fbpixel

Search icon
Search
Mια εξοχική κατοικία στην Κύθνο που αναδεικνύει απόλυτα τον νησιώτικο χαρακτήρα της
DESIGN

Mια εξοχική κατοικία στην Κύθνο που αναδεικνύει απόλυτα τον νησιώτικο χαρακτήρα της

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια των Polisgram Architects


Η Δρυοπίδα είναι παραδοσιακός οικισμός της Κύθνου και βρίσκεται στο Νότιο μέρος του νησιού, ανάμεσα σε δύο λόφους, προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους. Το κύριο χαρακτηριστικό της και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τα τυπικά χωριά των Κυκλάδων, είναι οι κεραμοσκεπές που καλύπτουν τις πετρόκτιστες κατοικίες. Σε αυτό έχει
συμβάλλει η παράδοση των κατοίκων του χωριού στην Κεραμική.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram Architects ανακαίνισε πλήρως μια κατοικία 60 τ.μ., οργανωμένη σε 2 επίπεδα και κατασκευασμένη την δεκαετία του 1890, στον παραδοσιακό οικισμό Δρυοπίδα στον Γαλατά της Κύθνου μετατρέποντάς την σε μία σύγχρονη εξοχική κατοικία, έχοντας ως κεντρική σχεδιαστική επιδίωξη την διατήρηση και ανάδειξη όλων των παραδοσιακών στοιχείων του κτίσματος.

3-SO6DU.jpg

Εσωτερικά η κατοικία καταφέρνει να συνδυάσει την τοπική αρχιτεκτονική με τον σύγχρονο σχεδιασμό, τόσο σε επίπεδο κάτοψης όσο και στην χρήση υλικών.Οι χρωματισμοί των παλιών πλακιδίων δαπέδου που διατηρήθηκαν και τα πράσινα παραθυρόφυλλα, «αναμιγνύονται» με το φυσικό ξύλο, τις λεπτομέρειες πέτρας και τις γκρι αποχρώσεις της τσιμεντοκονίας, δημιουργώντας έτσι μία διάχυτη απλότητα η οποία τονίζεται μέσα από το φυσικό αλλά και τεχνητό φωτισμό του χώρου.

Η κάτοψη της κατοικίας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στον χειρισμό του αιθρίου, το οποίο συνιστά τον βασικό χώρο συνάθροισης αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία άμεση συσχέτιση του “μέσα” με το “έξω”. Η χτιστή ζαρντινιέρα εκφράζει έμπρακτα αυτή την πρόθεση. Ανοίγεται ένα “παράθυρο” προς τα έξω και δημιουργείται μία πρόσκληση του φυσικού τοπίου μέσα στην κατοικία.

Το αίθριο λειτουργεί σαν ένα κέλυφος, προστατευμένο από τον ήλιο και τους ισχυρούς κυκλαδίτικους ανέμους προσφέροντας ταυτόχρονα πολλαπλές θεάσεις.
11-gF9PN.jpg

Η ευελιξία ήταν πολύ σημαντική έννοια στον σχεδιασμό αυτής της παραθεριστικής κατοικίας. Διαθέτοντας μεγάλο ύψος στο επίπεδο του ισογείου δημιουργείται η  δυνατότητα εσωτερικού εξώστη ο οποίος έχει πολλαπλή λειτουργία και παρέχει οπτικές συσχετίσεις τόσο με το  ισόγειο αλλά και με το αίθριο. Η κατοικία είναι σχεδιασμένη κυρίως με κτιστά έπιπλα και ειδικές κατασκευές έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο διαθέσιμος χώρος αλλά
και να τονιστεί η Κυκλαδίτικη αισθητική.

Ήταν σημαντική επιδίωξη, ο χώρος της κατοικίας να προσφέρει άνεση στους χρήστες, απαιτώντας από αυτούς την ελάχιστη ενασχόληση. Όντας ενταγμένη στον χαρακτηρισμένα παραδοσιακό οικισμό της Δρυοπίδας, οι εξωτερικές όψεις του κτίσματος διατηρήθηκαν πλήρως. Τα νέα ξύλινα παραθυρόφυλλα, βάφτηκαν σε μία από τις χαρακτηριστικές αποχρώσεις του νησιού και η πέτρα αφού συντηρήθηκε σοβατίστηκε εξωτερικά στην γνώριμη κατάλευκη απόχρωση που συναντά κανείς στις Κυκλάδες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρόσοψης της κατοικίας ήταν τα μοναδικά ακροκέραμα της στέγης, τα οποία είναι μισά με αρσενικό και μισά με θηλυκό προσωπείο αλλά και το καθένα διαφορετικό από το άλλο, τοποθετημένα εναλλάξ. Έτσι προτού ξηλωθεί η παλιά στέγη για να γίνει η καινούργια, έγινε ενδελεχής καταγραφή των ακροκέραμων. Στην συνέχεια αποσπάστηκαν από την στέγη με προσοχή και επανατοποθετήθηκαν στην ακριβή τους θέση.

polisgramteamphoto-GPELR.jpg

Το ιδρυτικό δίδυμο των Polisgram Architects, Στέλλα Παπάζογλου και Λουίζα Βαρελίδη.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

Φωτογραφία:  Ιωάννα Φωτιάδου