Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν τη διατροφή. Ο λόγος είναι απλός: η διατροφή μας αφορά όλους. Στις μέρες μας οι πληροφορίες για τη διατροφή προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης κυρίως, όπου πολλές φορές η αναπαραγωγή των πληροφοριών αυτών είναι λανθασμένη, καθώς διάφοροι «μη ειδικοί» προσθέτουν λίγη από τη δική τους «γνώση και σοφία». Όσο πιο εύκολα δημιουργείται ένας μύθος γύρω από τη διατροφή, τόσο πιο δύσκολη είναι η αποκατάσταση της αλήθειας. Η λύση στο πρόβλημα είναι να απευθύνεστε σε άτομα που έχουν πραγματικές γνώσεις σε θέματα διατροφής και να εμπιστεύεστε μελέτες που έχουν επιστημονικό κύρος και βαρύτητα. Ας δούμε παρακάτω κάποιους από τους επικρατέστερους μύθους γύρω από τη διατροφή και τι πραγματικά ισχύει.
ΜΥΘΟΣ: Η φρουκτόζη έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Η φρουκτόζη και η ζάχαρη περιέχουν τις ίδιες θερμίδες. Η μοναδική διαφορά τους είναι στην ένταση της γλυκύτητας που προσφέρουν, πιο συγκεκριμένα με τη χρήση μικρότερης ποσότητας φρουκτόζης έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με το εάν βάζατε μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης, άρα καταναλώνεται λιγότερες θερμίδες λόγω της μικρότερης ποσότητας που χρησιμοποιείτε.
ΜΥΘΟΣ: Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή. Η υπεροχή της μαύρης ζάχαρης αφορά στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός, ότι έχει μικρότερη επεξεργασία από τη λευκή ζάχαρη.
ΜΥΘΟΣ: Η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Είναι, ίσως, το μοναδικό πρόσθετο τροφίμων το οποίο έχει υποβληθεί σε τόσο πολλούς και εκτενείς ελέγχους ασφαλείας. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο. Μεγάλοι οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θεωρούν, ότι η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής και δε συνδέεται με καρκινογένεση στον άνθρωπο.
ΜΥΘΟΣ: Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, ωστόσο περιέχει και μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών που το καθιστούν υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Να προτιμάτε το μέλι στα ροφήματά σας, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να αυξήσει τη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια.
ΜΥΘΟΣ: Η στέρηση τροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Και όμως το να μην προσλαμβάνετε την ποσότητα τροφής που χρειαζόσαστε ημερησίως μπορεί να σας κάνει να χάσετε το πολύ 1-2 κιλά μέσα σε 7 - 15 ημέρες, διότι παίρνετε πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε. Όμως, θα έχει παροδικό αποτέλεσμα και θα διαταράξει τον μεταβολισμό σας, κάτι που μακροχρόνια θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα και στην υγεία σας.
ΜΥΘΟΣ: Αν κόψετε τους υδατάνθρακες θα χάσετε κιλά
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το σώμα σας λειτουργεί με τους υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος καταναλώνει μόνον μεγάλες ποσότητες γλυκόζης και χωρίς αυτή θα νιώσετε υπερβολική κόπωση, ζάλη και θα έχετε πρόβλημα στην ικανότητα της συγκέντρωσης. Σε ένα θεωρητικό επίπεδο, λοιπόν, ναι, αν κόψετε τελείως τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας έχετε μεγάλη απώλεια υγρών άρα και βάρους αλλά αυτό πρακτικά είναι αδύνατον να γίνει, επειδή χάνονται οι αποθήκες γλυκογόνου από το σώμα σας. Επίσης, με την επανένταξη των υδατανθράκων στη διατροφή σας αυτή η μικρή απώλεια θα αντιστραφεί μέσα σε 1-2 μέρες.
ΜΥΘΟΣ: Όταν κάνετε διατροφή μπορείτε να καταναλώσετε όσα φρούτα θέλετε
Πράγματι, τα φρούτα είναι από τις καλύτερες τροφές και ιδιαίτερα στη χώρα μας είμαστε τυχεροί, καθώς έχουμε μεγάλη ποικιλία επιλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι η υπερβολική κατανάλωση τους θα συμβάλλει στο να πετύχουμε απώλεια κιλών! Σε όλα πρέπει να υπάρχει μέτρο. Μια λογική κατανάλωση φρούτων δεν ξεπερνάει τις 3-4 μερίδες καθημερινά. Επιπλέον, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. γι' αυτό πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός ειδικού.
Info: Ο Κωνσταντίνος Λαζαρίδης - Μαργαρίτης είναι BSc Διατροφολόγος - Διαιτολόγος