fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στη Δανία ξεχωρίζει για την απλότητα και τη ζεστασιά της
INTERIORS

Μια κατοικία στη Δανία ξεχωρίζει για την απλότητα και τη ζεστασιά της

Με την υπογραφή του Poul Kjærholm


Η ακτογραμμή με τις αμμώδεις παραλίες, τα δάση και τις πολυτελείς βίλες που βρίσκεται βόρεια της Κοπεγχάγης αναφέρεται μερικές φορές ως Whisky Belt για τους εύπορους κατοίκους της, οι οποίοι απολαμβάνουν την καλή ζωή με ένα ποτήρι εκλεκτού αποστάγματος (αντί για μια μπύρα, όπως οι υπόλοιποι). Στην πόλη Rungsted, υπάρχει μια ανεπανάληπτη βίλα με θέα στον πορθμό Øresund, η οποία σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Hanne Kjærholm το 1962 και είναι γεμάτη με έπιπλα που κατασκεύασε ο σύζυγός της, ο καταξιωμένος Δανός σχεδιαστής Poul Kjærholm.

Γνωστός για την απαιτητική του ακρίβεια και την ικανότητά του να αξιοποιεί τις μεγαλύτερες δυνατότητες των υλικών, ο Poul Kjærholm κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όσων λατρεύουν το design. Η απίστευτη απλότητα των επίπλων του τα κάνει να φαίνονται πολύ μπροστά από την εποχή τους. Περιτριγυρισμένος από αυτά τα κομμάτια στο Rungsted, ο γιος του σχεδιαστή Thomas Kjærholm σκέφτεται: «Το θεωρήσαμε σχεδόν δεδομένο ότι έτσι θα ζήσουμε». Ένα γκρίζο φθινοπωρινό πρωινό, ο Thomas άνοιξε γενναιόδωρα τις πόρτες του οικογενειακού του σπιτιού. Μετακόμισε πίσω πριν από 12 χρόνια κι έκτοτε έχει αποκαταστήσει τη βίλα στην εικόνα που είχε τη δεκαετία του 1960, με σχεδόν όλα τα ίδια έπιπλα (αν και όχι τις αρχικές εκδοχές).

Take a tour!
qnytbhv8vasmahnlar87fu-768-80.jpg


Ένα από τα παλαιότερα έπιπλα είναι η πολυθρόνα "PK4" που σχεδιάστηκε το 1952, όταν ο Poul είχε μόλις αποφοιτήσει από τη Δανική Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας στην Κοπεγχάγη. Το κομψό σχέδιο, που δημιουργήθηκε από ατσάλι και υφαντό σχοινί, διευκολύνθηκε από τον συγκολλητή πατέρα του συναδέλφου του Δανού σχεδιαστή, Knud Holscher, και πουλήθηκε έναντι ελάχιστης αμοιβής σε άλλους σπουδαστές. Η καρέκλα επανεκδόθηκε φέτος από την εταιρεία εσωτερικού σχεδιασμού Fritz Hansen, η οποία συνεργάζεται εδώ και καιρό με την οικογένεια Kjærholm.

Το δάσος και η θάλασσα του Rungsted θύμιζαν στον Poul Kjærholm την αγροτική Γιουτλάνδη, τη βόρεια χερσόνησο της Δανίας όπου μεγάλωσε και όπου ο Poul εκπαιδεύτηκε ως επιπλοποιός. Οι Kjærholms αγαπούσαν να βρίσκονται τόσο κοντά στη φύση και ο Thomas θυμάται ότι ήταν πάντα έξω στο δάσος. Και ο Poul ήθελε η χρωματική παλέτα του σπιτιού να προέρχεται από τη φύση. 

3ngbvfn2lzorbs7xkcw2vy-768-80.jpg


Εμβαθύνοντας στο εσωτερικό του σπιτιού, βλέπουμε πως τα φυσικά υλικά έχουν συνθέσει ένα πραγματικά εντυπωσιακό σκηνικό, που ενσωματώνει τη μινιμαλιστική προσέγγιση στο design μαζί με ultra modern πινελιές που αναβαθμίζουν κάθε γωνία. Οι επιφάνειες από ξύλο πρωταγωνιστούν σε κάθε δωμάτιο, ενώ τα χρώματα που κυριαρχούν δεν ξεφεύγουν από την παλέτα των γήινων και ουδέτερων αποχρώσεων.

Μεγάλα παράθυρα που χαρίζουν υπέροχο φως, cozy corners για ατελείωτο relaxing, λειτουργικοί χώροι και ξεχωριστές λεπτομέρειες, είναι μερικά ακόμα από τα βασικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, τα οποία αντικρίζει κανείς με ένα γρήγορο house tour. Ακόμα και τα υφάσματα που έχουν επιλεχθεί, είναι φιλικά προς το περιβάλλον κι ενισχύουν την cozy αύρα που αποπνέεται από χώρο σε χώρο. Όπως κι αν στραφεί το ενδιαφέρον μας, η αρμονία είναι αυτή που μας έρχεται πρώτα απ' όλα στο μυαλό.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Wallpaper