fbpixel

Search icon
Search
Νέα Διαγώνιος: Δοκιμάζοντας τα πιο διάσημα σουτζουκάκια της πόλης
CITY VIBES

Νέα Διαγώνιος: Δοκιμάζοντας τα πιο διάσημα σουτζουκάκια της πόλης

Αλλά και ένα σερί από νέα πιάτα που μας αποζημίωσαν


H Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι στις γεύσεις. Φαγητό νόστιμο, της ώρας, με καλή τιμολόγηση σε σχέση πάντα με αυτό που προσφέρει. Αν τουλάχιστον γνωρίζεις, που θα το βρεις. Και το χαιρόμαστε που ακόμη υπάρχουν σβέλτες κουζίνες, μη «αποστειρωμένες». Κουζίνες που ποντάρουν στη δοκιμασμένη συνταγή. Που «σερβίρουν» φιλοξενία, που εξελίσσουν τα πατήματα τους, που έχουν πάντα 2-3 πιάτα εγγυημένα να σερβίρουν. Αυτά που επιδεικνύουν τη σταθερή γεύση. Χωρίς «μπερδέματα». Με μια οικογενειακή, τίμια παράδοση.

Όσες φορές και αν μας έχει φέρει ο δρόμος σε κλασικά, κρεατοφαγικά στέκια, όπως η Νέα Διαγώνιος που από το 2009 βρίσκεται στην οδό Πλαστήρα στην Καλαμαριά, ξέρουμε πάντα ότι ερχόμαστε και φεύγουμε ικανοποιημένοι. Πως ό,τι νέο κι αν δοκιμάσουμε από τον ανήσυχο σεφ και ιδιοκτήτη Ιωάννη Χαντακή, πάντα θα υπάρχει στο τραπέζι μια γενναία μερίδα με αυτά τα κιμπάρικα, αφράτα σουτζουκάκια με μπούκοβο και ριζάκι στο πλάι, που ξετρελαίνουν Βρετανούς και Αμερικάνους και έκαναν το National Geographic Traveler USA να προτείνει το 2013 το εστιατόριο ως "Best Choice".465226-365398950172305-405093767-o.jpg

unnamed-5.jpg
22894178-1565961670116021-362500449763854909-n.jpg


Aλλά και ο μερακλίδικος χειροποίητος γύρος τους. Τραγανιστός και νόστιμος. Σερβίρεται με ωμό κρεμμυδάκι και μαζί με τα σουτζουκάκια και τις υπόλοιπες προτάσεις, το 2018 απέσπασαν διακρίσεις από έντυπα και θεσμούς, όπως τα φετινά Luxury Magazine “Restaurant & Bar Awards”, που τους απέδωσαν τη διάκριση “Best Meat Restaurant 2018”, αλλά και τα “USA Today newspapers Annual Awards 2018”, όπου βραβεύτηκαν ως το “Best Barbecue Restaurant”.

4584057926.jpg

Αν αναρωτιέστε τι θα γευτείτε, εδώ δεν υπάρχουν αλχημείες. Ούτε μαρινάδες. Αλάτι, πιπέρι και λαδάκι βιολογικό. Σταθερή επιλογή στα κρέατα και την πρώτη ύλη ελληνικότατη. Ζύμωμα χωρίς ψωμί και μπαχάρια στα σουτζουκάκια και σωστή προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ στον γύρο σούβλας. Όσο για το συκώτι, είναι επίσης ένα από τα δυνατότερα πιάτα τους. Όσες φορές και αν ρωτήσαμε, πώς αφήνει αυτή τη μεστή και καθαρή γεύση, η απάντηση είναι η ίδια. Όλο το μυστικό βρίσκεται στο τρόπο που του συμπεριφέρεσαι και το ψήνεις. Προσθέτεις και την κατάλληλη στιγμή το φρέσκο τριμμένο πιπέρι και αλάτι καπνιστό Κύπρου, και είναι έτοιμο! Αν το θελήσετε, το ζητάτε σερβιρισμένο με πουρέ γλυκοπατάτας. Έχει γλυκάδα ωραία και του πάει.unnamed-2.jpg

Στα πέριξ, οι πατάτες τους κι αυτή η χειροποίητη Ρωσική με μαγιονέζα και βραστά λαχανικά, είναι καλές επιλογές για να  πάρετε μια πρώτη ατόφια γεύση από «Νέα Διαγώνιο». Όλο βέβαια το μενού είναι ελληνικότατο και πέραν του κρέατος υπάρχουν gluten free εναλλακτικές ή πιάτα χωρίς κρέας. Πάντα όμως με μεσογειακό και ελληνικό πρόσημο. Παραδοσιακό, ψητό τυρί μπάτζο με επίσης ψημένο τυρί Εδέσσης και ντομάτα,πλάι σε πιτάκια με σάλτσα από πέστο βασιλικού, και πόρτο μπέλλο μανιτάρια που ψήνονται στη σχάρα χωρίς να χάσουν την υγρασία και τη ζωηράδα τους, για να δέσουν με δροσερό Κατίκι Δομοκού και πέστο λιαστής ντομάτας. Κρητική Σαλάτα του Καίσαρα με χειροποίητο κοτόπουλο απάκι, φρεσκοψημένα κρουτόν από extra Germe ζύμη από καραμελωμένο φύτρο σιταριού που καταφτάνει από τη Φολέγαδρο, Κρητική γραβιέρα, ντοματίνια και original Caesar dressing. Για αυτές τις γεύσεις θα έρθετε εδώ.

unnamed-7.jpg

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει και επιζητούμε γεύση δροσερή, ρωτήστε τους για τη Σαλάτα που ακούει στο ελληνικότατο «Σίφνος». Βραστή πατάτα, αγγουράκι, ντομάτα, παξιμάδι Κυθήρων, φρέσκο κρεμμυδάκι, ξινομυζήθρα Κρήτης, κάπαρι και ελιές. Με αυτά τα υλικά φτιάχνεται και είναι εγγύηση. Και από όσα μπορέσαμε να ξεκλέψουμε κάνοντας μια γρήγορη ανάγνωση στο νέο μενού που θα είναι διαθέσιμο προσεχώς, στις προτάσεις του Γιάννη Χαντάκη προστίθονται κάτι ιντριγκαδόρικα μπάο μπαν με κοτόπουλο απάκι, μυρωδικά και μαρμελάδα μπέικον που θα δίνει ένταση και γλυκύτητα, αλλά και μους γραβιέρας που ισορροπεί και δροσίζει.

4584057931.jpg

Στην ίδια κουλτούρα και με έμφαση σε Έλληνες παραγωγούς θα δοκιμάσετε φρέσκια, απαστερείωτη μπύρα από μικρές ζυθοποιίες με μαγιές εξαιρετικής ποιότητας. Νήσος από την Τήνο, Red Donkey Σαντορινιά, αλλά και αποστάγματα και κρασιά αξιώσεων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αλλά και μια δική τους ετικέτα. Κρασί εμφυαλωμένο. Λευκό ή ερυθρό ξηρό. Ευχάριστο καλωσόρισμα! Όσο για το «σβήσιμο», είναι γλυκό και είναι σταθερά το ίδιο αμαρτωλό. Σπιτικός κορμός με σοκολάτα γάλακτος και παγωτό βανίλια. Να τους επισκεφτείτε, αξίζει.