fbpixel

Search icon
Search
Μια μυσταγωγική κατοικία στα Κύθηρα είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό θα δείτε σήμερα
MAGAZINE

Μια μυσταγωγική κατοικία στα Κύθηρα είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό θα δείτε σήμερα

Αναγέννηση και νησιώτικο φως


Η παλαιά οικία «Αρώνη» στα Αρωνιάδικα, μέρος της εξωτερικής στιβάδας του μεσαιωνικού οικισμού στα Κύθηρα, αποτελεί σήμερα ένα διακριτό μορφολογικά κτίριο, μετά τη νεότερη αρχιτεκτονική παρέμβαση που υπέστη. Πρόκειται για ένα μονολιθικό διώροφο κτίσμα με μικρά ανοίγματα και μια χαρακτηριστική αντηρίδα στην κεντρική του όψη, που του χαρίζει μια -σχεδόν- ανθρωπόμορφη υπόσταση. Για την ιδιοκτήτρια, η οποία είναι απόγονος του δημιουργού του και κληρονόμος, είναι κάτι πέρα από ένα απλό οικοδόμημα. Γι’ αυτήν ξεχωρίζει ως σημείο αναφοράς στις ρίζες της και στοιχείο αυτοπροσδιορισμού. Είναι ο τόπος στον οποίο επιστρέφει κάθε καλοκαίρι η οικογένεια που πλέον ζει μόνιμα στην Αυστραλία.

aroni-hq-23.jpg

Η ίδια ανέθεσε στην ομάδα R.C.Tech να ανασχεδιάσει εσωτερικά το κτίσμα, χαρίζοντάς του μια σύγχρονη προοπτική. Το έργο ξεκίνησε με τη λεπτομερή αποτύπωση του κτιρίου και των μορφολογικών στοιχείων που το καθιστούν μοναδικό. Η νέα αρχιτεκτονική προσέγγιση σεβάστηκε την ιδιαιτερότητα και το ευαίσθητο περιβάλλον του οικισμού και παράλληλα εξασφάλισε την ενσωμάτωση στοιχείων που το αναβάθμισαν λειτουργικά και αισθητικά.

Στο ισόγειο, τα «βόλτα» διατήρησαν την ακεραιότητά τους και στεγάζουν πλέον χώρους ύπνου, καθιστικού, κουζίνας και λουτρών. Ο ημιυπαίθριος χώρος που εξυπηρετούσε παλιά στο φούρνισμα έκλεισε με μια μεταλλική τζαμαρία και μετατράπηκε σε χολ και κουζίνα. Διαμπερή ανοίγματα δημιουργήθηκαν στον εσωτερικό διαμήκη τοίχο του καθιστικού, για να διοχετευθεί φυσικό φως στα σημεία πίσω από αυτόν. 

aroni-hq-38.jpg

Οι τοίχοι επιχρίσθηκαν μέχρι το ύψος της γένεσης των θολωτών, ενώ η λιθοδομή αναδείχθηκε με επιμελημένο βαθύ αρμολόγημα. Στο επίπεδο του ορόφου, καταργήθηκαν όλα τα μικρά επάλληλα δωμάτια και στη θέση τους ανοίχθηκε ένας ενιαίος χώρος διαμονής του ζευγαριού κάτω από την τετράριχτη ξύλινη στέγη, που χρωματίστηκε γκρι. Η κουζίνα και το λουτρό διαμορφώθηκαν κάτω από το εσωτερικό πατάρι, στο οποίο η πρόσβαση γίνεται από μια συρόμενη σκάλα, ενώ το υπνοδωμάτιο απομονώθηκε με ένα ελεύθερο ξύλινο διαχωριστικό. Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη μελέτη του φωτισμού, μιας και οι θολωτοί πέτρινοι χώροι διαμορφώνουν ιδιάζουσες συνθήκες. Οι ιδιαιτερότητες αντιμετωπίστηκαν από τη μελέτη φωτισμού της εξειδικευμένης ομάδας της Prolight, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

aroni-hq-8.jpg

Αντίστοιχα, και στους υπαίθριους χώρους ο εξωτερικός φωτισμός του κτιρίου αναδεικνύει ιδανικά κάθε σημείο του. Εξωτερικά, η κατακόρυφη επικοινωνία εξακολουθεί να γίνεται μέσω της ράμπας, η οποία συνδέει τον όροφο απευθείας με τον υπόλοιπο οικισμό και το ισόγειο, ενώ μια νέα μεταλλική σκάλα ενώνει τον όροφο με τον κήπο.

Αbout

Η R.C.Tech είναι μια αρχιτεκτονική εταιρία που παρέχει υπηρεσίες και συμβουλευτικές εργασίες στους τομείς του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της διαχείρισης κατασκευών. Ο σχεδιασμός είναι το αποτέλεσμα εντατικής εργασίας, βασισμένης πάντα σε αισθητικά και λειτουργικά κριτήρια, και προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες του έργου που συχνά αντιμετωπίζονται ως ευκαιρίες για καινοτομία και πειραματισμό. Η ομάδα ακολουθεί μια φιλοσοφία σχεδιασμού κτιρίων και προσφοράς υπηρεσιών, η οποία συμμορφώνεται με τις θεμελιώδεις αρχές της οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας, διερευνώντας νέους τρόπους για να κάνει τα κτίρια πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα. Το γραφείο της εδρεύει στην Αθήνα.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023