fbpixel

Search icon
Search
Μια Ελλάδα καρτ-ποστάλ: 6 Έλληνες φωτογράφοι αποτυπώνουν τη δική τους Ελλάδα
MAGAZINE

Μια Ελλάδα καρτ-ποστάλ: 6 Έλληνες φωτογράφοι αποτυπώνουν τη δική τους Ελλάδα

Μια στιγμή από το αρχείο τους, ένα ταξίδι για την καρδιά και τον νου!


Έξι διακεκριμένοι έλληνες φωτογράφοι απαθανατίζουν το ελληνικό καλοκαίρι και μας μιλούν για την αξία του, την έμπνευση που τους προκαλεί και το πώς επιλέγουν να το αποτυπώνουν μέσω της Τέχνης τους. Μια στιγμή από το αρχείο τους, ένα ταξίδι για την καρδιά και τον νου. Αυτό το λεύκωμα-φόρος τιμής στη χώρα μας δοξάζει την έλξη και την αβίαστη γοητεία που αυτή προκαλεί!

Γιώργος Καπλανίδης

francesco.jpg

«Αυτήν την εποχή με γοητεύει η συνάντηση της κλασικής και της σύγχρονης αισθητικής. Ακόμη καλύτερα, η έμπνευσή μου πηγάζει από τους ανθρώπους που φωτογραφίζω. Κάθε πρόσωπο κρύβει μια μοναδική ιστορία και σκοπός μου είναι να την αποκαλύψω μέσα από την εικόνα. Η επαφή με τους άλλους, η παρατήρηση της συμπεριφοράς τους και η κατανόηση των συναισθημάτων τους με βοηθούν να δημιουργήσω μια αυθεντική και βαθιά σύνδεση. Μέσα από τον φακό μου εκφράζονται τα συναισθήματα, οι ιστορίες και οι στιγμές που περνούν απαρατήρητες από το μάτι του καθημερινού περαστικού στο νησί. Η φωτογραφία είναι η γλώσσα με την οποία εκφράζομαι, αποτελεί το μέσο μου για να μιλήσω χωρίς να χρειάζομαι λόγια. Έτσι, προσπαθώ να αφυπνίσω τις αισθήσεις των θεατών και να τους προκαλέσω σκέψη και ανατροπή. Για κάθε καλοκαίρι και για πάντα».

Νικόλας Μάστορας

nm187698.jpg

«Το καλοκαίρι για μένα αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης. Νέους προορισμούς αλλά και επαναλαμβανόμενους. Συναντήσεις με παλιούς φίλους αλλά και νέες γνωριμίες. Είναι η περίοδος που μπορείς να γεμίσεις ενέργεια, να ξεκουραστείς ή να κουραστείς διασκεδάζοντας. Οι μέρες ζεστές και μεγάλες, οι νύχτες μικρές και έντονες. Το καλοκαίρι είναι τόσο όμορφο, που πάντα περνάει γρήγορα, αλλά με γεμίζει με εικόνες, στιγμές, έμπνευση και ενέργεια. Και αυτήν την εποχή κάθε κλικ στον φακό και στην ψυχή μετράει κι έχει άλλη αξία».

Ολυμπία Κρασαγάκη

img-3295.jpg

«Το καλοκαίρι έχει τον καυτό ήλιο, τις σκληρές σκιές, το βαθύ μπλε της θάλασσας και κάποιες φορές την αβάσταχτη ζέστη. Σε αυτό εγώ αναζητώ το απαλό φως του ηλιοβασιλέματος, τη σκιά που πέφτει πάνω στην άμμο, τη λευκή κουρτίνα που ανεμίζει δροσιά το μεσημέρι, τη λάμψη του ήλιου που καθρεπτίζεται στο απέραντο της θάλασσας, τις λεπτομέρειες της φύσης, τις αναμνήσεις μιας παράλιας όπου έκανα όνειρα».

Κωνσταντίνος Αυγούλης

ca8t0787newtif.jpg

«Η εποχή της γαλήνης, της ψυχικής και σωματικής ανάτασης. Το δικό μου καλοκαίρι, όπως και για τον περισσότερο κόσμο, είναι μακριά από τη φασαρία, σε κάποια νησιά πιο απομονωμένα, που δυστυχώς δεν είναι και πολλά πλέον. Βρίσκω τον ορισμό του σε μία μυστική παραλία, στη νησιωτική αύρα. Η φωτογραφία αυτή είναι από τη Ρόδο, η οποία χαρακτηρίζεται από την άγρια φυσική ομορφιά της, πέρα από τα κλασικά στοιχεία για τα οποία είναι διάσημη παντού. Αν το σκεφτείτε, το καλοκαίρι παρατηρούμε πράγματα που δε βλέπουμε τις άλλες εποχές. Όπως είμαστε άνετοι στη θάλασσα, κοιτάζουμε λεπτομέρειες από τον μικρόκοσμο που είναι πολύ γοητευτικές και ουσιαστικές. Δεν έχω βάλει ανθρώπινο στοιχείο στις καλοκαιρινές εικόνες μου, διότι θέλω να ρίξω φως στην αδιατάραχτη ηρεμία. Στη φύση, το χώμα, τους βράχους, την ώχρα, που με γοητεύουν».

Φωτεινή Ζαγλάρα

gold-0.jpg

«Το καλοκαίρι, με τη ζεστασιά, τα έντονα χρώματα, πάντα είχε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, απ’ όταν ήμουν μικρό παιδί. Αυτή η εποχή του χρόνου με γεμίζει με έμπνευση, μου ξυπνά αναμνήσεις και μου δημιουργεί συναισθήματα χαράς, ελευθερίας, ανεμελιάς και βαθιάς σύνδεσης με τη φύση και ιδιαίτερα με τη θάλασσα. Μάλιστα, ο βυθός είναι ένα μυστήριο που προσπαθώ συνεχώς να αποκρυπτογραφήσω μέσα από την Τέχνη μου, συνδυάζοντας επιδέξια τα στοιχεία των δύο διαφορετικών -στα μάτια μου- κόσμων, της στεριάς και θάλασσας. Η υποβρύχια σφαίρα γίνεται ένας καμβάς, όπου μπορώ να εξερευνήσω την ομορφιά της ρευστότητας και της χάρης, απαθανατίζοντας το παιχνίδι της κίνησης και της αρμονίας. Το συγκεκριμένο project ονομάζεται “Laloba” και το δημιουργήσαμε μαζί με τη χορογράφο-χορεύτρια Λαμπρινή Γκόλια -βασισμένο στην performance της- και αφορά στην ελευθερία της ύπαρξης και τη ζωή, τη δημιουργία, τον έρωτα».

Μάρα Δεσύπρη

dsc7361.jpg

«Την αυθεντικότητα, όπως αυτή περιβάλλει τα ελληνικά νησιά, την αναζητώ πάντα στις φωτογραφήσεις μου. Θέλω να δείξω -στους ξένους κυρίως- τον original χαρακτήρα της Ελλάδας, με τη γιαγιά και τον παππού στο χωριό, που πλέον όλο και εκλείπει, γιατί όλοι παρασύρονται από τις πολυτέλειες. Η νοσταλγία είναι κάτι που συνεχώς με έλκει στη ζωή μου και πιστεύω ότι τη θέλει και ο κάθε άνθρωπος. Είναι συγκινητική μερικές φορές να τη βλέπεις αποτυπωμένη σε λήψεις. Όσο για το καλοκαίρι, για μένα αυτό συνεπάγεται νησί και θάλασσα και, πιο συγκεκριμένα, είναι πάντα συνυφασμένο με την Τήνο. Οι καλύτερες αναμνήσεις μου ανήκουν για πάντα εκεί».