fbpixel

Search icon
Search
Mια εξοχική κατοικία στα Χανιά της Κρήτης, χρησιμοποιεί με μαεστρία τα υλικά της γης
MAGAZINE

Mια εξοχική κατοικία στα Χανιά της Κρήτης, χρησιμοποιεί με μαεστρία τα υλικά της γης

Οι Paly Architects υπηρετούν τη φύση και γίνονται ένα μαζί της


Ο τόπος είναι μαγευτικός και το σημείο που επιλέχθηκε για να χτιστεί η πέτρινη κατοικία συγκεντρώνει όλα τα καλά στοιχεία της ευλογημένης κρητικής γης.

Ακουμπισμένη στον βράχο του βουνού, σχεδόν στην κορυφή του ακρωτηρίου Κουτουλάς, στα Λιβάδια Κισάμου της Κρήτης, προσαρμοσμένη στο άγριο τοπίο και φτιαγμένη από τα υλικά της γης, η κατοικία αυτή είναι ένας επιμήκης γραμμικός όγκος που μοιάζει σαν να βρισκόταν από πάντα εκεί. Σχεδόν θαμμένη στο πίσω μέρος της μέσα στο έδαφος, αγκαλιάζεται από μια πέτρινη λιθοδομή σε σχήμα Γ, η οποία την προφυλάσσει από τον Βορρά, γίνεται το όριο προς το βραχώδες ύψωμα και ορίζει την κεντρική είσοδο προς τη Δύση, με θέα πάντα τη θάλασσα του δυτικού Κρητικού πελάγους.

04.jpg

Δύο καθαρά γεωμετρικά κτίσματα, αυτό που περιλαμβάνει το καθιστικό με την κουζίνα και την τραπεζαρία κι εκείνο των υπνοδωματίων, συνδέονται μ’ έναν προστατευμένο διαμπερή, ημιυπαίθριο χώρο διημέρευσης στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του σπιτιού. Ξεκινώντας από τον βράχο ο διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να καταλήγει σε μια υπερυψωμένη εξέδρα, που μοιάζει να αιωρείται μεταξύ βουνού και θάλασσας, ουρανού και γης, αποτελώντας το πιο μαγικό σημείο του.

Μια σειρά από τεράστια συρόμενα υαλοστάσια του καθιστικού ενοποιούν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο δημιουργώντας ένα μεγάλο ανοιχτό, στεγασμένο με πέργκολα, περιβάλλον διαμονής, που ενώνεται με τον ημιυπαίθριο ενισχύοντας την αίσθηση εξωστρέφειας του καλοκαιρινού σπιτιού. Στο εσωτερικό, τα έπιπλα από υλικά της φύσης συνηγορούν στην αίσθηση της συνέχειας με το μεγαλείο του υπέροχου τοπίου που απλώνεται τριγύρω.

Ένα μακρόστενο υδάτινο στοιχείο, μια απολαυστική πισίνα διαμορφώνεται παράλληλα στους κύριους χώρους της κατοικίας και είναι το όριο προς την απότομη κλίση, τη θέα και τη θάλασσα ενώ το γαλάζιο της μοιάζει να ενοποιείται με τον ανοιχτό ορίζοντα.

Τη σύνθεση συμπληρώνουν πέργκολες και σκίαστρα από μέταλλο και ξύλο, που δημιουργούν στεγασμένα σημεία και προσφέρουν σκιά και δροσιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

08.jpg

Το εμφανές μπετόν στις πλάκες, ο πηλός στο χρώμα του χώματος στους τοίχους εξωτερικά, το kourasanit στην απόχρωση της άμμου στους εσωτερικούς τοίχους, τα σκουριασμένα μέταλλα, τα στραβά ξύλα στις πέργκολες και η φυσική πέτρα ξερολιθιάς είναι τα βασικά υλικά της κατοικίας, που την καθιστούν ένα με τη γη που τη φιλοξενεί. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σπιτιού προέρχονται από την περιοχή. Πέτρα, μέταλλα βαμμένα σε χρώμα σκουριάς, ξύλο καστανιάς, επικαλύψεις από σοβά στους εξωτερικούς τοίχους, ενώ οι γήινες και γκρι αποχρώσεις κυριαρχούν στο εσωτερικό του, με τις πέτρινες πλάκες να καλύπτουν το πάτωμα.

Η φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο μελετήθηκε ειδικά, ώστε ν’ αποτελεί συνέχεια του βουνού και να μη διακόπτει την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Ένας ιδανικός συγκερασμός κατασκευής και τοπίου διαμορφώνουν ένα ονειρεμένο σπίτι, που εναρμονίζεται με το περιβάλλον του, τιμά τις τοπικές παραδόσεις και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει το καλύτερο σε όσους διαμένουν σε αυτό.

«Το μυστήριο της Κρήτης είναι βαθύ. Όποιος περπατήσει σε αυτό το νησί αισθάνεται μια μυστηριώδη δύναμη, που κυλάει ζεστά κι ευεργετικά μέσα από τις φλέβες του, αισθάνεται την ψυχή του να αρχίζει να μεγαλώνει», όπως έγραψε και ο παγκοσμίου φήμης κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης...

About

Οι Paly Architects δημιουργήθηκαν από τον Νίκο Λυκούδη και την Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου. Διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα από το 1984, με αντικείμενο κυρίως μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τη σχεδίαση μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και σε κλειστούς διαγωνισμούς εταιριών, έχουν λάβει μέρος σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής, ενώ έργα τους έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λαμβάνοντας υπόψη την παράδοση, εμπνεόμενοι από το περιβάλλον και την καθημερινή ζωή, υπολογίζοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, προσπαθούν να διατηρήσουν την ανθρώπινη και οικεία πλευρά της αρχιτεκτονικής πρακτικής.

13-rDzty.jpg

Η στεγασμένη υπερυψωμένη εξέδρα μοιάζει να αιωρείται μεταξύ ουρανού και γης και γίνεται ένα ισχυρό στοιχείο μέσα στην απεραντοσύνη του γαλάζιου.Τα φυσικά υλικά, που χρησιμοποιούνται εντός κι εκτός, δηλώνουν υποταγή στο άγριο τοπίο, το οποίο εισβάλλει από παντού. Τα τεράστια υαλοστάσια καθιστούν ασαφή τα όρια μεταξύ εσωτερικού κι εξωτερικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της φυσικής συνέχειας.Ο ενιαίος χώρος καθιστικού, κουζίνας και τραπεζαρίας έχει λιτή διακόσμηση, που βασίζεται στα υλικά και τα χρώματα της φύσης, ώστε να εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον. Τοποθετημένη στην κορυφή ενός ακρωτηρίου, η κατοικία απολαμβάνει τη φύση τριγύρω και γίνεται ένα με αυτήν.

Περιηγηθείτε στην gallery & ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2021