fbpixel

Search icon
Search
Μια ματιά στους απίστευτους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024
INTERIORS

Μια ματιά στους απίστευτους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Πόλη του Φωτός...


Η Πόλη του Φωτός, η πρωτεύουσα των berets, των baguettes και των hopelessly romantic βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο όλων των βλεμμάτων του πλανήτη, αφού οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Paris 2024 είναι σε εξέλιξη για τις επόμενες 2 εβδομάδες. 

Πάντα γινόταν πολύς λόγος για το πώς μια πόλη -ειδικά μια τόσο διαχρονική όσο το Παρίσι- πρέπει να χειριστεί σωστά την αρχιτεκτονική των Ολυμπιακών Αγώνων. Να επενδύσει σε τεράστια ολυμπιακά χωριά που θα πρέπει να κατεδαφιστούν εκ των υστέρων ή να το κρατήσει σε μια πιο χαμηλών τόνων, βιώσιμη πλευρά; Να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές ή να επιδείξει εφευρετικότητα με λαμπερές νέες αναπτύξεις; Να εντυπωσιάσει με τέτοιες τεχνητές ενέργειες ή να αφήσει το ταλέντο των αστέρων του αθλητισμού να μιλήσει;

Φαίνεται ότι το Παρίσι προσπαθεί να ακολουθήσει τη μέση οδό όσον αφορά τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2024. Όλες οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, εκτός από μία, είναι προσωρινές, αλλά οι αξιωματούχοι της πόλης επαναχρησιμοποιούν επίσης με τόλμη εμβληματικά τοπόσημα, όπου η αφρόκρεμα των αθλητών θα συναντιέται μέχρι και τις 11 Αυγούστου 2024.

Η πόλη, άλλωστε, έχει μια φήμη να διατηρήσει όταν πρόκειται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παρίσι διεξήχθη το πρώτο Ολυμπιακό Συνέδριο (αναβίωση των Αγώνων μετά την απαγόρευσή τους από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α' το 393 μ.Χ.)- το μέρος όπου οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν για πρώτη φορά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900- και όπου χτίστηκε το πρωτοποριακό Ολυμπιακό Χωριό, το 1924. Το μνημειώδες αθλητικό γεγονός επιστρέφει επιτέλους στην πόλη μετά από 100 χρόνια... Φυσικά το Château de Versailles έπρεπε να εμπλακεί με κάποια ιδιότητα!

Αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν συνολικά 35 χώρους διεξαγωγής φέτος, μερικοί ξεχωρίζουν για την ιστορία και το μεγαλείο τους. Για να σας βοηθήσουμε περισσότερο, παρακάτω ανακαλύπτουμε τους πέντε κορυφαίους χώρους που πραγματικά θα διεκδικήσουν το Χρυσό! 

1// The Grand Palais

grand-palais.jpg

Από τότε που χτίστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900, αυτό το θαύμα στο 8ο διαμέρισμα, κατασκευασμένο από πέτρα, ατσάλι και γυαλί, υπήρξε το εμβληματικό «σπίτι» πολλών εκθέσεων τέχνης, εκθέσεων, ακόμη και του καλλιτεχνικού τμήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924. Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεκαετίες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες περιελάμβαναν διαγωνισμούς ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, μουσικής και λογοτεχνίας, σύμφωνα με τους New York Times. Η παράδοση της απονομής ολυμπιακών μεταλλίων στις τέχνες ξέφτυσε πολύ νωρίς, όμως όλοι ευχόμαστε να αναβιώσει κάποια στιγμή σύντομα! Αυτή τη φορά, το Grand Palais φιλοξενεί τους αγώνες ξιφασκίας, ξιφασκίας σε αναπηρικό αμαξίδιο, tae kwon do και para tae kwon do τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Έχει ανακαινιστεί ειδικά για την περίσταση - η πρώτη πλήρης αποκατάσταση στην 124χρονη ιστορία του χώρου!


2// The Aquatic Centre 

2.jpg

Συνήθως δεν θα συμπεριλαμβάναμε μια αθλητική αρένα τύπου cookie-cutter σε μια τέτοια λίστα, αλλά το Κέντρο Υγρού Στίβου είναι η μόνη μόνιμη αθλητική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος, οπότε προφανώς αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με την Schlaich Bergermann Partner, τη γερμανική εταιρεία δομικών κατασκευών και συμβούλων που σχεδίασε το κτίριο, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του κέντρου είναι το γεγονός ότι η οροφή και η πρόσοψή του είναι κατασκευασμένα από επικολλητή ξυλεία (γνωστή και ως «glulam»). Το κτίριο συνδέεται επίσης με το κοντινό Stade de France -μια άλλη αίθουσα εκδηλώσεων- μέσω πεζογέφυρας και έχει χωρητικότητα 6.000 θεατών. Το κοίλο σχήμα της οροφής του κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα για να μειωθεί ο όγκος του κτιρίου και να εξοικονομηθούν έτσι οι δαπάνες θέρμανσης. Βιώσιμη και εντυπωσιακή; Αυτός είναι ένας συνδυασμός που αξίζει μερικά μετάλλια. Σε αυτό το διαμάντι διεξάγονται αγώνες υδατοσφαίρισης, καταδύσεων, συγχρονισμένης κολύμβησης ή para boccia.


3// Château de Versailles

shutterstock-1036138060.jpg

Το Παλάτι των Βερσαλλιών δεν χρειάζεται συστάσεις -τουλάχιστον, οι επτά εκατομμύρια και πλέον ετήσιοι επισκέπτες το επιβεβαιώνουν... Αυτή η λαμπερή πρώην βασιλική κατοικία, η οποία αρχικά είχε δημιουργηθεί από τον βασιλιά Λουδοβίκο XIII για να χρησιμεύσει ως κυνηγετικό καταφύγιο είναι ο τόπος διεξαγωγής των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων πεντάθλου και ιππασίας το 2024 - καθώς και της εμβληματικής λαμπαδηδρομίας. «Το Château de Versailles έχει ισχυρή ιππική παράδοση», μας λέει η ομάδα επικοινωνίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. «Η προσφορά του μεγαλύτερου αθλητικού διαγωνισμού ιππασίας στον κόσμο είναι ένας ωραίος ιστορικός φόρος τιμής, αλλά είναι επίσης μια πρόκληση που πρέπει να αναλάβουμε σε αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χώρο». Τα γαλλικά μπαρόκ σαλόνια του Παλατιού, οι αίθουσες με τους πολυελαίους και τα υψηλής αισθητικής υπνοδωμάτια θα παραμείνουν ανέγγιχτα, καθώς μια προσωρινή υπαίθρια αρένα κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τους Αγώνες και θα κατεδαφιστεί μετά. Η μεγαλοπρέπεια και οι περιστάσεις που ανέκαθεν περιέβαλλαν αυτή την αθλητική περίσταση πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο μεγαλοπρεπείς στους μεγαλοπρεπείς χώρους των Βερσαλλιών.


4// Hôtel de Ville

shutterstock-2423072519.jpg

Το Δημαρχείο του Παρισιού, το οποίο πλαισιώνεται από τον εμπνευσμένο από την ποίηση Σηκουάνα, έχει αποτελέσει τόπο διεξαγωγής πολλών ιστορικών εκδηλώσεων ανά τους αιώνες- φέτος, η παρακείμενη πλατεία του θα λειτουργήσει ως χώρος εκκίνησης του μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ίδιο το νεοαναγεννησιακό κτίριο κατασκευάστηκε από τους αρχιτέκτονες Théodore Ballu και Édouard Deperthes και έχει μια επιβλητική, εκτεταμένη εικόνα που δεν πρόκειται να ξεχάσετε. Παίρνει έξτρα πόντους εξαιτίας της ανυπέρβλητης θέας του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων απέναντι από τη γέφυρα Pont d'Arcole.


5// Pont Alexandre III

shutterstock-2366650705.jpg

Η Pont Alexandre III, που εγκαινιάστηκε επίσης για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στο Παρίσι, οριοθετείται από τέσσερα χάλκινα χρυσαφένια αγάλματα και θα χρησιμεύσει ως βασικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Grand Palais και Invalides. Απλώς προς το παρόν, θα είναι γεμάτος με ζωηρές μπλε κερκίδες -στις οποίες το εμπνευσμένο κοινό θα μπορεί να χειροκροτήσει τους τερματιστές των ατομικών χρονομετρήσεων ποδηλασίας, του μαραθωνίου κολύμβησης, του τριάθλου και του παρατριάθλου.

Κεντρική φωτογραφία: Hôtel de Ville

Πηγή: Elle Decor