fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στο δυτικό Λονδίνο ισορροπεί μεταξύ vintage και σύγχρονης αισθητικής
INTERIORS

Μια κατοικία στο δυτικό Λονδίνο ισορροπεί μεταξύ vintage και σύγχρονης αισθητικής

Σχεδιασμένη από τη Lonika Chande


Όταν η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Lonika Chande μπήκε για πρώτη φορά σε αυτό το σπίτι στην κομψή γειτονιά του Holland Park στο δυτικό Λονδίνο, ήταν τέλεια διατηρημένο και τόσο ευρύχωρο. Χτισμένο μεταξύ των δεκαετιών του 1950 και 1960, η κατοικία αποτελεί πραγματικό έμβλημα της αρχιτεκτονικής της εποχής. Αν και όμορφο, το σπίτι εξακολουθούσε να είναι «σκοτεινό και ξεπερασμένο», κάτι που η Lonika ήθελε να αντιμετωπίσει άμεσα. «Χρειαζόμασταν το σπίτι να είναι πιο άνετο, πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό... κάτι που να λειτουργεί πραγματικά για την οικογένεια του πελάτη», λέει. Το συναίσθημα πρόσθεσε ένα άλλο κύρος στο έργο, καθώς το σπίτι είναι το πατρικό σπίτι της ιδιοκτήτριας, «γεμάτο υπέροχες αναμνήσεις και ιστορίες». Αφού συγκέντρωσε τις πρώτες εντυπώσεις από το σπίτι και πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις με τον νέο της πελάτη, η Lonika κατάλαβε τη σχεδιαστική της αποστολή: «να δώσει νέα ζωή» στο σπίτι, διατηρώντας παράλληλα την ιστορία του.

Take a tour!
screenshot-2023-01-18-at-111713.jpg


Πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία διακόσμησης, η Lonika και η ομάδα της έπρεπε πρώτα να μεταμορφώσουν τη διαρρύθμιση του σπιτιού, όπου μια σειρά από μικρά δωμάτια εμπόδιζε τη ροή του φωτός της ημέρας. «Ο φωτισμός του κάτω ορόφου και το άνοιγμά του ήταν το πρώτο βήμα», αναφέρει η ίδια. Αφού απογύμνωσε το υπάρχον σκούρο παρκέ, η Lonika συνεργάστηκε στενά με τους LAB Architects και μια εξειδικευμένη ομάδα εργολάβων για να συνδυάσει την κουζίνα και το καθιστικό σε έναν ενιαίο, γεμάτο φως χώρο. Για να μεγιστοποιήσει το φως, η Lonika επέλεξε να διατηρήσει τους τοίχους σε όλο το σπίτι σε ουδέτερο χρώμα ("School House White" της Farrow & Ball), που σίγουρα θα αντανακλά τις του ήλιου. Ένας φεγγίτης εγκαταστάθηκε στον δεύτερο όροφο, διαχέοντας το πολυπόθητο φως προς τα κάτω.

Μετά τις διαρθρωτικές αλλαγές ακολούθησαν οι έντονες χρωματικές πινελιές που η Lonika πρόσθεσε σε κάθε δωμάτιο. Σε στενή συνεργασία με τον πελάτη, επέλεξαν από κοινού πολύχρωμα κομμάτια για να τα εντάξουν σε κάθε γωνία. «Ξέραμε ότι θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε πορτοκαλί, καθώς αντισταθμίζει την κουζίνα και δίνει στο δωμάτιο μια σύγχρονη αίσθηση. Επίσης, είναι το αγαπημένο χρώμα του πελάτη», λέει η designer. Τα έργα τέχνης και οι αντίκες σε όλο το σπίτι έχουν ιδιαίτερη σημασία για την οικογένεια. 

Σε ένα υπνοδωμάτιο, ένα vintage κεφαλάρι από μπαμπού επαναχρησιμοποιήθηκε σε κεφαλάρια για δύο μονά κρεβάτια, μια λεπτομέρεια που η Lonika αγαπάει ιδιαίτερα. Τα vintage υφάσματα που βρέθηκαν κατά την περιήγηση στην υφασμάτινη συλλογή του πελάτη της χρησιμοποιήθηκαν για την επανατοποθέτηση κομματιών σε όλο το σπίτι. «Η ανάμειξη περιόδων κι επίπλων, δημιουργεί τα πιο ενδιαφέροντα σπίτια», τονίζει η Lonika, «και αυτό το έργο δε διαφέρει».

221103-lonikachande-abbotsburyroad1046-014-hires.jpg


Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα projects, είναι σημαντικό για έναν interior designer να ενσωματώνει διαφορετικές προσεγγίσεις στη διακόσμηση ενός χώρου που προσθέτουν στο συνολικό πνεύμα του σχεδιασμού του. «Έπρεπε να εισάγουμε χαρακτήρα με διαφορετικούς τρόπους», λέει η Lonika, οπότε, πέρα από το χρώμα και τις αντίκες, θεώρησε ότι «η εισαγωγή μοτίβων σε διαφορετικές μορφές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη» σε αυτή την επιδίωξη. Από τα πολύχρωμα ριγέ πλακάκια στα μπάνια μέχρι τα χαλιά που κρέμονται πάνω από τα κρεβάτια, κάθε δωμάτιο μετατράπηκε σε έναν funky, σύγχρονο χώρο.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Milo Brown, House & Garden