fbpixel

Search icon
Search
Need to know: Τι ταλαιπωρεί το δέρμα σας τον χειμώνα;
MAGAZINE

Need to know: Τι ταλαιπωρεί το δέρμα σας τον χειμώνα;

Επιδερμίδα που «τραβάει», ξηρά σημεία κι ερεθισμοί; Κι όμως, για όλα αυτά μπορεί να φταίει απλά ο χειμώνας!


Tα συχνότερα αίτια που πυροδοτούν ή επιδεινώνουν τέτοιου είδους δερματικά συμπτώματα συνδέονται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες ή οι θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους. Ας μάθουμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι τρεις πιθανοί «ένοχοι» που επιβαρύνουν το δέρμα μας τον χειμώνα.

Νο1: Ξηρός αέρας στους εσωτερικούς χώρους

Λόγω της θέρμανσης μέσα στο σπίτι ή στους επαγγελματικούς χώρους, ο αέρας μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα και ερεθισμό στην επιδερμίδα, ιδιαίτερα αν αυτή είναι ευαίσθητη.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να διατηρείς τη ζέστη στο περιβάλλον όπου ζεις ή εργάζεσαι σε -όσο το δυνατόν- πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες. Όποιο θερμαντικό μέσο κι αν χρησιμοποιείς, απόφυγε τους πολύ υψηλούς βαθμούς. Η χρήση κλιματιστικού είναι πιο επιβαρυντική, γιατί ξηραίνει περισσότερο τον αέρα. Ένας υγραντήρας ή ένα μπολ με νερό στον χώρο όπου κοιμάσαι μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, μην ξεχνάς τον καλό καθαρισμό του προσώπου σου στο ξεκίνημα αλλά και στο τέλος της ημέρας και την ενυδάτωσή του με μία κρέμα που του ταιριάζει.

derma.webp

Νο2: Κρύος αέρας στους εξωτερικούς χώρους

Περπατάς αρκετά για να φτάσεις στη δουλειά, περιμένεις ώρα στη στάση το λεωφορείο ή πηγαίνεις μεγάλη βόλτα τον σκύλο σου; Αυτό σημαίνει ότι εκτίθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρύο. Ο ξηρός χειμωνιάτικος αέρας, όμως, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα στα σημεία που είναι εκτεθειμένα, όπως το πρόσωπο και τα χέρια.

Τι να κάνεις: Τις κρύες μέρες φρόντισε να αποφεύγεις την απευθείας έκθεση της επιδερμίδας στον αέρα φορώντας γάντια, κασκόλ και σκούφο. Εξοπλίσου με ειδικό ρουχισμό και αξεσουάρ για την προστασία των χεριών και του προσώπου σου, ιδιαίτερα αν αθλείσαι σε εξωτερικό χώρο. Οπωσδήποτε, πριν βγεις στο κρύο, φρόντισε να φορέσεις την κατάλληλη ενυδατική κρέμα στο πρόσωπο, που έρχεται σε επαφή όλο τον χρόνο με τις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Νο3: Πολύ ζεστό μπάνιο

Μπορεί έπειτα από μια κρύα και δύσκολη μέρα το μόνο που ονειρεύεσαι να είναι να βουλιάξεις στην μπανιέρα μέσα σε πολύ ζεστό νερό, όμως η συνήθεια αυτή μπορεί να αφαιρέσει όλο το προστατευτικό λίπος από το δέρμα σου, προκαλώντας ή εντείνοντας την ξηροδερμία. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και το ντους με καυτό νερό τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπό σου.

Τι να κάνεις: Προτίμησε το χλιαρό κι όχι το πολύ ζεστό νερό, αλλά ούτε και το κρύο. Οπωσδήποτε φρόντισε να ενυδατώνεις σωστά το σώμα και το πρόσωπό σου μετά το μπάνιο, καθώς είναι η στιγμή που η νοτισμένη σου επιδερμίδα μπορεί να «φυλακίσει» περισσότερη υγρασία.

Τι να θυμάσαι; 

Ότι η σωστή και επαρκής ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης για να αποτρέψεις τους ερεθισμούς και την ξηρότητα. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες ενός ενυδατικού ορού στην moisturizing κρέμα ή στο serum σου, άπλωσέ τα με απαλές κινήσεις σε καθαρό πρόσωπο κι απόλαυσε τα οφέλη της ενισχυμένης περιποίησης.



img-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022