fbpixel

Search icon
Search
Μια εξαιρετική κατοικία στη Μαδρίτη συνδυάζει υπέροχα το κομψό design με τη φύση
INTERIORS

Μια εξαιρετική κατοικία στη Μαδρίτη συνδυάζει υπέροχα το κομψό design με τη φύση

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή του studio Abaton


Η μοναδική αυτή κατοικία στην πρωτεύουσα της Ισπανίας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα κατοικίας στη Μαδρίτη με σχεδιασμό που σέβεται το περιβάλλον. Το σημείο εκκίνησης για αυτό το έργο ήταν να διατηρηθεί η υπάρχουσα βλάστηση του τόπου. Όλα τα δομημένα στοιχεία, ακόμη και η διευθέτηση των διαδρομών πρόσβασης στο σπίτι, έχουν επιλεγεί προκειμένου να διατηρηθούν οι υπάρχουσες βελανιδιές και η υπόλοιπη βλάστηση στο οικόπεδο, συνδέοντάς την με την κατοικία.

b-730-e319817c-078d-4a62-a2ab-f01f18a95fde.jpg

Το σχέδιο από την αρχή ήταν να «προσανατολιστεί» το σπίτι προς τα νότια, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα φωτός που εισέρχεται σε αυτό, καθώς και να υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τη θέα στον κήπο. Το interior design της κατοικίας προέκυψε από τη σύζευξη δύο εκτεθειμένων τοίχων από μπετόν και ξύλο. Ο ένας από αυτούς οδηγεί στην είσοδο, δημιουργώντας ένα εξωτερικό μονοπάτι μεταξύ του ίδιου του τοίχου και μιας ευθείας γραμμής που καταλήγει σε ένα κυπαρίσσι, ενώ ο άλλος χωρίζει την κουζίνα και τους χώρους του καθιστικού κι εκτείνεται επίσης στους εξωτερικούς χώρους και στην ανοιχτή βεράντα. Οι υπόλοιποι χώροι της εντυπωσιακής κατοικίας ακολουθούν αυτούς τους δύο τοίχους προσθέτοντας διαφορετικούς όγκους που δημιουργούν ένα εσωτερικό κεντρικό αίθριο -ένα χαρακτηριστικό του σπιτιού που παρέχει μια ακολουθία εσωτερικών-εξωτερικών χώρων από τη βεράντα στο σαλόνι, από το αίθριο στην τραπεζαρία δωμάτιο, και μετά πάλι προς τα έξω.

Η κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε βασίζεται σε μια συμπαγή δομή ξυλείας συναρμολογημένη με δομικά τοιχώματα πάχους 12 εκατοστών. Οι πλάκες δαπέδου επιτυγχάνουν επίσης μεγάλα ανοίγματα με μικρό πάχος και δεν παρεμβαίνουν στην αρχιτεκτονική. Αυτές είναι προκατασκευασμένες, προσαρμοσμένες μονάδες με αριθμητικό έλεγχο που παρέχουν μια τέλεια συναρμολόγηση επί τόπου, ενώ επιτυγχάνουν πολύ υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης για την κατοικία. Μάλιστα, η εκτεθειμένη δομική ξυλεία σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους προσθέτει επίσης μια αίσθηση «ζεστασιάς» και άνεσης.

b-730-218b93ba-30f6-48cc-9b81-7324c7032f51.jpg

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα μια πολύ φιλόξενη και homey κατοικία, ανοιχτή, άνετη και σε συνεχή «διάλογο» με τη φύση, με πολύ ζεστούς χώρους και σε πολύ ανθρώπινη κλίμακα, παρά την έκταση των 750 m2.

About

Από τότε που ιδρύθηκε το Ábaton, ο Camino Alonso ήταν ο creative director, εφαρμόζοντας ένα μοναδικό στιλ βασισμένο στο σχεδιασμό αποτελεσματικών, απλών και, πάνω απ' όλα, ανθρώπινων χώρων που συνδέονται με το περιβάλλον και διαθέτουν ιδιαίτερη μέριμνα για τη φύση. Έχοντας πλήρη επίγνωση του λεγόμενου «αποτυπώματος» που δημιουργεί κάθε κτίριο στο περιβάλλον, στόχος του γραφείου είναι να το ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο: τα κατασκευαστικά τους έργα έχουν σχεδιαστεί με υλικά χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι οικολογικά, εύκολα ανακυκλώσιμα και προσιτά, ενώ το νερό της βροχής επιστρέφει πάντα στη γη για να διασφαλιστεί η φυσική υγρασία της περιοχής που αναπτύσσεται.

Μέχρι σήμερα, η Ábaton έχει ολοκληρώσει περίπου 200 έργα (στέγαση, ξενοδοχεία, γραφεία, εστιατόρια) κι έχει ανακαινίσει περισσότερα από 80 σπίτια στην Ισπανία και όχι μόνο. 

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Belén Imaz