fbpixel

Search icon
Search
Μηδενικές θερμίδες: Ποιες τροφές ανήκουν σε αυτήν κατηγορία;
TASTE

Μηδενικές θερμίδες: Ποιες τροφές ανήκουν σε αυτήν κατηγορία;

Κι όμως υπάρχουν!


Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να εντάξουν στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα τις τροφές εκείνες που έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες. Έτσι, αυτός ο αέναος αγώνας συνεχίζεται όλο και πιο έντονα, ιδιαίτερα για εκείνους που πασχίζουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος με κάθε δυνατό τρόπο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα που έχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες; Εμείς είμαστε εδώ για να σας λύσουμε όλες τις πιθανές απορίες. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα!

Μήλα

shutterstock-1115705399.jpg

Τα μήλα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και εύγευστα. Εκτός αυτού όμως έχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ σας χορταίνουν, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, για ένα επαρκές χρονικό διάστημα εάν συνδυαστούν σωστά και με κάποια άλλη τροφή. Συγκεκριμένα, το δεδομένο φρούτο έχει 57 θερμίδες ανά 125 γραμμάρια, δηλαδή περίπου ένα φλιτζάνι.

Μπρόκολο

shutterstock-254431645.jpg

Το συγκεκριμένο σταυροειδές λαχανικό είναι ένα από τα πιο θρεπτικά που μπορείτε να βρείτε. Για αυτόν τον λόγο αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας είτε ως συστατικό στις αλμυρές σας συνταγές, είτε ως αυτούσια πηγή θρεπτικών ουσιών. Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη του είναι και χαμηλό σε θερμίδες, καθώς 90 γραμμάρια μπρόκολου αντιστοιχούν μόνο σε 30 θερμίδες, ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Καρότα

shutterstock-446738386.jpg

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα καρότα με την καλή όραση, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α. Ωστόσο, εκτός των πολλών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η τακτική κατανάλωση του, πρέπει να γνωρίζετε πως το δεδομένο λαχανικό έχει μόνο 53 θερμίδες ανά μια μερίδα 128 γραμμαρίων.

Αγγούρι

shutterstock-1008313948.jpg

Το αγγούρι είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό και προτιμάται από τους περισσότερους ανθρώπους που επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, καθώς έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ενώ 100 γραμμάρια αντιστοιχούν μόνο σε 15 θερμίδες.

Grapefruit

shutterstock-398731675.jpg

Το grapefruit είναι ένα υποτροπικό εσπεριδοειδές γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση του. Διαθέτει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ασβέστιο και βιταμίνη C, ενώ μια μερίδα 100 γραμμαρίων αντιστοιχούν σε 42 θερμίδες.

Μαρούλι

shutterstock-1397056013.jpg

Οι περισσότερες σαλάτες έχουν ως κύριο συστατικό τους το μαρούλι, το οποίο έχει ελάχιστες θερμίδες (14 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Καρπούζι

shutterstock-337486829.jpg

Το φρούτο που είναι συνυφασμένο με την πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλές θερμίδες (30 θερμίδες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων). Αξίζει να γνωρίζετε πως το καρπούζι μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία, να ενυδατώσει τον οργανισμό, αλλά και να προάγει την υγεία της επιδερμίδας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες προτεινόμενες συνταγές, χαμηλές σε θερμίδες που περιέχουν ορισμένα από τα προαναφερθέντα φρούτα και λαχανικά.

Super δροσιστικό smoothie με καρπούζι, φράουλα και ginger

shutterstock-423253309.jpg

Υλικά

  • 450 γρ. καρπούζι, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
  • 400 γρ. φράουλες, παγωμένες, κομμένες στα 4
  • 2 κ.γ. ginger, φρέσκο, τριμμένο με το ζουμί του
  • χυμό lime

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις φράουλες αφαιρώντας τα κοτσάνια τους. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια από το καρπούζι. Περνάμε όλα τα υλικά από το μπλέντερ για τουλάχιστον 3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μοιράζουμε σε 4 ποτήρια και σερβίρουμε αμέσως με παγάκια.

Θερμιδική αξία: 83

Πεντανόστιμη σαλάτα με μαρούλι, σπανάκι και φράουλες

shutterstock-1523718314.jpg

Υλικά

  • 200 γρ. σπανάκι baby
  • 1 μαρούλι, φριζέ, κομμένο σε κομμάτια
  • 250 γρ. φράουλες
  • 2 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 7 κ.γ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα, ντιζόν
  • 1 κ.γ. Σπιτική μαγιονέζα (προαιρετικά)
  • αλάτι, λίγο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μαζί το λάδι, τη μουστάρδα, το ξίδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μια ωραία σάλτσα ενώ ανακατεύουμε. Αν πήξει πάρα πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό. Ραντίζουμε τη σαλάτα μας.

Θερμιδική αξία: 170

Πανεύκολο carrot cake που αξίζει να δοκιμάσετε

shutterstock-1767958637.jpg

Υλικά

  • 1 ποτήρι (του νερού) καρότο χοντροκομμένο
  • 1 ποτήρι μήλα χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
  • ½ ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 3 ποτήρια αλεύρι μαλακό
  • ½ ποτήρι κονιάκ
  • Από ένα κουταλάκι του γλυκού baking powder, κανέλλα και σόδα μαγειρικής
    Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού


Εκτέλεση
Χτυπάτε καλά όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπoλ το αλεύρι και στη συνέχεια σιγά-σιγά το μείγμα από το μπλέντερ και ζυμώνετε πολύ καλά. Το βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι ή φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 45 λεπτά έως μία ώρα.

Θερμιδική αξία: 250

Το ζητούμενο είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς να έχετε ενοχές για τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Άλλωστε, όπως έχουμε προαναφέρει το «κλειδί» της επιτυχίας είναι να δρούμε πάντοτε με γνώμονα το μέτρο και να προσπαθούμε να μετατραπούμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.