fbpixel

Search icon
Search
Νew Era: Τι είναι τα driverless ubers και ποιοι είναι οι δύο μεγιστάνες που έρχονται να τα αλλάξουν όλα;
LIFE & CAREER

Νew Era: Τι είναι τα driverless ubers και ποιοι είναι οι δύο μεγιστάνες που έρχονται να τα αλλάξουν όλα;

Ο κόσμος εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς και δύο ισχυρές προσωπικότητες διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους


Γίνεται να υπάρξουν ταξί που θα κινούνται αυτόνομα με τους επιβάτες να κάθονται σε ένα VIP lounge, έχοντας άπειρες επιλογές μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού; Με την τεχνολογία να έχει κάνει άλματα και με τον κόσμο να εξελίσσεται και να αλλάζει συνεχώς -όπως φαίνεται- γίνεται (!) και πίσω από αυτό το νέο, step, που... έρχεται βρίσκονται δύο ισχυροί άνδρες: Ο Elon Musk και ο Mate Rimac.

Τι αναμένεται να αλλάξει, εφόσον πράγματι γίνει το επόμενο βήμα και ποια είναι η ρητορική τους; Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε όλες τις απαντήσεις.

Μία νέα εποχή!

Elon Musk vs Mate Rimac

shutterstock-2459603481.jpg

Ζούμε -πλέον- στην εποχή, όπου μέσω ενός και μόνο application, μπορεί να κάνει κανείς τα πάντα. Μπορεί να ελέγξει τη ζωή και την καθημερινότητά του, μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει gadgets μέσα στην κατοικία ή στο χώρο εργασίας του και πλέον, δεν αποκλείεται να μπορεί ακόμη και να κατευθύνει ένα ταξί! Αυτό -τουλάχιστον- φαίνεται πως επιθυμούν δύο ισχυροί άνδρες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας που σκοπεύουν να εισάγουν τα robotaxi στις αστικές μετακινήσεις και στην καθημερινότητά μας. Ο Elon Musk και ο Mate Rimac έχουν μία ξεκάθαρη στόχευση κι αμφότεροι, θέλουν να δημιουργήσουν μία νέα κανονικότητα, μέσα από μία καινοτομία που -αν μη τι άλλο- παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά προκαλεί κι ερωτηματικά.

Για τον πρώτο, δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Tesla, την πιο ισχυρή και πολύτιμη εταιρία παγκοσμίως τη δεδομένη χρονική στιγμή, που αποκτά συνεχώς όλο και μεγαλύτερη δυναμική και βλέπει τις μετοχές της να εκτοξεύονται κι αυτό, είναι μόλις ένα από τα πολλά επιχειρηματικά του σχέδια, με τον Musk να θεωρείται τη δεδομένη χρονική στιγμή ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα αυτού του κόσμου, με μία αμύθητη περιουσία που διαρκώς μεγαλώνει. Όσο για τον Mate Rimac; Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εξελίχθηκε στο πρώτο όνομα στην Ευρώπη σε ότι έχει να κάνει με την ηλεκτροκίνηση και τις νέες τεχνολογίες, έχοντας εκτοξεύσει τις πωλήσεις της Bugatti. Οι δύο άνδρες έχουν το δικό τους όραμα με φόντο την επόμενη ημέρα των μετακινήσεων των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και τα robotaxi βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα τους, θέλοντας να τα εντάξουν στη νέα εποχή αυτού του κόσμου. Πόσο εφικτό είναι -ωστόσο- όλο αυτό;

Τhe big move

shutterstock-2271030965.jpg

To make the long story short, αυτό που ουσιαστικά επιθυμούν να κάνουν, είναι να κατασκευάσουν ένα όχημα που θα χρησιμοποιείται για αστικές μετακινήσεις, το οποίο θα κινείται αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη παρουσίας εντός του οχήματος ενός οδηγού. Στην Καλιφόρνια υπάρχουν ακόμη κι αυτή τη στιγμή start-up που επενδύουν σε αυτό το νέο trend, όπως η Cruise και η Waymo, με τη δεύτερη να παρέχει ήδη τέτοιου είδους υπηρεσίες, ωστόσο, οι experts του χώρου εμφανίζονται σίγουροι πως αυτό που ετοιμάζει τόσο ο Musk, όσο και ο Rimac θα είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερο, με τον δεύτερο να έχει ήδη παρουσιάσει το δικό του robotaxi, με την ονομασία Verne. Το εν λόγω όχημα, διαθέτει -μεταξύ άλλων- ραντάρ και κάμερες και ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο design του, ενώ έχει ανεξάρτητα καθίσματα, μία μεγάλη οθόνη 43 ιντσών και ένα σύστημα infotainment με 17 ηχεία για να γίνει η διαδρομή όσο γίνεται πιο διασκεδαστική.

Οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω και μεταξύ των δύο καθισμάτων υπάρχει μία οθόνη αφής από όπου γίνεται ο έλεγχος των λειτουργιών του οχήματος. Οι επιβάτες, θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να σταματήσουν το robotaxi όποτε αυτοί το επιθυμούν, προκειμένου να αισθάνονται πως έχουν τον πλήρη έλεγχό του, ενώ δεν υπάρχει ούτε τιμόνι, αλλά ούτε και φρένα. Last but not least, το ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι πως θα μπορούν να καλέσουν το robotaxi μέσω μίας εφαρμογής από το κινητό τους τηλέφωνο, έχοντας επιλέξει ήδη τον επιθυμητό εσωτερικό φωτισμό, την θερμοκρασία από τον κλιματισμό κι ακόμη και το άρωμα που θα κυριαρχεί στο εσωτερικό του.

Φυσικά, όλοι περιμένουν την «απάντηση» από την πλευρά του Elon Musk, καθώς είναι δεδομένο πως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τον «αντίπαλό» του να επιβάλλει τη δική του πραγματικότητα τόσο εύκολα. Ο γνωστός μεγιστάνας, έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει το δικό του robotaxi μέσα στον Αύγουστο και όλος ο κόσμος, ειδικοί και μη, αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον το δικό του πλάνο, με φόντο την επόμενη μέρα. Μία επόμενη μέρα, που είναι αρκετά πιθανό να περιλαμβάνει robotaxi δίχως οδηγούς και νέα applications που θα μπουν στη ζωή μας, για να την αλλάξουν ολοκληρωτικά. Είναι αυτό το next step πραγματικά αναγκαίο γ' αυτόν τον κόσμο; Οι λάτρεις της τεχνολογίας πιστεύουν πως, ναι, είναι, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που κάνουν πολλές δεύτερες σκέψεις γύρω από όλο αυτό...