fbpixel

Search icon
Search
Μια βικτωριανή βίλα στο νότιο Λονδίνο που συνδυάζει την vintage αισθητική με τις μοντέρνες λεπτομέρειες
INTERIORS

Μια βικτωριανή βίλα στο νότιο Λονδίνο που συνδυάζει την vintage αισθητική με τις μοντέρνες λεπτομέρειες

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια του Peter Mikic


Η αρχιτεκτονική της παλιάς Αγγλίας φημίζεται για τις βικτωριανές αναφορές και το αρχοντικό design, κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε από εικόνες παρελθοντικών κατοικιών αλλά κι ελάχιστων που διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Με μια γρήγορη ματιά, μας κάνει εντύπωση η πληθωρική διακόσμηση και τα statement κομμάτια που μαρτυρούν ιστορίες περασμένων αιώνων, χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στο interior design, παρά τη vintage αισθητική που επανέρχεται σταδιακά.

Σε αυτό ακριβώς βασίστηκε ένα ζευγάρι Άγγλων που θέλησε να σκιαγραφήσει το μέλλον του σε ένα τέτοιο σπίτι που θα τους κέντριζε το ενδιαφέρον: στη βικτωριανή αισθητική που τόσο αγαπά, θυμίζοντάς τους τις παιδικές τους στιγμές στα σπίτια των γιαγιάδων τους. Ψάχνοντας στις ιστορικές γειτονιές του Λονδίνου, λοιπόν, κατάφεραν να βρουν έπειτα από πολλή αναζήτηση την κατοικία των ονείρων τους και να ξεκινήσουν να τη διαμορφώνουν σύμφωνα με το προσωπικός τους γούστο και παραμένοντας πιστοί στις τακτικές διακόσμησης που επικρατούσαν κατά το παρελθόν.

194-1075x.jpg

Κοντά σε ένα από τα πιο καταπράσινα πάρκα του δυτικού Λονδίνου, η βίλα αυτή χτίστηκε περίπου το 1860, γι' αυτό και οι φθορές του χρόνου ήταν έντονες, σε σημείο που σχεδόν δεν επέτρεπαν την παραμονή του ζευγαριού. Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι δυο τους λάτρεψαν τη μοναδική του όψη, ανέθεσαν την ανακαίνισή του κτίσματος στον διακεκριμένο Peter Mikic, που μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα λίγων μηνών έκανε τους χώρους εντελώς κατοικήσιμους με μια αύρα που σπάνια συναντά κανείς στη σημερινή διακόσμηση.

Αφού είδαν την αρχοντική βίλα να παίρνει και πάλι μορφή, θέλησαν να δώσουν το στίγμα τους στο όλο design και να συνδυάσουν το victorian style με τη λειτουργικότητα και τα έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Ξεκίνησαν, έτσι, να δίνουν «χαρακτήρα» σε κάθε χώρο που να δημιουργούν ένα υπέροχο «παιχνίδι» με τις pop αποχρώσεις, τα μινιμαλιστικά μεταλλικά στοιχεία και πάντα την timeless αρχιτεκτονική οπτική της Αγγλίας του 19ου αιώνα.

Κι επειδή μια ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση του σπιτιού θα στερούσε την αίγλη του παρελθόντος, το ζευγάρι τόνισε στον Mikic την έντονη επιθυμία του να παραμείνουν ορισμένα σημεία άθικτα και ίσως αυτό να ήταν το «κλειδί» της επιτυχίας για την ολική διακόσμηση, που έχει τον τρόπο να αφήνει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό και να τους ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τους experts που δραστηριοποιούνται στον χώρο της σχεδίασης.

198-2.jpg

Σημαντική, επίσης, είναι και η ύπαρξη των ξύλινων επιφανειών σε κάθε δωμάτιο, ενισχύοντας το κλίμα «ζεστασιάς» που είναι διάχυτο σε κάθε σημείο, καθώς οι θερμές αποχρώσεις είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που κινήθηκε ο αρχιτέκτονας και διακοσμητής. Οι χρυσές λεπτομέρειες, τέλος, «δένουν» αριστουργηματικά με το όλο concept, δικαιώνοντας πραγματικά τις φιλοδοξίες που είχε το εξ αρχής το ζευγάρι και κάνοντάς το να φανταστεί την υπόλοιπη ζωή του μέσα σε αυτό και να θελήσει να μεγαλώσει τους απογόνους που θα έφερνε μελλοντικά στον κόσμο.

Δείτε στη gallery ένα προς ένα τα σημεία της εκπληκτικής αυτής κατοικίας!

Φωτογραφίες: House & Garden