fbpixel

Search icon
Search
Μια ιστορία 26 αιώνων αποτυπώνεται στη γεύση και κάθε πιάτο «μυρίζει» Μεσόγειο σ' ένα νέο στέκι στη Χαλκιδική
TASTE

Μια ιστορία 26 αιώνων αποτυπώνεται στη γεύση και κάθε πιάτο «μυρίζει» Μεσόγειο σ' ένα νέο στέκι στη Χαλκιδική

Τα μεζεδοπωλεία «Μασσαλία» μας φιλοξενούν στο φρέσκο τους στέκι στα Μυκονιάτικα Χαλκιδικής και μας διδάσκουν τι σημαίνει αυθεντικότητα


«Πού σε ταξιδεύει η γεύση σήμερα;». Με αυτήν την ερώτηση, μια ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα ανοίγει τις πόρτες της και μας υποδέχεται σε μια λευκή, φροντισμένη τραπεζαρία. Αυτό το σημείο συνάντησης κουβαλάει μια βαριά ιστορική υπογραφή. Κάθε του γεύση κρύβει στα θεμέλιά τoυ σπάνιους θησαυρούς ενός ευλογημένου τόπου. Τα αρώματά του μας οδηγούν σε μια αλμυρή, θαλασσινή διαδρομή. Το φρέσκο στέκι των μεζεδοπωλείων «Μασσαλία» δίνει καθημερινά ένα γοητευτικό ραντεβού στα Μυκονιάτικα Χαλκιδικής. Είκοσι μέτρα από τη θάλασσα αρκούν για να γευτούμε τα μυστικά της τοπικής παράδοσης παρέα με το γλυκό ηλιοβασίλεμα. Ένα φωτεινό, αμφιθεατρικό σημείο μας καλωσορίζει θερμά, με την υπόσχεση μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας αισθήσεων, γεμάτης με μεθυστικά αρώματα και απαλούς ήχους των κυμάτων.

massalia-1-V3CeJ.jpg

Μια αυθεντική κουλτούρα με θέα το γαλάζιο συνεχίζεται...

Περί το 600 π.Χ. οι αρχαίοι Φωκαείς ιδρύουν στο δυτικό άκρο της Μεσογείου μια πόλη και της δίνουν το όνομα «Μασσαλία». Το 2010 δημιουργείται στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, το τσιπουράδικο - μεζεδοπωλείο «Μασσαλία» και στεγάζεται στο κτίριο όπου το 1930 δημιουργήθηκε το πρώτο πανδοχείο της Κασσάνδρας. Αρκετά χρόνια αργότερα λειτούργησε το παντοπωλείο του χωριού που, κατά τη συνήθεια της εποχής, σέρβιρε μεζέδες και ποτό και λειτουργούσε ως κουρείο. Το 2014 ανοίγει το δίδυμο αδερφάκι του στη Θεσσαλονίκη.

dji-0259-copy.jpg

Το 2022, ανοίγει το μεζεδοπωλείο «Μασσαλία», αυτή τη φορά στα Μυκονιάτικα Χαλκιδικής, στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη με εύκολη πρόσβαση. Ένας χώρος δροσερός και ευχάριστος που συνεχίζει μέχρι σήμερα πολύ επιτυχημένα να μας διδάσκει τι σημαίνει αυθεντική διασκέδαση και διαρκής προσπάθεια για ένα ποιοτικά γευστικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Μια αφήγηση που ακολουθεί την αλήθεια και την απλότητα και ξεχωρίζει για τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας. Το στοιχείο που διακρίνει την ιδιαίτερη κουλτούρα του είναι η παρεΐστικη διάθεση και φιλική ατμόσφαιρα. Σε κάθε μας επίσκεψη, έχουμε την μοναδική ευκαιρία να αισθανόμαστε άνετα, φιλόξενα και οικεία. Είμαστε όλοι μια παρέα, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και απολαμβάνουμε κάθε στιγμή με χαλαρές συζητήσεις και αγαπημένες μελωδίες.

Ένα ταξίδι γεύσεων στα αλμυρά νερά της Μεσογείου

massalia-3.jpg

Κάθε γευστικό μονοπάτι της «Μασσαλίας» είναι και μια αποκάλυψη του ταξιδιού των Φωκαέων. Από τις Κυκλάδες μέχρι την ρομαντική Ιταλία και την αρχοντική Ισπανία, οι αποσκευές της είναι πλούσιες. Εκλεπτυσμένα αρώματα και υλικά «ντύνουν» τη γαστρονομική της φιλοσοφία. Πρωταγωνιστές της είναι η θάλασσα και το φρέσκο ψάρι. Μια μεσογειακή κουζίνα που σέβεται το μαγειρικό της παρελθόν και τολμά να εντάξει exclusive σύγχρονες τεχνικές. Καθημερινές γεύσεις απογειώνονται χάρη στις «πειραγμένες» πινελιές και χαρίζουν στον ουρανίσκο ξαφνικά «πυροτεχνήματα» αισθήσεων. Η μοναδική αυτή απόλαυση αρωμάτων απογειώνεται χάρη στις προσεχτικά επιλεγμένες ετικέτες κρασιού και ούζου. Μια πληθώρα τοπικών κρασιών, ούζων, τσίπουρων και μπύρας μας περιμένει και εκτοξεύει το γευστικό μας ταξίδι. Ο ελληνικός αμπελώνας κυριαρχεί και χαρίζει όλες αυτές τις έντονες και πολυτελείς μυρωδιές της Μεσογείου.

massalia-3-d899M.jpg


Ένα μοσχομυριστό και γεμάτο με χρώματα menu

food-massalia-1.jpg

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της κουζίνας του είναι το μεράκι των ανθρώπων του στην προετοιμασία των πιάτων του. Το φρέσκο ψάρι κυριαρχεί και μαγειρεύεται με πολλή αγάπη. Όλα είναι χειροποίητα, από τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί, που ξεχωρίζουν για το δροσερό άρωμα του γιαουρτιού τους, μέχρι τις σάλτσες που στολίζουν κάθε μπουκιά και τα παραδοσιακά επιδόρπιά τους. Η εποχικότητα αποτελεί κύριο μέλημα στους μαγειρικούς τους κανόνες και καταφέρνει να χαρίσει τα μυρωδάτα αρώματα αυτής της γης. Το menu ακολουθεί πιστά τη συγκεκριμένη φιλοσοφία και μεταβάλλεται διαρκώς. Ένα αγαπημένο πιάτο ημέρας που αξίζει να δοκιμάσουμε είναι το λαχταριστό ταρτάρ σκορπίνα. 

massalia-7.jpg


Ένα ορεκτικό που διεγείρει τις αισθήσεις είναι το "μαστέλο ψητό" που αφήνει μια γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο. Κρεμμύδι, chutney μήλου, κουρκουμάς και καραμελωμένα αμύγδαλα γίνονται ένα με έναν μαγικό τρόπο. Τη μαγειρική αυλαία ανοίγει και η Αθηναϊκή σαλάτα, με φρέσκες πρώτες ύλες. Λαβράκι, καβούρι, γαρίδες και λαχανικά δομούν μια νόστιμη πανδαισία. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την γαλομυζήθρα που είναι φροντισμένη με επιμέλεια.

1-PXKVh.jpg

H γαρίδα κανταΐφι αποτελεί έναν γευστικό πειρασμό που μπλέκει μαγικά την δροσιά της κινόα και του δυόσμου με ντοματίνια και lime. Αλλά και το κριθαρότο γαρίδας περιέχει το τολμηρό "πάντρεμα" του ξηρού ανθότυρου με τον γάρο και τον δυόσμο. Το σουτζουκάκι λαβράκι παίζει με τα αρώματα και δημιουργεί ένα ξεχωριστό γαστρονομικό θαύμα μέσα από δύο δυνάμεις που ενώνονται: ρούι και μαριναρισμένο κολοκυθάκι. Η τηγανιά τόνου ρισκάρει έντονα μέσα από την κάπαρη και σόγια sauce.

1-4VS6C.jpg
Η χαρά, η απόλαυση και η εμπειρία του να μοιράζεσαι την τροφή και τα αγαθά της φύσης μας περιμένουν κάθε στιγμή σε αυτόν τον παράδεισο του μεζέ. Γινόμαστε όλοι μια παρέα και λαχταράμε κάθε φορά για τα καθιερωμένα ζεστά τσουγκρίσματα των ποτηριών μας, παρέα με το φρέσκο ψαράκι. Στην υγειά μας!

Info

Μανουσογιαννάκη & Φιλικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη

Πλατεία Νέας Φώκαιας, Κασσάνδρα Χαλκιδικής 

Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής

FacebookMassalia Restaurants

Instagram: @massalia_restaurants