fbpixel

Search icon
Search
Μια μοναδικής αισθητικής εξοχική κατοικία στο Αμμούδι της Ζακύνθου
INTERIORS

Μια μοναδικής αισθητικής εξοχική κατοικία στο Αμμούδι της Ζακύνθου

Με την υπογραφή της αρχιτέκτονα Κατερίνας Βαλσαμάκη


Στην υπέροχη αυτή εξοχική κατοικία στο Αμμούδι της Ζακύνθου, η αρχιτέκτονας Κατερίνα Βαλσαμάκη συνθέτει τα χρώματα του περιβάλλοντος με τη λιτή αρχιτεκτονική του κτιρίου, πλαισιώνοντας τη θέα μέσα από στρατηγικά τοποθετημένα ανοίγματα. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό, σε συνδυασμό με την αφαιρετική αισθητική που χαρακτηρίζει το σύνολο της διακόσμησης.

cover-valsamaki-800x362.jpg
Τα τεράστια ανοίγματα εστιάζουν στη μοναδική θέα της θάλασσας

Η μοναδικό καταφύγιο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ζακύνθου, στον οικισμό Αμμούδι, που πήρε το όνομά του από την μικρή παραλία μπροστά από το οικόπεδο, το οποίο έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα ανατολικά και είναι πυκνοφυτεμένο με δένδρα και αμπέλια, που δημιουργούν έναν εσωτερικό κήπο. Σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας, όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το ιδανικό μεσογειακό τοπίο -ένα καταφύγιο απόδρασης!

zakinthos-1.jpg
Εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία πλήρους και κενού δημιουργούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Η εναρμόνιση της κατοικίας με το μικροπεριβάλλον του οικοπέδου, με τηνχαμηλή βλάστηση, τα αμπέλια και τις ελιές, καθώς και η μαγευτική θέα της θάλασσας, με το απέραντο γαλάζιο να γίνεται πρωταγωνιστής, καθόρισαν τις σχεδιαστικές επιλογές: μια λιτή σύνθεση με χαμηλούς όγκους, που ακολουθούν τη φυσική, απαλή κλίση του εδάφους, ανοίγεται προς τη θάλασσα και ενσωματώνει τμήματα του φυτευμένου κήπου. Στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι αντιμετωπίζονται ως μια αδιάκοπη ενότητα, ώστε η σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου να βρίσκεται διαρκώς σε συνέχεια.

p1c4kev7l91h57o5eq1116u6qgnd.jpg
Οι κτιριακοί όγκοι συνθέτουν εσωτερικούς χώρους που συνδέονται άμεσα με τους εξωτερικούς

Τα δωμάτια διημέρευσης οργανώνονται στον κεντρικό όγκο του σπιτιού. Σε συνέχειά τους, η ανατολική πέργκολα οριοθετεί έναν σκεπαστό υπαίθριο χώρο που λειτουργεί ισότιμα με το εσωτερικό καθιστικό και μετατρέπεται σ' ένα μεγάλο ημιυπαίθριο όταν ανοίξουν τα συρόμενα υαλοστάσια.

Η διαφάνεια των μεγάλων ανοιγμάτων του σπιτιού, που καταλαμβάνουν όλο το ύψος, αναιρεί τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Στα κουφώματα, επιλέγονται σκουρόχρωμες αποχρώσεις, ώστε αυτά να γίνονται σχεδόν μη αντιληπτά. Με τον τρόπο αυτό η θέα προς τη θάλασσα και το ειδυλλιακό τοπίο τριγύρω γίνεται μέρος του εσωτερικού, αφού καδράρεται διαρκώς από τα τεράστια ανοίγματα. 

valsamaki-9-768x557.jpg
Στα υπνοδωμάτια κυριαρχεί η αφαίρεση

Με αντίστοιχη λογική διαμορφώνονται και οι χώροι των υπνοδωματίων στους οποίους επίσης κυριαρχεί η αφαίρεση. Στεγασμένοι ή ανοιχτοί χώροι αποτελούν τρεις ενότητες σε σχέση με τις λειτουργίες του σπιτιού, την έκφραση και διαβάθμιση της ιδιωτικότητας και τον προσανατολισμό.

Τα χρώματα και οι μυρωδιές του κήπου, ο ήχος της θάλασσας και η εναλλαγή του φωτός στη διάρκεια της ημέρας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης που δημιουργεί η κατοίκηση στους ενοίκους του. Οι χώροι «ζωντανεύουν» ανάλογα με την κίνηση του ήλιου και συμμετέχουν με τον τρόπο τους στο πέρασμα του χρόνου, αλλάζοντας διαρκώς διαθέσεις. Ανάλογες με αυτές του καιρού και του κλίματος. 

1-valsamaki-1.jpg
Εξωτερική όψη της κατοικίας

Κοιτάζοντας λοιπόν τις φωτογραφίες και τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου να παντρεύονται σ' ένα μεσογειακό «όνειρο», καταλήγει κανείς ότι οι ένοικοι εδώ ζουν στον απόλυτο βαθμό την έννοια του ελληνικού καλοκαιριού...

Φωτογραφία Κωνσταντίνος Θωμόπουλος