fbpixel

Search icon
Search
Μια ματιά στο Examilia House στην Κόρινθο που συνδυάζει το σύγχρονο design με τη λειτουργικότητα
INTERIORS

Μια ματιά στο Examilia House στην Κόρινθο που συνδυάζει το σύγχρονο design με τη λειτουργικότητα

Υπό την επιμέλεια των Katerina Valsamaki architects


H εξοχική ισόγεια κατοικία βρίσκεται στην Κόρινθο σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων που έχει θέα τόσο στον Κορινθιακό κόλπο όσο και στον επιβλητικό λόφο των υπέροχων Εξαμιλίων στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα, ο λιτός λευκός όγκος φιλοξενεί το σπίτι με τους εξωτερικούς προστατευμένους αίθριους χώρους του σε ένα κτίσμα που λειτουργεί σαν μια ενιαία περιτείχιση, σε σχέση με το οικόπεδο, ενώ ο περιβάλλων χώρος παραμένει στη φυσική του κατάσταση. Περιηγηθείτε στα δωμάτιά του παρακάτω κι εκπλαγείτε από την καλαισθησία και την άψογη διακόσμηση που έχει επιλεγεί. 

4-5axbb.jpg

Η πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν να ενωθεί ο εσωτερικός με τον υπαίθριο χώρο διημέρευσης σε ένα ενιαίο περίβλημα, έναν απλό παραλληλεπίπεδο όγκο με κλειστές, ανοιχτές και διάφανες πλευρές. Η συνένωση των εσωτερικών με τους άμεσους υπαίθριους χώρους δημιουργεί μια χωρική διεύρυνση για την κατοικία των 137 τετραγωνικών, ενώ δημιουργεί την αίσθηση ενός μεγαλυτέρου κτίσματος απ' ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

1-wwsiw.jpg

Οι όψεις αντανακλούν τον βαθμό ιδιωτικότητας των χωρών του σπιτιού. Τα υπνοδωμάτια, για παράδειγμα, οργανώνονται πίσω από τους τυφλούς τοίχους του επιμήκους κτιριακού όγκου και ανοίγονται στην ανατολή και στη θέα του κήπου έχοντας τη δική τους προστατευμένη «αυλή», ενώ τα δωμάτια διημέρευσης αποκαλύπτονται ανοιχτά στη θέα και το φως εμφανίζοντας έναν πιο δημόσιο χαρακτήρα. Από τον Νοτιά, ο μονολιθικός όγκος της κατοικίας δείχνει να συμφιλιώνεται και να συμπληρώνει αρμονικά τον επιβλητικό όγκο του λόφου και την ομορφιά της γύρω φύσης.

7-1.jpg
low-3-800.jpg


Ένα πλακόστρωτο κάθετο στο σπίτι ορίζει την είσοδο. Μέσα στο στενό αίθριο, που συμπληρώνει την κατοικία από την πλευρά της εισόδου, μια σειρά δέντρων ενισχύει την ιδέα της περιτείχισης του ανοιχτού υπαίθριου χώρου. Η χωρική συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο αποκαλύπτεται στο εσωτερικό του σπιτιού. Το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα βρίσκονται σε ανοιχτή διάταξη, έχουν ανοίγματα σε τρεις πλευρές που καταλαμβάνουν όλο το ύψος του χώρου που λούζεται στο φως αποκαλύπτοντας την απίστευτη θέα στον κήπο, την πόλη, αλλά και τη θάλασσα. Τα συρόμενα παράθυρα εξαφανίζονται μέσα τους τοίχους, καταλύουν τα χωρικά όρια κι εντείνουν την αίσθηση της ευρυχωρίας, που όλοι αποζητούν σε μια εξοχική κατοικία.

9-EqbTm.jpg
11-3t3mD.jpg

Μια πισίνα με υπερχείλιση οργανώνεται στη θέα μπροστά και παράλληλα με τους χώρους διημέρευσης. Το σκιερό μεγάλο αίθριο σε συνέχεια των χώρων διημέρευσης, δυτικά, είναι το κέντρο του σπιτιού τους καλοκαιρινούς μήνες καδράροντας τη θέα προς τον περιβάλλοντα και τον ανοιχτό ορίζοντα. Ο ήλιος φιλτράρεται από τις πέργκολες και οι έντονες σκιές τους αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο και συμπλήρωμα της αρχιτεκτονικής απλότητας του σπιτιού. Με λίγα λόγια, κάθε γωνιά του Examilia House, έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποπνέει μια χαλαρότητα και να προσκαλεί σε ένα ατελείωτο «παιχνίδι» ξεκούρασης και ηρεμίας. 

Architects: Katerina Valsamaki Architects

Architect in charge: Katerina Valsamaki

Design Team: Nikos Ioannou , Alexandra Baklatzi

Photography: Konstantinos Thomopoulos