fbpixel

Search icon
Search
Μια διώροφη κατοικία στην Κηφισιά γίνεται πρότυπο σύγχρονης αρχιτεκτονικής
INTERIORS

Μια διώροφη κατοικία στην Κηφισιά γίνεται πρότυπο σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Με την υπογραφή του studio Paly Architects


Το ακίνητο βρίσκεται σε ένα γωνιακό οικόπεδο στην Κηφισιά, ένα σύγχρονο, πλούσιο προάστιο της Αθήνας που είναι γνωστό για τα γραφικά πάρκα, τους κήπους και τα ορόσημα. Το σπίτι είναι σχεδιασμένο με μοντέρνα αρχιτεκτονική, ημιυπαίθριους χώρους, μεγάλα παράθυρα και το στοιχείο νερού να δημιουργεί έναν διακριτικό «διάλογο» μεταξύ ανοιχτών και κλειστών χώρων, ιδιωτικών και δημόσιων. Υλικά υψηλής ποιότητας όπως λευκοί τοίχοι, ξύλινα δάπεδα, λευκά μέταλλα, φυσική ανοδίωση στα κουφώματα, γκρι πλάκες και πέτρα από το Μαρκόπουλο χρησιμοποιούνται για να ζωντανέψουν τους χώρους, με τη φύτευση ελληνικών λουλουδιών και δέντρων να δίνει τις τελευταίες πινελιές.

b-730-de0d3f73-099e-4a29-8a82-66913372e886-ZG2wd.jpg

Η ανάγκη για ιδιωτικότητα, ο προσανατολισμός και ο μεγάλος κήπος ήταν οι κύριοι παράγοντες που καθόρισαν το σχεδιασμό αυτού του σπιτιού σε σχήμα «U». Τοποθετήθηκε στο βορειοδυτικό άκρο του οικοπέδου, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στη νοτιοανατολική γωνία, για φύτευση μέσα από τα όρια. Οι χώροι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να έχουν νότιο και ανατολικό προσανατολισμό και θέα στον μεγάλο κήπο. Οι ημιυπαίθριοι χώροι προστατεύουν το σπίτι από τις καιρικές συνθήκες και βοηθούν στη μετάβαση από τους κλειστούς εσωτερικούς στους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους.

Μεγάλα παράθυρα τοποθετήθηκαν ανατολικά και νότια, μικρότερα βόρεια και δυτικά, τοποθετημένα με τρόπο που επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται στους κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους χωρίς να χάνεται η ιδιωτικότητα ή η θέα. Φυτεμένα cour anglaise φωτίζουν και αερίζουν το υπόγειο ενώ ένας σχεδόν επίπεδος κήπος, συνδέεται με τους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου μέσω μεγάλων παραθύρων. Το υδάτινο στοιχείο τοποθετείται στο εσωτερικό του σχήματος "U", έτσι ώστε να είναι προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες και την εξωτερική θέα.

017-house-kifisia-paly-architects-1050x706-h2Z2t.jpg

Στην προσπάθεια να εξισορροπήσει την ανάγκη για ιδιωτικότητα, τον σωστό προσανατολισμό και τον μεγάλο κήπο, ο σχεδιασμός αυτής της διώροφης κατοικίας με υπόγειο στην Κηφισιά της Αθήνας δημιούργησε ένα μοναδικό σχήμα «U». Τοποθετημένο στη βορειοδυτική άκρη του οικοπέδου, το σχέδιο άφησε ελεύθερο χώρο στη νοτιοανατολική γωνία, με φύτευση κατά μήκος των ορίων και πάχυνση στα νότια.

Η τοποθέτηση του σπιτιού επέτρεψε στους χώρους να έχουν νότιο και ανατολικό προσανατολισμό, με εκτεταμένη θέα στον μεγάλο κήπο. Οι ημιυπαίθριοι χώροι προστατεύουν το σπίτι από τις καιρικές συνθήκες, βοηθώντας στη μετάβαση από τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους στους ανοιχτούς εξωτερικούς. Μεγάλα παράθυρα στην ανατολική και νότια όψη, με μικρότερα παράθυρα στη βόρεια και δυτική πλευρά, εξασφαλίζουν ότι άφθονο φως εισέρχεται στους κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητα ή η θέα.

08f9181d-9aff-469c-bcee-bc06fc58499f-4Mlcx.jpg

Η αντίθεση του λευκού με το πράσινο και η μετάβαση από το χτισμένο στο φυσικό (κήπος) αναδεικνύεται με τη χρήση υλικών. Λευκοί τοίχοι, ξύλινα πατώματα, λευκά μέταλλα, φυσική ανοδίωση στα κουφώματα, γκρι πλάκες και πέτρα από το Μαρκόπουλο δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο. Η φύτευση με ελληνικά λουλούδια και δέντρα λειτουργούν ως ακανόνιστο φράγμα στα όρια του οικοπέδου, αυξάνοντας την προστασία του σπιτιού και των κατοίκων του από το εξωτερικό περιβάλλον.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ