ελάττωση των πονοκεφάλων και των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας. Ωστόσο, απαιτούνται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό το πιθανό όφελος.
  • Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
  • Το νερό μισή ώρα πριν από τα γεύματα είναι απόλυτα αποτελεσματικό. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι, ώστε να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες.

2. Δημιουργήστε μια ρεαλιστική λίστα υποχρεώσεων

anavlitikotita-2.jpg

Αυτό σίγουρα δεν αναφέρεται σε μια λίστα με τα "20 πράγματα που πρέπει να γίνουν σήμερα". Ακόμη και στις πιο παραγωγικές μέρες μου, η πιθανότητα να ολοκληρώσετε πλήρως μια to-do list είναι σπάνια, οπότε είναι άδικο να προσάπτετε στον εαυτό σας την ταμπέλα της αναβλητικότητας. Αντί για αυτό, λοιπόν, σημειώστε πράγματα που "πρέπει να γίνουν κάποια στιγμή" και στη συνέχεια επικεντρωθείτε στα τρία πρώτα. Αυτά είναι που θα πρέπει να ολοκληρώσετε μέχρι το τέλος της ημέρας. Ακόμη, αν σας βολεύει μπορείτε να ξεκινήσετε από την πιο χαλαρή δραστηριότητα για να σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Μην ξεχνάτε πως σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας όλα είναι θέμα πεποιθήσεων και μοτίβων. Αν δεν τα "σπάσετε" εσείς, δε θα το κάνει κανείς. 

3. Βάλτε την κίνηση στην καθημερινότητα σας 

anavlitikotita-3.jpg

Στους περισσότερους από εσάς είναι βέβαιο πως αρέσει η γυμναστική. Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε το πιο δύσκολο κομμάτι της είναι να αποφασίσετε να ξεκινήσετε το τρέξιμο ή να συνδεθείτε στην online συνεδρία στο zoom. Προσπαθήστε να το εντάξετε ακόμη και στις μέρες όπου η εσωτερική παρακίνηση σας μοιάζει να μηδενίζεται. 

  • Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να μειώσει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.
  • Η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη ενός γρήγορου μεταβολισμού και την καύση περισσότερων θερμίδων ανά ημέρα. Σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και την απώλεια βάρους.
  • Η σωματική δραστηριότητα σας βοηθά να χτίσετε μυς και δυνατά οστά. Μπορεί επίσης να αποτρέψει την οστεοπόρωση.
  • Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό ισχύει ακόμη και σε άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.
  • Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου.
  • Η μέτρια άσκηση μπορεί να παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και να προάγει τη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της προστατεύσει το δέρμα και καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης.

4. Τακτοποιήστε τον χώρο διαβίωσής σας

anavlitikotita-4.jpg

Όταν δεν αισθάνεστε καλά, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να απλώσετε το πλυντήριο, να πλένετε πιάτα ή να συμμαζέψετε το σαλόνι του διαμερίσματος σας. στρογγυλώσω τα ποτήρια νερού που έχουν. Αλλάξτε αυτή τη συνήθεια και θα δείτε πως όπως λέει η guru της οργάνωσης Marie Kondo θα αλλάξει και η ψυχολογία σας. Συνηθίστε στον εαυτό σας να συμμαζεύετε τα πάντα μόλις φεύγετε από ένα χώρο και να είστε βέβαιη πως αυτό θα κάνει τον καθημερινό καθαρισμό πιο ευχάριστο και εύκολο. Οι ειδικοί λένε πως ένα ακατάστατο δωμάτιο οδηγεί σε περισσότερο άγχος και μια οπτική υπενθύμιση ότι η ζωή σας μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με το χώρο σας.