fbpixel

Search icon
Search
Μια πρακτική για να βρείτε το νόημα στα όνειρά σας
PSYCHOLOGY

Μια πρακτική για να βρείτε το νόημα στα όνειρά σας

Τι στην ουσία σημαίνουν και τι ρόλο μπορούν να παίξουν στη ζωή μας


Είτε τα όνειρα είναι απλώς τυχαία ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλό μας, είτε ο Carl Jung είχε δίκιο γι' αυτό, δεν θα πάψουμε ποτέ να αναρωτιόμαστε: Τι στην ευχή σημαίνουν; 

Η Mimi Young, θεραπεύτρια και πνευματική επικοινωνήτρια, βοηθά τους ανθρώπους να συνδεθούν με τα όνειρά τους, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην εσωτερική τους σοφία. Πολλά από αυτά αντιπροσώπευαν εμπόδια στις σχέσεις και την εργασία. Άλλα, προσωπικά χαρίσματα και ταλέντα. Αν και η καθοδήγηση από έναν επαγγελματία μπορεί να είναι χρήσιμη, η βασική πρακτική της ονειροθεραπείας είναι ουσιαστικά η οικοδόμηση ενός προσωπικού διαλόγου με τα όνειρά σας, τον οποίο μπορείτε να κάνετε ακόμα και μόνοι στο σπίτι. Η Young παρουσιάζει στο goop.com τη δική της διαδικασία ερμηνείας σε τέσσερα βήματα, τα οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Bonus: το τελετουργικό της πριν από τον ύπνο για να εμπνέει όνειρα με νόημα.

Ο ορισμός ενός ονείρου

annie-spratt-mtbsjmc4rt0-unsplash.jpg

Οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας που έρχεται όταν κοιμάστε. Δεν χρειάζεται να είναι μια αφήγηση με αρχή, μέση και τέλος. Δεν χρειάζεται καν να είναι κάτι οπτικό. Ορισμένα όνειρα βασίζονται σε ήχο - άλλα έχουν περισσότερο την αίσθηση μιας εντύπωσης, μια αίσθησης ή ενός συναισθήματος.

Η διαδικασία της ονειροθεραπείας έχει να κάνει με την εξερεύνηση, όχι με την τελειότητα. Κανένα όνειρο δεν έχει ένα και μοναδικό νόημα και δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει να κάνει με την ανάπτυξη της σχέσης σας με τα όνειρα και με το να μάθετε να τα εμπιστεύεστε ως μια μορφή πνευματικής, διαισθητικής σοφίας. 

- the steps - 

1. Ανάκληση και προβληματισμός 

Όταν ξυπνήσετε, ενώ είστε ακόμα στο κρεβάτι - δηλαδή, πριν αλληλεπιδράσετε με οτιδήποτε θα μπορούσε να σας αποσπάσει την προσοχή - συντονιστείτε με το αν αισθάνεστε έντονα συναισθήματα ή αισθήσεις στο σώμα σας. Ίσως εντοπίζετε άγχος ή μπορεί και να αισθάνεστε καλά. Είναι άνετο ή άβολο;

Στη συνέχεια, σκεφτείτε καλά οποιαδήποτε ανάμνηση έχετε από τα όνειρά σας. Θυμάστε κάποια βασικά συμπεράσματα, συναισθήματα ή χαρακτήρες; Ποιες ιδιαιτερότητες έχετε διατηρήσει; Η επανάληψη του ονείρου στο μυαλό σας, ενώ είναι ακόμα φρέσκο, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τις λεπτομέρειες, οι οποίες θα είναι σημαντικές στο επόμενο βήμα.

toa-heftiba-zu7a1gcsjze-unsplash.jpg

2. Καταγραφή

Καταγράψτε τα βασικά σημεία του ονείρου σας. Ενώ κάποιοι συνιστούν να κρατάτε ένα σημειωματάριο και ένα στυλό δίπλα στο κρεβάτι και να γράφετε με το χέρι, αυτός δεν είναι συνήθως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δακτυλογραφούν πιο γρήγορα από ό,τι γράφουν. Γι' αυτό μη διστάσετε να πιάσετε το τηλέφωνό σας και να κρατήσετε τις σημειώσεις σας ψηφιακά. Ή ηχογραφήστε ένα φωνητικό σημείωμα.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις 

  • Υπήρχε αφηγηματική δομή; Ποια ήταν αυτή η ιστορία;
  • Τι συναισθήματα βιώσατε;
  • Ποια σύμβολα εμφανίστηκαν; Κάποια στοιχεία που αναγνωρίζετε από προηγούμενα όνειρα;
  • Ποιες είναι οι αρχικές σας σκέψεις για το τι μπορεί να σημαίνει;

3. Συνδεθείτε με αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας σας 

Τα όνειρα μπορεί να λειτουργήσουν ως ανατροφοδότηση ή προειδοποίηση, ή μπορεί να σας βοηθήσουν να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να βρείτε λύση σε ένα πρόβλημα. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια μορφή μαντείας, προβλέποντας τι θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί στο μέλλον.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβετε ένα μήνυμα πίσω από το όνειρό σας. Σκεφτείτε το κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, γνωρίζοντας ότι μπορεί να έχετε μια στιγμή διορατικότητας στη δουλειά ή σε μια πεζοπορία ή στο σουπερμάρκετ. Μπορεί να χρειαστούν λίγες ώρες ή ακόμα και μία ολόκληρη μέρα για να σας κάνει κάτι «κλικ». Κάντε υπομονή και συνεχίστε να επιστρέφετε σε αυτό. Κατά κανόνα, ένα όνειρο αξίζει να το διερευνήσετε περαιτέρω όταν νιώθετε ότι μπορεί να κρύβει κάτι πολύτιμο. 

lefteris-kallergis-4de0dxokcew-unsplash.jpg

4. Αφήστε το όνειρο να σας καθοδηγήσει

Θυμηθείτε ότι είναι γραφτό να είμαστε σε επαφή με τα όνειρά μας - είναι το ενσωματωμένο «μαντείο» μας. Καθώς προσθέτετε πληροφορίες σχετικά με αυτά στο ημερολόγιό σας, ίσως αρχίσετε να αναγνωρίζετε μοτίβα. Ας πούμε ότι έχετε ένα συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο όνειρο, όπου σας κυνηγούν, αλλά δεν τρέχετε. Περπατάτε. Φαίνεστε ήρεμοι, σαν να μην θέλετε να μάθει κανείς ότι συμβαίνει αυτή η καταδίωξη. Θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε ότι αφορά το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό. Τότε μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε στον εαυτό σας σχετικές ερωτήσεις. Νιώθετε την ανάγκη να συμμορφωθείτε; Φοβάστε ότι οι άνθρωποι θα σας απορρίψουν αν δείξετε περισσότερο τον εαυτό σας; 


Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ 


Πριν κοιμηθείτε, ανάψτε ένα κερί και καθίστε ήρεμα. Κάψτε λίγο φασκόμηλο.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να συντονιστείτε με τις εσωτερικές σας σκέψεις. Κάντε ένα αίτημα ή θέστε μια ερώτηση για τα όνειρά σας. Περιορίστε την μέχρι η εστίαση να είναι πολύ έντονη. Αν είναι πολύ στοχευμένη, μπορεί να καταλήξετε σε ένα όνειρο που απαντάει στα αιτήματά σας.

Σημειώστε τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί. Μόνο μία ή δύο προτάσεις - κρατήστε το λιτό. Σβήστε το κερί, βάλτε αυτό το φύλλο χαρτιού στη μαξιλαροθήκη σας και πηγαίνετε για ύπνο. Τώρα θα είστε ανοιχτοί σε ένα μήνυμα που μπορεί να σας έρθει.

Να ξέρετε ότι μπορεί να μην περάσει εκείνη τη νύχτα. Μερικές φορές αυτό το φύλλο χαρτιού μένει στη μαξιλαροθήκη για μερικές μέρες, μια εβδομάδα ή ακόμα και για έναν πλήρη κύκλο της σελήνης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. (Θυμηθείτε, το φεγγάρι και τα όνειρα είναι στενά συνδεδεμένα.)