fbpixel

Search icon
Search
Mια καταπληκτική συνεργασία του φωτογράφου Tim Walker με τον οίκο Tod's κατά τη διάρκεια της Milan Design Week
DESIGN NEWS

Mια καταπληκτική συνεργασία του φωτογράφου Tim Walker με τον οίκο Tod's κατά τη διάρκεια της Milan Design Week

Η έκθεση «The Art of Craftsmanship - A Project by Tim Walker» είναι ένας ύμνος στην τέχνη και το design


Ο Βρετανός φωτογράφος Tim Walker είναι γνωστός για τον χαρακτηριστικό σουρεαλιστικό τρόπο που αντιμετωπίζει την τέχνη του και τις φανταστικές εικόνες μόδας με τις οποίες μας μεταφέρει σε έναν ονειρικό κόσμο. Ξεκινώντας στις 19 Απριλίου στο Le Cavallerizze Museo Nazionale Della Scienza E Della Tecnologia Leonardo Da Vinci στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της Milan Design Week, η έκθεση αναδεικνύει τον οίκο μόδας Tod's και την πλούσια ιστορία του.  Με τίτλο «The Art of Craftsmanship – A Project by Tim Walker», παρουσιάζει μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα προϊόντα του οίκου – όπως τα κλασικά δερμάτινα παπούτσια «Di Bag» και «Gommino» – με τον τυπικά σουρεαλιστικό τρόπο του φωτογράφου. Τα μοντέλα χαμογελούν μέσα από γιγάντια καρούλια κλωστής ή ισορροπούν σε φουσκωμένα ξύλινα παπούτσια, ενώ μια σειρά από εντυπωσιακά πορτρέτα είναι φιγούρες στριμωγμένες σε τεράστια φύλλα δέρματος.

the-art-of-craftsmanship-a-project-by-tim-walker-project-images-20.jpg

«Πέρασα μια συναρπαστική μέρα στο εργοστάσιο του Tod's όπου μπόρεσα να δω τη δεξιοτεχνία και τις δεξιότητες που υπάρχουν στα προϊόντα, μαζί με τον σκηνογράφο μου, τον Gary Card, και αντλήσαμε έμπνευση και οι δύο από αυτό», λέει ο Walker για το πώς ξεκίνησε το έργο. «Θέλαμε να αφήσουμε τα εξειδικευμένα εργαλεία και τις μεθόδους να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις φωτογραφίες. Τα χειροποίητα εργαλεία είναι τόσο ειδικά για τη δημιουργία των εμβληματικών προϊόντων της Tod, θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να τα αναδείξουμε με έναν ελαφρώς σουρεαλιστικό τρόπο στις φωτογραφίες, παίζοντας με την προοπτική και, ελπίζουμε, με κάποια εξυπνάδα.»

421bcc5cad87bc92ef8b2baf33cf50ff.jpg

Ως εκ τούτου, παράλληλα με το νήμα και τη διάρκεια, οι εικόνες παρουσιάζουν μια σειρά εργαλείων που ο οίκος Tod's χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει τα παπούτσια, τις τσάντες και τα δερμάτινα είδη του εδώ και δεκαετίες – από μεζούρες, ψαλίδια και ξύλινες βούρτσες, μέχρι πιο εξειδικευμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κοπή, σφράγιση ή διάτρηση του δέρματος. Σε μια παιχνιδιάρικη εικόνα, μια σειρά από αυτά τα εργαλεία είναι ραμμένα σε ένα δερμάτινο γάντι και φοριούνται από ένα μοντέλο. Αν και ορισμένες εικόνες περιείχαν εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στο εργοστάσιο του Tod's, πολλά από αυτά ήταν τεράστιες 2D κοπές που δημιουργήθηκαν ειδικά από την Card - μπορούσαν να τεμαχιστούν ή να ενωθούν σαν τεράστια κολάζ.

the-art-of-craftsmanship-a-project-by-tim-walker-project-images-35-664x830.jpg

«Πειραματιζόμασταν σε μεγάλο βαθμό με την κλίμακα και την προοπτική και με παιχνιδιάρικα σενάρια, χρησιμοποιώντας 2D κομμένα στηρίγματα των εργαλείων και των μοντέλων για να δημιουργήσουμε τις εικόνες», εξηγεί ο Walker. «Ο αναλώσιμος και προσωρινός χαρακτήρας των σκηνικών που δημιουργήσαμε για το γύρισμα έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τη δημιουργία των προϊόντων της Tod, τα οποία έχουν μια αίσθηση εξαιρετικής ποιότητας και μακροζωίας, μαζί με τις εξαιρετικά εξειδικευμένες δεξιότητες, που αποκτήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες που είδαμε στο εργοστάσιο.»

the-art-of-craftsmanship-a-project-by-tim-walker-project-images-28.jpg

Αυτές οι διαδικασίες ήταν στο επίκεντρο του έργου, το οποίο ο Walker είπε ότι ήθελε να το γιορτάσει σε μια αντίθεση στον «ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο, όπου δημιουργούνται τόσα πολλά σε βιομηχανική κλίμακα από μηχανές». «Η αξία της χειροτεχνίας γίνεται ολοένα και πιο πολύτιμη. Ο εντοπισμός του χεριού ενός ειδικευμένου τεχνίτη σε ένα προϊόν του προσδίδει μοναδική ποιότητα και πολύ ιδιαίτερη ομορφιά», συνεχίζει. «Οι άνθρωποι που γνώρισα σε αυτή την εταιρεία και η εμπειρία τους ήταν η πραγματική πηγή έμπνευσης.»

532876af88bf4865eb3f9e2334622b81.jpg

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Design Week του Μιλάνου 2023 και είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 22 Απριλίου 2023, πριν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αργότερα μέσα στο έτος. Ο Diego Della Valle, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Tod's Group, λέει ότι το έργο με τον Walker είναι μια ευκαιρία να μεταδοθούν οι αξίες του οίκου σε μια νέα νεότερη γενιά, «μιλώντας τη γλώσσα τους».

Image credit: Photography by Tim Walker, courtesy of Tod’s.