fbpixel

Search icon
Search
Μια ξύλινη κατοικία με φόντο τις όχθες του ποταμού Βιστούλα στην Πολωνία γίνεται ένα ονειρικό καταφύγιο μέσα στη φύση
MAGAZINE

Μια ξύλινη κατοικία με φόντο τις όχθες του ποταμού Βιστούλα στην Πολωνία γίνεται ένα ονειρικό καταφύγιο μέσα στη φύση

Από την οποία επαναχρησιμοποιεί πολύτιμα στοιχεία με μια σύγχρονη design ματιά


H ζωή σ’ ένα ξύλινο σπίτι περιτριγυρισμένο από τη φύση ήταν πάντα το όνειρο της Katarzyna Pielaszkiewicz. Ακολουθώντας το, λοιπόν, η αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, σχεδιάστρια και αναστηλώτρια δημιούργησε, μαζί με την οικογένειά της, το δικό τους καταφύγιο στην αγκαλιά του δάσους, με μεγάλο σεβασμό στο παλιό κτιριακό αποτύπωμα της περιοχής και το γύρω τοπίο. Με ξύλινη επένδυση, ιστορικά δοκάρια και επαναχρησιμοποιημένα τούβλα, η κατοικία Tilia, στο μαγευτικό σημείο του δέλτα του ποταμού Βιστούλα, έχει χτιστεί στα ίχνη της Ιστορίας των γύρω χωριών.

urlaubsarchitektur-tilia-interior-06-credit-justyna-szyszka.jpg

H νεόκτιστη κατοικία νότια του κόλπου του Γκντανσκ είναι ένας διακριτικός συνδυασμός παλιών υλικών που χρησιμοποιούνται ξανά, μοντέρνας αρχιτεκτονικής και σύγχρονου σχεδιασμού. Εξωτερικά, το κτίσμα θυμίζει δύο αποθήκες που συνδέονται μεταξύ τους με μεγάλες γυάλινες προσόψεις. Η κατασκευή και οι εσωτερικές επενδύσεις έγιναν σε μεγάλο βαθμό από οικοδομικά υλικά πρώην αχυρώνων και σπιτιών της περιοχής, καθώς κι από θραύσματα ενός γειτονικού θολωτού κτιρίου 200 ετών. Τα δοκάρια της οροφής, ύψους 11 μέτρων, τα οποία προέρχονται από ένα χυτήριο στο Grudziądz, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

urlaubsarchitektur-tilia-interior-20-credit-justyna-szyszka.jpg

Η κατοικία πήρε το όνομα “Tilia” από τις δύο φλαμουριές που φυτρώνουν κοντά στο σπίτι, ενώ και τα λατινικά ονόματα των τεσσάρων δωματίων που περιλαμβάνει υπογραμμίζουν την αναφορά στα ισάριθμα στοιχεία της φύσης. Στο ισόγειο κυριαρχεί το ξύλο, που σε κάποια σημεία έχει αλλοιωθεί από τις καιρικές συνθήκες, και όλα τα δωμάτια είναι διαμορφωμένα με λιτές κατασκευές σε γήινα χρώματα, με έμφαση στις αποχρώσεις του γκρι. Αποπνέοντας την αισθητική της φύσης, οι άνετοι χώροι του καθιστικού που βρίσκονται στον πρώτο όροφο είναι διακοσμημένοι με στοιχεία παλιού ξύλου σε λευκούς και γκρι τόνους. Γεμάτα φως και με θέα το πράσινο, τα παράθυρα αναδεικνύουν το γύρω τοπίο, ενώ οι ηλιόλουστες βεράντες γίνονται ιδανικά σημεία για να απολαύσει κανείς τη γαλήνια φύση.

urlaubsarchitektur-tilia-exterior-05-credit-justyna-szyszka.jpg

Ολόκληρη η κατοικία είναι επιπλωμένη με πάγκους, τραπέζια και κρεβάτια που η designer και ιδιοκτήτρια, Katarzyna Pielaszkiewicz, δημιούργησε από ανακυκλωμένη βελανιδιά και τέφρα και συμπληρώνονται από μοντέρνα έπιπλα. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ευρύχωρος κήπος με οπωροφόρα δέντρα και μελίσσια. Η ίδια η Katarzyna το περιγράφει ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν πιο κοντά με τον εαυτό τους, τη φύση και την ιστορία.

urlaubsarchitektur-tilia-interior-10-credit-justyna-szyszka.jpg
Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Φωτογραφία: Justyna Szyszka

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023