fbpixel

Search icon
Search
Μια σπάνια έκθεση αφιερωμένη στη δυναστεία του Ραμσή φθάνει στο Παρίσι
ARTS & CULTURE

Μια σπάνια έκθεση αφιερωμένη στη δυναστεία του Ραμσή φθάνει στο Παρίσι

Την άνοιξη του 2023 το Grande halle de la Villette θα φιλοξενήσει περισσότερα από 180 ξεχωριστά αντικείμενα


Μια εποχή συνδεδεμένη με την πολυτέλεια και την περίτεχνη αρχιτεκτονική. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τεχνίτες διακρίνονταν για τη δεξιοτεχνία και τη μαεστρία τους όσον αφορά την κατασκευή των ανακτόρων. Η σπάνια περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο "Ramses, ο χρυσός των Φαραώ" ταξιδεύει με επόμενο σταθμό το Παρίσι και το μυθικό Grande halle de la Villette. Τον Απρίλιο του 2023 σπάνιες συλλογές, που συχνά συνδέονται με το Μουσείο του Καΐρου, περιμένουν το κοινό για εξερεύνηση. Πρώτος της σταθμός ήταν το Μουσείο Φυσικών Επιστημών στο Χιούστον το Νοέμβριο του 2021. 

Η δυναστεία του μεγάλου Αιγύπτιου ηγέτη διήρκεσε από τον 13ο μέχρι τον 11ο αιώνα π.Χ. και διακρίθηκε για την υψηλή τέχνη και χρυσοχοϊα. Ο Ραμσής και ο Χρυσός των Φαραώ θα συγκεντρώσουν βασιλικές μάσκες, φυλαχτά, σαρκοφάγους, κοσμήματα (συμπεριλαμβανομένου ενός δαχτυλιδιού που φέρει την εικόνα της βασίλισσας Νεφερτίτη και ένα περιδέραιο από τραχιά μαργαριτάρια που χρονολογούνται από το 1550 π.Χ.), καθώς και ένα αμνημόνευτο άρωμα. Σημαντικό στιγμιότυπο αποτελεί ένα άγαλμα του Φαραώ Χεφρήν, το αρχαιότερο έργο σε καθαρό χρυσό που προσφέρθηκε στο βασιλιά. 

01-abu-simbel-temple-wide-shot-1-1024x683.jpg
Ο ναός Abu Simbei στην Αίγυπτο, με την είσοδο σε δύο ογκώδεις, λαξευμένους σε βράχο ναούς που πλαισιώνονται από τέσσερα κολοσσιαία αγάλματα ενός καθιστού φαραώ Ραμσή Β'. Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του Μουσείου Φυσικών Επιστημών του Χιούστον.

Μια αποκλειστική ευκαιρία ανακάλυψης της ζωής του Ραμσή. Τόσο πολεμιστής που προσπαθούσε να ανακατακτήσει τα χαμένα εδάφη της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας, όσο και διαπραγματευτής της πιο διάσημης συνθήκης ειρήνης της αρχαιότητας, ή ακόμη και οικοδόμος του Εχίπτου των Φαραώ,' εξακολουθεί να είναι το ίδιο συναρπαστικός. Η ζωή του, η βασιλεία του και η κληρονομιά του έχουν την τιμητική τους σε αυτή την συναρπαστική εγκατάσταση. Και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την περίφημη επανανακάλυψη του 1881 ενός νεκροταφείου στη νεκρόπολη των Θηβών, όπου ο Ραμσής θάφτηκε μαζί με άλλες βασιλικές μούμιες.

06-ramses-the-great-and-the-gold-of-the-pharaohs-photo-41-1024x683.jpg
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Μουσείου Φυσικών Επιστημών του Χιούστον

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υψηλή τεχνολογία, που έχει αξιοποιηθεί για την ανασύνθεση της καθημερινής ζωής των υψηλών Αιγυπτίων αξιωματούχων. Η εμπειρία εικονικής πραγματικότητας θα συνοδεύεται από μια εξερεύνηση του υπέροχου ναού του Abu Simbel και του τάφου της Nefertari. Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος των εκθέσεων παγκόσμιας κληρονομιάς, John Norman, έχει δηλώσει: "Αυτή η διεθνής περιοδεύουσα έκθεση παρουσιάζει πολλά θαύματα που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ άλλα μουσεία". Αντίστοιχα, ο Mostafa Waziri , Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, επισημαίνει: "Είναι ζωτικής σημασίας η Αίγυπτος να μοιράζεται τους ιστορικούς θησαυρούς της σε τέτοιες εκθέσεις. Η έκθεση αντικέ αντικειμένων καθιστά έτσι δυνατή τη δημιουργία χρηματοδότησης με στόχο την προστασία και την αποκατάστασή τους. Παίζουν και το ρόλο των πρεσβευτών της Αιγύπτου στον κόσμο".

Παρακολουθήστε το preview της έκθεσης: 

Info: 211 Av. Jean Jaurès, 75019 Paris, από τις 7 Απριλίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2023