Γεύσεις που εξιτάρουν τον ουρανίσκο, μεθυστικά αρώματα, καινούρια περιβάλλοντα που μας γεμίζουν με αισιοδοξία για μια Θεσσαλονίκη, η οποία δεν εφησυχάζεται και συνεχώς δημιουργεί. Δημιουργεί νέους χώρους, εισάγει καινούριες προτάσεις στον χώρο της γαστρονομίας και καταφέρνει να παραμένει επίκαιρη ό,τι και να γίνει. Λένε ότι στη Θεσσαλονίκη ο αέρας είναι διαφορετικός. Πιο γλυκός, πιο ρομαντικός... Πράγματι, εμείς εδώ συνεχίζουμε να αγαπάμε την πόλη μας, να την εξερευνούμε και να προσπαθούμε με τη σειρά μας να σας συστήνουμε ό,τι πιο φρέσκο πρωταγωνιστεί αυτήν τη στιγμή σε αυτήν. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα SKG New Entries, τα γευτήκαμε, τα αφουγκραστήκαμε, και κάποια από αυτά έχουν μπει ήδη στη λίστα με τα favourites μας.
Ελάτε μαζί μας σε αυτό το νέο, γαστριμαργικό ταξίδι...
Maestratza
Ξεκινώντας από το όνομα, κατανοούμε ότι οι άνθρωποι πίσω από το νέο εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν. Maestratza όπως δεξιοτεχνία, το λέει και η λέξη άλλωστε, και με το που πατήσεις το πόδι σου στον καλόγουστο industrial χώρο του στην οδό Πτολεμαίων 29Β αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι το εκλεπτυσμένο dining πρωταγωνιστεί. Η εμπειρία και η διάθεση των ανθρώπων της Εβόρα Eatery πίσω από αυτό ήταν το «κλειδί» για να δείξουμε άμεση εμπιστοσύνη.
Ένας χώρος διαμορφωμένος με προσοχή στις λεπτομέρειες θα σας χαρίσει ατμοσφαιρικές βραδιές γύρω από ένα καλά στρωμένο τραπέζι. Ελληνική fusion cuisine, με φρέσκιες αγνές πρώτες ύλες, premium κοπές και επιλεγμένες ετικέτες κρασιών. Η μοναδικότητά του κρύβεται στην εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα και στην custom-made ψησταριά του. Επιλέξτε το είτε από νωρίς για ένα ελαφρύ lunch break σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά μέχρι μια απολαυστική έξοδο με φίλους ή την οικογένεια. Μας εντυπωσίασε ο παραδοσιακός ξυλόφουρνός του, όπου ετοιμάζεται καθημερινά φρέσκο ψωμί, που θα θέλετε να πάρετε στο σπίτι. Το καλύτερο; Στο πατάρι του Maestratza δημιουργήθηκε, με την επίβλεψη και διαχείριση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μία πρωτότυπη microfarm για την παραγωγή αρωματικών φυτών, microgreens και σύντομα κάποιων λαχανικών, προϊόντα που τοποθετούν για εσάς στα πιάτα και σίγουρα θα σας ανταμείψουν με τη φρεσκάδα τους.
Info: Πτολεμαίων 29Β, Τηλ.: 2310 555 150, Instagram: @maestranga.skg
Franky's Funky Wine
Με γαλλικό αέρα, αφού το ποιοτικό και αρωματικό κρασί φαίνεται από την πρώτη γουλιά, το Franky's Funky Wine στην Ολυμπίου Διαμαντή 16 θα σας μεταφέρει σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό με θεσπέσιες γεύσεις και υψηλή αισθητική. Έχοντας μια πλήρως ενημερωμένη κάβα με εκλεκτά κρασιά -πάνω από 200 ετικέτες- σε συνδυασμό με τις πιο προσεγμένες γαστρονομικές προτάσεις, δεν θα αργήσει να γίνει το στέκι σας εάν ανήκετε στους food aficionados. Με νεο-μπαρόκ αισθητική, καπιτονέ καναπέδες αλλά και σύγχρονες λεπτομέρειες στη διακόσμηση που κάνουν τη διαφορά, η Θεσσαλονίκη απέκτησε το wine bar που της αξίζει.
Aπό το μενού ξεχωρίζει το φιλέτο black angus αλλά και το king grabs, αλλά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την εξαιρετική burrata και το ιδιαίτερο cheviche του, που συνοδεύουν τέλεια οι αμέτρητες ποικιλίες κρασιών του, από λευκά, ροζέ μέχρι έντονα κόκκινα. Παράλληλα, signatures αλλά και κλασικά cocktails παρελαύνουν από την κάρτα του, ενώ αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο είναι τα χειροποίητα νόστιμα πατατάκια του! Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο winery στέκι θα γίνει το απόλυτο place to be στην πόλη για τους λάτρεις του καλού κρασιού. Το φιλικό κι εξειδικευμένο προσωπικό του θα σας υποδεχτεί από το πρωί για τον καφέ σας μέχρι αργά το βράδυ για το dinner σας υπό τους ήχους του μελωδικού πιάνου και σαξόφωνου.
Info: Ολυμπίου Διαμαντή 16, Τηλ.: 2310 525 333, Instagram: @frankys_funky_wine
Iberico
H βραβευμένη ομάδα του Γλυκάνισου και του MAREA επιστρέφει δυναμικά σε ένα νέο "meat" spot που υμνεί την κρεατοφαγία. Ποτέ άλλοτε οι πιο premium κοπές κρεάτων δεν είχαν τέτοια γεύση! Η εξειδίκευσή του; Να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα, σε ένα απόλυτα comfort περιβάλλον με άρτια αισθητική προσέγγιση. Στη διακόσμηση κυριαρχεί η πέτρα και το μέταλλο, ο χαμηλός φωτισμός, κάνοντας τον χώρο αμέσως να θυμίζει ένα νεοϋορκέζικο industrial loft, με open kitchen ωστόσο που δημιουργεί μια αμεσότητα.
Θα δοκιμάσετε σίγουρα το Jamon Iberico από τα ορεκτικά και την Porchetta Iberico από τα κυρίως του αλλά και τη Black Forest του ονείρου, με ναμελάκα σοκολάτας γάλακτος, αγριοκέρασο και parfait κρέμα με cassis. Η wine list του θα σας ικανοποιήσει επίσης, καθώς οι experts του θα σας κατατοπίσουν με τον καλύτερο τρόπο για το πιο ιδανικό pairing. Plus: Αν αγαπάτε τον πιο comfort χαρακτήρα επιλέξτε να καθίσετε στη μπάρα του που βρίσκεται στο κέντρο του χώρου για small talk και θεϊκά τσιμπολογήματα.
Info: Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρούλια, Τηλ.: 2310 532 800, Instagram: @iberico_skg
Sigma, S-Hotel
Το νέο S-Hotel στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επαναπροσδιορίζει τον όρο Heritage Hotel, καθώς ενσωματώνει στο κτίριό του έναν σημαντικό in situ αρχαιολογικό χώρο και τον συνδέει με την πόλη και τους επισκέπτες της. Το ακόμα πιο συναρπαστικό, όμως, είναι το νέο εστιατόριο Sigma που μας υποδέχεται στο ground floor του ξενοδοχείου: Mε nouvelle cuisine, εκεί συναντιούνται οι πιο ξεχωριστές πρώτες ύλες της Ελλάδας και οι γευστικές παραδόσεις της Μεσογείου που εμπνέουν νέους αυθεντικούς συνδυασμούς. Το all day long café-bar-restaurant του θα αποδειχθεί μια «όαση» στο κέντρο της πόλης, με άφθονο πράσινο.
Σε ένα εκλεπτυσμένο περιβάλλον, μενού και κάβα αποτελούν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορίας, όπως ακριβώς και η ίδια η πόλη μας. Με επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες που συνδέουν τη φύση με τον αστικό πολιτισμό, το Sigma προτείνει μια καινούρια οικουμενική γαστρονομία που πρέπει να δοκιμάσετε!
Info: Καλαποθάκη 5, Τηλ.: 2310 223 334, Instagram: @shotel.gr
Ντοβίλ
Μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμα τις πύλες του, ωστόσο ανυπομονούμε ήδη για την αυριανή ημέρα που θα το κάνει! Στην ιστορική τοποθεσία της Ακτής Ντοβίλ, στο Καραμπουρνάκι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ένας νέος γαστρονομικός προορισμός, το ομώνυμο εστιατόριο Ντοβίλ, ετοιμάζεται να υποδεχθεί όλους τους λάτρεις του ψαριού και των θαλασσινών. Ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα, στην άκρη της θάλασσας, οι απαιτητικοί ψαροφάγοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, από την Παρασκευή 4 Μαρτίου, μοναδικές comfort food προτάσεις μιας απόλυτης seafood φιλοσοφίας.
Το ειδυλλιακό σκηνικό του θα σας ταξιδέψει μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, ενώ ολοκληρώνεται με τον neutral διάκοσμο, στις αποχρώσεις της άμμου αλλά και της θάλασσας. Το μενού, το οποίο το υπογράφει ο chef, Παναγιώτης Δεληθανάσης, είναι βασισμένο σε αγνά, φρέσκα προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και κυρίως από τη Χαλκιδική. Τέλος, τον πλήρως ενημερωμένο κατάλογο έρχονται να απογειώσουν οι περισσότερες από 100 ετικέτες κρασιών αλλά και η μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων, που θα εξιτάρουν όλους τους wine lovers -κι όχι μόνο.
Info: Θεμιστοκλή Σοφούλη 86, Τηλ.: 2310 407 000, Instagram: @aktintovil