fbpixel

Search icon
Search
Mind yoga: η γυμναστική που καταπολεμά το άγχος
WELLNESS

Mind yoga: η γυμναστική που καταπολεμά το άγχος

Γνωρίστε μια φυσική μέθοδο ενάντια στο στρες, καθώς και 6 ασκήσεις για καθαρό μυαλό


Είναι ευρέως και επιστημονικά αποδεκτό, πως το άγχος, καθώς και η νοητική και συναισθηματική πάλη, επηρεάζουν αρνητικά τη συνολική εικόνα της υγείας ενός ανθρώπου. Ως απόρροια αυτής της κατάστασης μπορεί να προκύψουν ποικίλα αρνητικά συμπτώματα, όπως οι ασθένειες, οι πόνοι και οι δυσανεξίες. Η ψυχοσωματική φύση των ασθενειών είναι ένα ιδιαίτερο πεδίο μελέτης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο ένα είδος γυμναστικής που καταπολεμάει το άγχος και το στρες. Ο λόγος για τη mind yoga, η οποία αποτελεί την πιο επαναστατική μέθοδο ανακούφισης από το άγχος και μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα όλων των ηλικιών. Η διαφορά με τη γενικότερη μέθοδο της yoga έγκειται στο γεγονός, ότι η mind yoga βοηθάει στο να αναγνωρίσετε την πηγή του προβλήματος και να το αντιμετωπίσετε ριζικά με ειδικές ασκήσεις, που στοχεύουν αποκλειστικά στη συνεργασία του μυαλού με το σώμα, με στόχο την εξάλειψη του στρες.

Συγκεκριμένα, ο Jonathan Greenberg, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του τμήματος Ψυχιατρικής του Γενικού πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Harvard, υποστήριξε ότι η yoga μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τις διαταραχές άγχους, την κατάθλιψη και την αϋπνία. Όταν, μάλιστα, γίνεται συνδυασμός ασκήσεων για το μυαλό και το σώμα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά θετικά, αφού μόλις το σώμα ηρεμεί, ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα, ότι όλα βαίνουν καλώς. Επίσης, με αυτού του είδους την άσκηση είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά άγχη και να εκπαιδευτείτε προς μια πιο θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων και να χειρίζεστε ευκολότερα τις αρνητικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν μπροστά σας μελλοντικά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από το βιβλίο “Mind Yoga: The simple solution to stress that you've never heard before” της συγγραφέως και coach Mary Schiller.

maxresdefault.jpg

5 τρόποι με τους οποίους καταπολεμάει το άγχος

1. Χαλάρωση του σώματος

Όταν εφαρμόζεται με τον σωστό τρόπο, μπορεί να αποτελέσει μία «αγκαλιά» τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή σας. Συγκεκριμένες κινήσεις μπορούν να επιδράσουν σε ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας ηρεμία και χαλάρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γενική άσκηση Child’s pose, εξαιτίας της ιδιότητάς της να χαλαρώνει τους επινεφρίδιους αδένες και εν τέλει, να δημιουργεί εσωτερική και εξωτερική γαλήνη.

2. Χαλάρωση του νου

Όταν είμαστε αγχωμένοι, μαζί με εμάς το ίδιο συναίσθημα βιώνει και ο εγκέφαλος. Σίγουρα, είναι αρκετά δύσκολο για τον οποιοδήποτε να μάθει να ελέγχει στο μυαλό του και το τι θα σκέφτεται κάθε στιγμή της ημέρας, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η αντικατάσταση όλων των αρνητικών σκέψεων που προκαλούν άγχος με ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ενώ ταυτόχρονα θα βρεθείτε πιο κοντά σε μία κατάσταση ευεξίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για να καταφέρετε αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να ακολουθείτε επανειλημμένα τις εκάστοτε ασκήσεις, ώστε ο εγκέφαλός να αρχίσει να αναπτύσσει σταδιακά νέες συνήθειες και τελικά να προσαρμοστεί σε αυτές. 

yoga.jpg


3. Επικοινωνία ανάμεσα σε μυαλό και σώμα

Όταν αυτά τα δύο συνδέονται, υπάρχει γενικότερα μία αίσθηση αρμονίας στη ζωή κάθε ανθρώπου. Το σώμα στέλνει σημαντικά μηνύματα στον εγκέφαλο κάθε φορά που η πραγματικότητα δεν είναι ευνοϊκή και βρίσκεται εκτός ομαλής λειτουργίας, κάτι που συμβαίνει συχνά σε συνθήκες άγχους. Η mind yoga, λοιπόν, διδάσκει την τεχνική του να ακούτε το σώμα σας και να βελτιώνετε τα αντανακλαστικά σας.

4. Κατανόηση του νου

Επιπλέον, η mind yoga ενεργοποιεί τη συνείδηση και δίνει την ευκαιρία να κατανοήσετε τον τρόπο που αυτή λειτουργεί. Αναπτύσσοντας την επίγνωση του νου, αναφορικά με τα πρότυπα που προκαλούν το άγχος, δίνετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να επηρεάζεται λιγότερο απ' αυτά. Ακόμη, μαθαίνετε να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε το άγχος με άλλους τρόπους, πολύ πιο ευνοϊκούς για την υγεία σας.

5. Απελευθέρωση συναισθηματικής ενέργειας

Αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, ο θυμός και η ενοχή, μπορούν να προκαλέσουν στρες. Στην περίπτωση, όμως, που δεν εκφράζονται, μπορεί να οδηγήσουν και σε ψυχολογική πίεση, η οποία αναπόφευκτα θα εκδηλωθεί στον χώρο του σπιτιού ή της εργασίας και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Μέσω της mind yoga, μπορείτε να απελευθερώνετε τα όποια συναισθήματα, είτε είναι γνώριμα, είτε όχι και έτσι να «καθαρίζει» ο εγκέφαλος από οτιδήποτε ψυχοφθόρο. 

screen-shot-2017-02-19-at-175451.png

6 ασκήσεις για καθαρό μυαλό

  • Αναστρεφόμενες ασκήσεις Asanas

Μεταστρέφοντας το σώμα προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιτυγχάνεται η σωστή μεταφορά αίματος και οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να λειτουργεί πιο αποδοτικά. Επίσης, με αυτή την κίνηση, μαζί με τη σωστή λειτουργία προωθείται και η ανάπτυξη της εγκεφαλικής διαύγειας. 

  • Ασκήσεις ισορροπίας

Γι' αυτή την κίνηση χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο, καλό είναι να αποβάλετε από το μυαλό σας σκέψεις, προβλήματα και καταστάσεις, οι οποίες δεν ευνοούν τη συνολική ψυχολογική σας διάθεση και σας αποσυντονίζουν.

  • Καθιστές ασκήσεις

Αυτές οι ασκήσεις ηρεμούν το σώμα και γενικότερα το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Όταν, μάλιστα, συνδυάζονται με την ορθή αναπνευστική λειτουργία, οδηγούν στην αντιμετώπιση της κόπωσης, της εξάντλησης και αποφέρουν τη διαύγεια του εγκεφάλου. 

yogajulianne.jpg

  • Nadi Shoddana Pranayama

Πρόκειται για τον έλεγχο της αναπνοής μέσα από τρία διαφορετικά μέρη: τη μύτη, το μέτωπο και το στόμα. Μέσα από τη συνεργασία αυτών των τριών μαθαίνετε να αναπνέετε πιο σωστά, με αποτέλεσμα να χαλαρώνετε ολοκληρωτικά. Η συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να γίνει σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση και απαιτεί 10 επαναλήψεις.

  • Kapalabhati Pranayama

Μέσω αυτής της στάσης εκπαιδεύεστε ως προς τη σωστή εισπνοή και εκπνοή, οι οποίες με τη σειρά τους θα προωθήσουν την πνευματική ηρεμία. Αρχικά, πραγματοποιείτε μία σύντομη εισπνοή οξυγόνου, που συνοδεύεται από μία εξίσου γρήγορη εκπνοή. Για να κάνετε σωστά αυτή την άσκηση, πρέπει να βρίσκεστε σε μία άνετη θέση και να ακολουθήσετε μία επανάληψη των 15-45 εκπνοών.

  • Ujjayi Pranayama

Πρόκειται εξίσου για μία μέθοδο εκμάθησης της σωστής εισπνοής και εκπνοής, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι εκάστοτε κινήσεις πρέπει να είναι βαθιές και έντονες. Από τη μία, κάθε εισπνοή ενθαρρύνει την ολική διεύρυνση των πνευμόνων και από την άλλη, κάθε εκπνοή στοχεύει στη σύσφιγξη του λαιμού, καθώς αποβάλλετε αέρα αργά και από τα δύο ρουθούνια. Είναι μία άσκηση, που εκτός από μόνη της μπορεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια των κινήσεων asanas.