fbpixel

Search icon
Search
Μυϊκοί πόνοι μετά την προπόνηση; Έτσι θα ανακουφιστείτε
WELLNESS

Μυϊκοί πόνοι μετά την προπόνηση; Έτσι θα ανακουφιστείτε

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε τις ενοχλητικές κράμπες μετά την γυμναστική


Κατά την διάρκεια της καραντίνας όλο και περισσότεροι άνθρωποι μυήθηκαν σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής εντάσσοντας στην καθημερινότητα τους την άσκηση. Παρόλα αυτά, η ήπια ή η πιο επίπονη μορφή εκγύμνασης ενδέχεται να έχει οδυνηρές επιπτώσεις στο σώμα σας με πιο συχνή την εμφάνιση των μυϊκών πόνων. Επειδή, λοιπόν, έχουμε έρθει και εμείς αντιμέτωπες με το φαινόμενο αυτό ήρθε η ώρα να σας δώσουμε τα «φώτα» μας αποκαλύπτοντας σας εκείνους τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε από το άλγος που προκύπτει μετά την γυμναστική.

Βασικές έννοιες που πρέπει να γνωρίζετε...

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά ορίζοντας τι είναι ο μυϊκός πόνος. Αναλυτικότερα, πρόκειται για μια αναμενόμενη συνέπεια της άσκησης, η οποία δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, καθώς είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που εμφανίζεται περίπου 24-48 ώρες μετά από την προπόνηση. Το μυϊκό πιάσιμο δεν αφορά μόνο τους αρχάριους, αλλά ακόμα και τους επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι σε οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος που έχουν θέσει στην προπόνηση τους, ενδέχεται να νιώσουν ανάλογες ενοχλήσεις.

Αυτό συμβαίνει, γιατί ακόμα και η μικρότερη παραλλαγή μιας άσκησης μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιες μυϊκές ίνες για πρώτη φορά. Ωστόσο, η ένταση του άλγους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η φυσική κατάσταση του αθλούμενου, η διάρκεια της γυμναστικής, αλλά και ο ρυθμός της.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε;

Μετριάστε την ένταση της άσκησης

shutterstock-1913230201.jpg

Αν την αμέσως επόμενη ημέρα που έχετε προγραμματίσει την προπόνηση σας αισθανθείτε έντονους μυϊκούς πόνους, τότε καλύτερα να μειώσετε την ένταση του προγράμματος σας, προτιμώντας ήπιες, χαλαρές ασκήσεις. Παρόλα αυτά, αν το άλγος που αισθάνεστε είναι δυσβάσταχτο, αποφύγετε να ασκηθείτε για μια ημέρα και όταν επιστρέψετε στο πρόγραμμα σας μην πιέσετε ιδιαίτερα τον εαυτό σας.

Μην διστάσετε να κάνετε μασάζ

shutterstock-514423459.jpg

Το μασάζ στην περιοχή όπου αισθάνεστε έντονη ενόχληση μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων. Οι μαλάξεις βοηθούν το αίμα να τροφοδοτήσει τους μυς με εκείνες τις ουσίες που χάθηκαν, εξαιτίας της έντονης άσκησης και να σας καταπραΰνουν σημαντικά από την δυσφορία. Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη κατέδειξε πως δεν βοηθούν όλα τα είδη μασάζ στην καταπολέμηση του πόνου, για αυτό αν έχετε την δυνατότητα μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Μπάνιο επειγόντως

shutterstock-737543779.jpg

Όταν κάνετε το μπάνιο σας προτιμήστε το νερό να βρίσκεται σε χλιαρή προς ζεστή θερμοκρασία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσετε τους καταπονημένους σας μυς. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στην επίμαχη περιοχή μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και να συμβάλλει στην ανάπλαση του τραύματος σας.

Θερμαντικά gel

shutterstock-1761247145.jpg

Οι θερμαντικές κρέμες εφαρμόζονται κατά κύριο λόγο σε χρόνιους πόνους ή εκεί όπου υπάρχει κάποιος μυϊκός σπασμός, ενώ αξίζει να γνωρίζετε πως συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση της περιοχής και στην ταχύτερη κυκλοφορία του αίματος. Συνεπώς, συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να επιλέξετε το προϊόν που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Κατανάλωση πρωτεΐνης

shutterstock-1264839352.jpg

Έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές το πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης ύστερα από την προπόνηση. Ακόμα, λοιπόν, και μετά από το πιάσιμο καλό θα ήταν να μην την παραλείψετε, καθώς θα βοηθήσει στην επούλωση των τραυματισμών σας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως το δεδομένο θρεπτικό συστατικό αποτελεί το κυρίαρχο δομικό στοιχείο των μυών. Ορισμένες τροφές, από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε πρωτεΐνη είναι το αυγό, το ψάρι, οι μπάρες δημητριακών που είναι εμπλουτισμένες με αυτήν και το κοτόπουλο.

Foam roller

shutterstock-1390734506.jpg

Ίσως να το ακούτε για πρώτη φορά, όμως αξίζει να το γνωρίσετε καλύτερα. Το foam roller είναι ένας κυλινδρικός σωλήνας συμπιεσμένου αφρού που χρησιμοποιείται εκτενώς στην μείωση του πόνου, την αύξηση της σωματικής ευελιξίας, αλλά και την εξάλειψη των μυϊκών κόμβων. Η βασική του χρήση είναι η διάταση, όμως μπορεί να ενταχθεί στην προθέρμανση, την αποθεραπεία και τα ιατρικά προγράμματα. Επομένως, αν επιθυμείτε να ανακουφιστείτε πλήρως μπορείτε να ξαπλώσετε επάνω του και να ρολάρετε στο σημείο εκείνο που αισθάνεστε δυσφορία. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να νικήσετε αποτελεσματικό τον πόνο, καθώς θα εντείνετε την κυκλοφορία του αίματος στην επίμαχη περιοχή.

Από τα παραπάνω κατανοούμε, πως οι μυϊκοί πόνοι είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι, όχι μόνο οι αρχάριοι, αλλά και οι επαγγελματίες αθλητές. Επομένως, αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο πρέπει να σας ανησυχήσει, καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν σχετίζεται άμεσα με την φυσική σας κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις. Για να ανακουφιστείτε πλήρως επιλέξετε αυτόν τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα, ενώ αν το άλγος δεν υποχωρεί συμβουλευθείτε έναν ειδικό.