fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στη Νότια Κρήτη που ανατρέπει όλους τους συμβατικούς κανόνες στέγασης
INTERIORS

Μια κατοικία στη Νότια Κρήτη που ανατρέπει όλους τους συμβατικούς κανόνες στέγασης

Το Μavrogia House υπογράφει το studio Toledano + Architects


Η τοποθεσία αυτής της ονειρεμένης κατοικίας βρίσκεται στη Νότια Κρήτη, κοντά στον Άγιο Παύλο, την πιο άγρια ​​εναπομείνασα περιοχή της Κρήτης. Με θέα στη θάλασσα, έχει άμεση πρόσβαση στην παραλία, ξηρή βλάστηση και πολύ απότομη τοπογραφία, που υπαγόρευσε μεγάλο μέρος του σχεδιασμού.

d1a54477-df18-4365-9097-a4950804fe53.jpeg

Το συγκεκριμένο σπίτι σχεδιάστηκε για να ενταχθεί απόλυτα στο περιβάλλον του. Φτάνοντας από την κορυφή, μπορεί κανείς να δει μόνο τον επάνω όροφο, μια μακρά γραμμική κατασκευή που ξεθωριάζει στο έδαφος, ανακαλύπτοντας τον ημιθαμμένο κάτω όροφο μόνο από την ακτή. Αυτό επέτρεψε μια πολύ διακριτική κατασκευή παρά την πυκνή διάταξη και το μέγεθός του.

f6f2baff-ca82-4737-87e0-3b56a96be3de.jpeg

Στην Κρήτη, ο ήλιος μπορεί να είναι δυνατός και οι θερμοκρασίες πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αίθρια και σκεπαστές βεράντες. Αυτοί οι αεριζόμενοι, σκιασμένοι χώροι προσφέρουν βέλτιστη καλοκαιρινή άνεση. Οι φαρδιές συρόμενες γυάλινες πόρτες επιτρέπουν το ευρύ άνοιγμα των χώρων καθιστικού, ενώ οι πέτρινοι τοίχοι τοποθετήθηκαν προσεκτικά στις εξωτερικές βεράντες για να προστατεύονται από τους ανέμους.

Σε μια περιοχή με δύσκολη πρόσβαση στην τοποθεσία και περιορισμένη παροχή νερού ή πόρους, ήταν θεμελιώδες να κατασκευαστεί το έργο με τοπικά υλικά και τεχνογνωσία χωρίς να χρειάζεται να γίνουν συμβιβασμοί στον σχεδιασμό.

4b919d86-0895-4acd-8af5-1f94fd884ab3.jpeg

Το σπίτι είναι εντελώς παθητικό αφού παράγει όλη την ενέργεια που χρειάζεται χάρη στα ηλιακά πάνελ που τοποθετούνται στο πάνω μέρος του χώρου. Το σύστημα θέρμανσης και ψύξης εξασφαλίζεται μέσω αντλίας ενώ το νερό της βροχής συλλέγεται για να επαναχρησιμοποιηθεί.

Τα υλικά επιλέχθηκαν προσεκτικά μέσα σε μια τοπική παλέτα. Προερχόμενες από τη γύρω περιοχή, οι πέτρες έχουν το ίδιο χρώμα με την τοποθεσία. Το ξύλο και το μάρμαρο εσωτερικού χώρου που χρησιμοποιήθηκε για την κουζίνα προέρχονται επίσης από την Κρήτη. «Πατητή», ένα ελληνικό υλικό τσιμεντοκονίας, κατασκευασμένο από φυσικά συστατικά χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα δάπεδα επιτρέποντας τη δημιουργία συνέχειας.

Η κατοικία διαθέτει 6 υπνοδωμάτια. 1 master σουίτα, 4 υπνοδωμάτια και χώρο για παιδιά.

8cc60fc8-8eb5-43da-bcd3-704efba34573.jpeg

Έχοντας σχεδιαστεί για μια μικτή οικογένεια, η διανομή έπρεπε να εξεταστεί για διαφορετικά σενάρια. Ως εκ τούτου, ο τελευταίος όροφος αποτελείται από τους χώρους καθιστικού (κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία) και την κύρια σουίτα, που χωρίζονται και οι δύο από ένα αίθριο που καλύπτεται από ξύλινη πέργκολα με πίσω ημικυκλικό τοίχο για προστασία από τους βόρειους ανέμους. Ο πάνω όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει, να κρυώσει ή να θερμάνει το από κάτω, εξοικονομώντας έτσι πολλή ενέργεια.

Ο κάτω όροφος αποτελείται από 5 υπνοδωμάτια, τα 3 από τα οποία είναι προσβάσιμα από το εσωτερικό του σπιτιού για να υποστηρίξουν την χειμερινή διαβίωση, ενώ τα 2 τελευταία, σχηματίζοντας μια ανεξάρτητη πτέρυγα επισκεπτών, είναι προσβάσιμα μέσω ενός δεύτερου καλυμμένου αίθριου με ελικοειδείς σκάλες.

Αbout

Οι Toledano + Αrchitects είναι αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα το Παρίσι και έργα σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως το Παρίσι, το Τελ Αβίβ, η βασκική ακτή (Biarritz, Arcangues), η Ελλάδα, η Ibiza... Το στούντιο δημιουργήθηκε από την ιδέα ότι η αρχιτεκτονική βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ πολλών διαφορετικών πεδίων όπως η κοινωνιολογία, η αστική σκέψη, το τοπίο, το σχέδιο, η αειφορία, η τεχνική, η φιλοσοφία και η τέχνη. Η ομάδα θεωρεί ότι κάθε έργο είναι μια νέα εμπειρία και εργάζονται χέρι-χέρι με κάθε πελάτη, από το στάδιο της ιδέας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Διατηρώντας πάντα έντονο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα, συνθέτουν με χώρο, φως και υλικότητα προκειμένου να δημιουργηθεί το καλύτερο σχέδιο. Παρέχουν χώρους που μπορούν να εξελιχθούν με το χρόνο γιατί πιστεύουν ακράδαντα ότι κάθε έργο ξεκινά τη δεύτερη ζωή του μετά την κατασκευή του. Η σπονδυλωτή, η εξέλιξη και η βιωσιμότητα είναι λέξεις-κλειδιά. Το γραφείο δημιουργήθηκε από την Gabrielle Toledano που ίδρυσε την Toledano+architects το 2013. Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και ζει μεταξύ Παρισιού και Τελ Αβίβ. Αποφοίτησε από την l'Ecole Spéciale d'architecture στο Παρίσι το 2013 μετά από ένα χρόνο στη σχολή αρχιτεκτονικής Bezalel στην Ιερουσαλήμ. Πριν ιδρύσει το δικό της γραφείο, ανέπτυξε τις δεξιότητές της σε διάφορα γραφεία μεταξύ του Παρισιού, του Μπουένος Άιρες, της Νέας Υόρκης και του Τελ Αβίβ, όπως το Atelier Christian de Portzamparc, LAN, Efrat-Kowalsky, δουλεύοντας σε διάφορες κλίμακες και προγράμματα. Έχει επίσης πολύ έντονο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και ήταν βοηθός διδασκαλίας στο L'Ecole Spéciale d'Architecture στο Παρίσι και μέλος διαφόρων επιτροπών διπλωμάτων αρχιτεκτονικής τα τελευταία χρόνια. Μετακόμισε στο Τελ Αβίβ το 2013, όπου ίδρυσε γρήγορα τους Toledano+architects και καθιέρωσε την πρακτική μεταξύ Παρισιού και Τελ Αβίβ. Το 2017, μετακόμισε το κεντρικό γραφείο της στο Παρίσι ενώ παράλληλα αναλάμβανε διεθνή έργα.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

Images: Bs Arq